Kterak chlupatí zahráli na státní píšťalku a vydojili 131 milonů
RSS

Kterak chlupatí zahráli na státní píšťalku a vydojili 131 milonů

Tak policisté si udělali předčasného Ježíška. Přišlo jim prvních deset vozů BMW z německé automobilky. Jeden přibližně za 2 200 000 korun českých. To je bratru za bezmála 22 milionů. Policistům má přijít dalších šedesát aut od stejné automobilky a za stejnou cenu. Dohromady tedy za 154 milionů korun českých. No, není to báječné? V roce 2017 nakoupila policie za 63 milionů 38 Superbů od Škoda auto. Tam se cena vyšplhala na 1 700 000 korun českých za jedno auto. Také cena, nad kterou by jeden zakřepčil radostí.


Četl jsem, že cena nových BMW je vcelku v pořádku. Pokud si chce člověk udělat takhle při úterý radost, může si stejné vozidlo v civilní variantě koupit až za 2,9 milionu, pokud si do něj nechá namontovat všechna moderní zařízení a odváděče pozornosti od řízení. Policisté jsou  skromní , těm stačí hajtra jen za 2.2 milionu. Ale nedá mi to – tohle je ten způsob šetření? Ani v okamžiku, kdy lidé přestávají mít na jídlo, se státní kasa nepřestane dojit?
„Jsem liberální ekonom. Proto budu vždy proti tomu, abychom brali lidem a firmám z kapes více peněz, které poté necháme státní moloch přerozdělovat. Je dobře, že se superhrubá mzda zrušila. Deficit se musí řešit především snížením výdajů,“ řekl ve slabé chvilce ministr vůbec ničeho Jan Skopeček z ODS, když popisoval, jak ven z krize, když obhajoval zrušení superhrubé mzdy, které nahrálo do karet hlavně těm bohatším spoluobčanům. Ale snižovat deficit tím, že by se nakoupila o polovinu levnější auta pro policii, které mají podobný výkon? To ne, to prosím ne.
Je to jeden z tisíce příkladů, kam kráčíme. Stále se hoduje, i když už se začíná hodovat na zdechlém koni. Nezaznamenal jsem, že by Fialova vláda, i přes předvolební sliby, začala dělat pořádek a začala řešit „především snižování výdajů“, jak se vyjádřil budoucí exposlanec Skopeček. ODS před volbami slibovala, že vymete Augiášův chlév ve státní sféře snížením byrokratů o 13 %. Po volbách pak začalo ohlušující ticho, přibyli tři ministři s agendou a bez ministerstev, aby se koaliční pětihlavý průšvih nakrmil celý, k němu příslušný byrokratický aparát. Jen na ministerstvech dělá na plný úvazek 22 557 úředníků. Na úřadech státní správy pak posedává a brblá na vychladlou kávičku 51 258 úřednických duší. Nejde v tom udělat pořádek a dopřát těm jistě tuze inteligentním lidem, aby pomohli české ekonomice v soukromém sektoru při vytváření svých podnikatelských úmyslů? Vytváření hodnot je, i přes opačné trendy, stále ještě přínosnější, než vytváření kopce zábavy při zaplevelování republiky tisíci zákony, nařízeními, novelizacemi a formuláři.
Výsledek je stejně jediný. Výborně ilustrovaný u žádosti na příspěvek na bydlení. 14 lejster, které musí člověk vyplnit a úřednický moloch zpracovat. Nejde vytvořit automatický systém? Ona příslovečná digitalizace? Vždyť u dávek jsou přesně dané podmínky, které může vyhodnotit počítač, nemusí u toho sedět stovky a tisíce úřednic. Blbě vyplněné formuláře by chodily na nějakou ústřednu, kde by člověku zavolala paní a člověku vysvětlila, že tudy cesta nevede.
Praktická ukázka zaplevelení prostoru byrokracií. Spadáme pod úřady našeho lokálního velkoměsta o 11 tisících obyvatel. Jeho součástí je sedm budov po stropy nacpaných byrokraty. Budovy to jsou honosné a převeliké. Nejde agenda zmenšit, úřady slučovat a maximálně digitalizovat? Výsledkem by mohlo být, že ve městě bude úřadovna jen jedna. Šest uvolněných budov, desítky lidí, kteří si místo úřednické rutiny začnou plnit sny v podnikatelském prostředí. Proč to nejde? Republika nevzkvétá, protože se dusí pod byrokracií. Mimo jiného.
Ale my nakoupíme policistům, jak je zvykem jednou za dva roky, předražená auta, úřady budeme nafukovat, formuláře kupit a digitalizaci oddalovat. A to šetření státní kasy, to Skopečkovo snižování výdajů? Kde je? Nikde, dál se rozhazuje z eráru, protože erár je bezedný.


Štěpán Cháb , Krajské listy
The post Kterak chlupatí zahráli na státní píšťalku a vydojili 131 milonů first appeared on .


Nejčtenější za týden