Investice do jaderné fúze explodují
RSS

Investice do jaderné fúze explodují

V uplynulém roce jaderná fúze přilákala přes 2,8 miliardy $ nových investic. Tento průmysl se rychle rozhýbává, jelikož vědci vypilovávají to, v čem dosáhli nových průlomů. Británie je domovem některých světově vůdčích projektů ve fúzi jako Tokamaková energie a První světelná fúze, kdy obojí sídlí v Oxfordu. Jaderná fúze si v posledních 12 měsících užívá ohromný skok globálních investic, neboť rostou naděje na průlomy v této technologii čisté energie.
Nová čísla z tohoto průmyslu ukazují, že během posledního roku do tohoto sektoru nateklo více než za předchozích deset let dohromady, referoval jako první The Telegraph.
Fúze během posledního roku nalákala přes 2,8 miliardy dolarů v porovnání s asi 2 miliardami $ během předchozího desetiletí.
Asociace fúzního průmyslu uvedla, že více než 93 procent společností, které odpověděly na jejich průzkum, si myslí, že fúzní energie bude napájet elektrické sítě do roku 2030.
Výroba energie pomocí jaderné fúze je už dávno pro vědce a energetické experty ambicí a v science fiction románech a filmech dlouho hraje prominentní roli.
Tento proces dává fúzí dohromady jádra, čímž uvolňuje energii, která by pak teoreticky mohla pro zemi zajistit spoustu energie.
Vědci se už desítky let pokouší jaderné fúze využít k produkci elektřiny v udržitelném měřítku, avšak zkopírovat takovou reakci na Zemi je vysoce náročné, když to vyžaduje strašně moc tepla a tlaku.
Zatím však se jim nepodařilo uvolnit více energie z reakce, než kolik vyžaduje spuštění té reakce.
Jsou tu ale projevy pokroku, když letos vědci v Culham u Oxfordu dosáhli při experimentu rekordních 59 megajoulů.
To je dost energie, aby se uvařilo asi 60 konvic.
Británie je domovem některých vůdčích světových fúzních projektů, jako Tokamaková energie a První světelná fúze, kdy obojí sídlí v Oxfordu.
První světelná fúze v únoru od investorů vybrala 45 milionů $, kdy k těm patřil i čínský technologický gigant Tencet, co vydal do zahraničí na podporu pro tyto podniky 107 milionů $.
Asociace fúzního průmyslu odhalila osm nových společností, které během minulých dvanácti měsíců vstoupily do této soutěže, na čemž se ukazuje obnovení optimismu ohledně tohoto energetického zdroje.
Britská vláda tuto technologii podporuje přes britský Úřad atomové energie pracující na plánech postavit v Británii prototyp fúzní elektrárny.
BY TYLER DURDEN
TUESDAY, JUL 19, 2022 – 11:00 AM
Via OilPrice.com,

Putin napadá malthusiánství Nového světového řádu: Fúzní energie pro Rusko je národní prioritou
Zdroj: https://www.zerohedge.com/energy/investment-nuclear-fusion-exploding


Nejčtenější za týden