VIDEO: Generální ředitel slovenského Siemensu vysvětlil, proč Češi kupují svoji vlastní elektřinu přes burzu v Lipsku, je to prý čistě politické rozhodnutí, kterému se ve světě smějí! Francouzská vláda znárodní největšího polostátního výrobce energií EDF
RSS

VIDEO: Generální ředitel slovenského Siemensu vysvětlil, proč Češi kupují svoji vlastní elektřinu přes burzu v Lipsku, je to prý čistě politické rozhodnutí, kterému se ve světě smějí! Francouzská vláda znárodní největšího polostátního výrobce energií EDF

VIDEO: Generální ředitel slovenského Siemensu vysvětlil, proč Češi kupují svoji vlastní elektřinu přes burzu v Lipsku, je to prý čistě politické rozhodnutí, kterému se ve světě smějí! Francouzská vláda znárodní největšího polostátního výrobce energií EDF a za 16% akcií soukromých akcionářů zaplatí téměř 10 miliard EUR! A co česká vláda a její polostátní ČEZ? Premiér Fiala opět vystoupil před televizními obrazovkami a vyzval občany ČR, aby šetřili energiemi! A po Srí Lance to vře už i v Panamě, kde vypuklo povstání kvůli vysokým cenám benzínu! Odepisování Pax Americana nabralo nevídané tempo!
V České republice se nadále prohlubuje energetická krize, čehož si začínají všímat už i v zahraničí. Generální ředitel společnosti Siemens na Slovensku Vladimír Slezák totiž v pořadu slovenské televize TA3 komentoval situaci v Česku, proč polostátní firma ČEZ prodává českým domácnostem a podnikům vlastní elektřinu přes cizí burzu v německém Lipsku.
A když se moderátorka TA3 ptala, co je příčinou takového rozhodnutí prodávat elektřinu přes burzu, tak ředitel Siemensu na to odpověděl jasně, že to bylo politické rozhodnutí. Nic jiného, politické rozhodnutí, které mělo soukromým akcionářům v jinak majoritně státním ČEZu garantovat tučné a maximální možné zisky, které jinde než na burze, kde se draží elektřina de facto formou aukce a spotové nabídky v reálném čase, se vydělat prostě nedají. A že situace s elektřinou je vážná, o tom se přesvědčili i Francouzi.
!function(r,u,m,b,l,e){r._Rumble=b,r[b]||(r[b]=function(){(r[b]._=r[b]._||[]).push(arguments);if(r[b]._.length==1){l=u.createElement(m),e=u.getElementsByTagName(m)[0],l.async=1,l.src="https://rumble.com/embedJS/ubrzme"+(arguments[1].video?'.'+arguments[1].video:'')+"/?url="+encodeURIComponent(location.href)+"&args="+encodeURIComponent(JSON.stringify([].slice.apply(arguments))),e.parentNode.insertBefore(l,e)}})}(window, document, "script", "Rumble");


Rumble("play", {"video":"v1adavf","div":"rumble_v1adavf"});
Francouzská vláda ve středu totiž oznámila [ 1 ], že se rozhodla znárodnit polostátní energetický gigant EDF, ve kterém má francouzský stát 84% podíl a soukromí investoři, převážně z USA, mají v EDF podíl 16% akcií. Stát nabídne 12 eur za akcii, což představuje 53% prémii oproti závěrečné hodnotě ze dne před informací vlády o znárodnění, aby atraktivita nabídky nevedla k arbitrážím, i když to se nedá nikdy vyloučit. Nicméně nabídka za akcii o 53% více, než je její tržní hodnota, je férová nabídka.
Znárodnění EDF přichází ve chvíli, kdy gigant se dostal do obrovských dluhů kvůli programům utlumování jádra a uhlí v minulých letech, přičemž investice do obnovitelných zdrojů se nevrátily v očekávané míře.  Vláda nabídla 9,7 miliardy eur (9,9 miliardy USD) za znárodnění dodavatele elektřiny EDF, uvedlo v úterý ministerstvo hospodářství a financí.
Francouzská vláda rozhodla o znárodnění polostátního gigantu EDF, aby mohla skrze něj bez obav regulovat a stropovat ceny elektřiny pro Francouze. A proč Fiala pořád nic s ČEZem nedělá?
Vláda plánuje podat nabídku Úřadu pro finanční trhy do začátku září a doufá, že převzetí dokončí na konci října, uvedl server Euronews s odvoláním na ministerstvo. Česká vláda se ale ke znárodnění ČEZu stále nemá. Fialovi drží Američané nůž pod krkem a ten je celý strachem bez sebe, že by se mu mohla stát nehoda, jako Petru Nečasovi v roce 2013, když si Nečas pustil v Moskvě ústa na špacír, že rusko-český Atomstrojexport má nejlepší předpoklady vyhrát tendr na dostavbu Temelína.
Nečasova vláda byla potom americkou rozvědkou sestřelena po pár týdnech za spolupráce vysokých českých důstojníků rozvědek, armády a policie. Fiala nechce udělat tu samou chybu kvůli ČEZu, kde se teď pohádkově pakují penězi hlavně americké firmy. Francouzi tudíž svůj polostátní gigant EDF v pohodě znárodní, aby mohli zastropovat ceny elektřiny, ale Češi budou dál sdíráni z kůže.
Francouzský gigant EDF je obdobou českého ČEZu Situace s cenami energií a paliv se v Evropě dramaticky prohlubuje a ukazuje se, že Evropa se bez ruského plynu a ropy opravdu v nejbližších letech neobejde. Situace v ČR je úzce navázána na situaci zde v Německu, kde je vyhlášený energetický krizový stav a reálně hrozí, že před nadcházející zimou se nepodaří naplnit německé zásobníky, které jednak vytápí domácnosti, a jednak pohání německý průmysl, který pro změnu zaměstnává ty lidi z těch domácností. Je to uzavřený kruh. A to není všechno.
Ruský Gazprom před pár hodinami znovu varoval, že dosud neobdržel od německého Siemensu tzv. waiver , tedy dokument zbavující turbínu pro Nord Stream 1 sankcí Kanady a Evropské unie a garantující bezpečnost turbíny. Reálně tak hrozí, že provoz Nord Stream 1 nebude obnoven, a to ani poté, co Rusko obdrží za několik dnů opravenou turbínu z Kanady, kterou kanadská vláda ale nezbavila sankcí. Tohle si musíme vysvětlit, abyste pochopili, jak Gazprom si nyní bude hrát s EU jako kočka s myší v neuvěřitelně bizarní a lehce úchylné hře, poslouchejte dobře.
Gazprom trolluje Kanadu a Německo a chce po nich dokumentaci k vrácené turbíně, aby byla jistota, že je turbína pro provoz “bezpečná”
Kanadská vláda, aby nemusela rušit sankce proti Rusku, nevrátila opravenou turbínu Siemens přímo Rusku, ale poslala ji sem do Německa německé vládě. Kanada žádné sankce na Německo neuvalila, takže po právní stránce je to čisté pro Kanadu. A Německo před několika dny udělalo tu věc, že turbínu přeložilo na loď pod panamskou vlajkou, která turbínu veze z Hamburku do Petrohradu. Panama na Rusko sankce neuvalila, takže loď pod panamskou vlajkou může Rusku turbínu dovézt. Zdálo by se, že tím je krize zažehnána.
Jenže, Gazprom koncem minulého týdne začal doslova trolit jako troll a poslal Německu i Kanadě dopis, ve kterém ruský plynárenský kolos žádá o dodání dokladů a dokumentů o tom, že může turbínu namontovat zpátky do potrubí Nord Stream 1, a že turbína je zbavena sankcí jak Kanady, tak i Evropské unie. V opačném případě, podle Gazpromu, by hrozily Rusku další mezinárodní sankce, že je ruský plyn do potrubí vháněn sankcionovanou turbínou. A dokud Gazprom tento waiver , tedy dokument o vzdání se sankcí na turbínu, nedostane do ruky, tak zřejmě k obnovení dodávek plynu nedojde, i když turbína již bude zpátky namontovaná na potrubí.
Tak to je ona. Plynová turbína do plynovodu Nord Stream 1 Agentura Reuters před několika hodinami znovu informovala [ 2 ] o tomto bizarním požadavku Gazpromu, který je pozorovateli označován za čistý ruský trolling, protože Gazpromu mohou být opravdu sankce úplně volné v této chvíli, protože Západ na Gazprom uvalil už všechny sankce, které šly a navrch došlo ke zmražení účtů Gazpromu ve všech západních bankách, takže v této chvíli už může být Gazpromu všechno jedno. Jenže, tento bizarní požadavek Gazpromu na dokument k turbíně o zbavení sankcí je ve skutečnosti trolling, kterým Gazprom chce pozdržet obnovení dodávek , protože ví moc dobře, že zrušení sankcí na turbínu ze strany Kanady a Evropské komise bude kapitola sama pro sebe.
To se může nejen táhnout mnoho týdnů, ale nemusí se vůbec ani podařit, že by sankce byly zrušeny na turbínu. Gazprom argumentuje, že kvůli bezpečnosti potrubí v nastalé situaci sankcí potřebuje k nainstalování turbíny dokumentaci, ve které bude deklarováno, že navrácená turbína není sankcionovaná, že není záměrně poškozená s cílem způsobit havárii na potrubí, že se v turbíně nenachází skryté zařízení určené k sabotáži, že turbína prošla běžnou údržbou, která nezmění deklarované parametry turbínu v souvislosti se sankcemi. Prostě Gazprom chce papíry, bumážky, certifikáty.
Petr Fiala znovu vystoupil před kamery a prosil lidi, aby šetřili energiemi
Jinými slovy, obnovení dodávek plynu v Nord Stream 1 zdaleka nemusí být tak snadné, jak by se mohlo zdát. Německo potřebuje na zimu mít naplněné zásobníku nejpozději do 20. listopadu na úroveň 80% a více, aby domácnosti a průmysl v Německu přečkaly zimu. Současný výpadek Nord Stream 1 má za následek, že Německo bude mít ke dni 20. listopadu jen 58 až 60% plynu v zásobnících.
To je o 20 procentních bodů méně a odběry by tak musely být v celém Německu redukovány o jednu pětinu, což by vedlo k obrovskému propadu průmyslu a spolu s tím i propadu HDP. Takže požadavek Gazpromu na jakousi dokumentaci je ve skutečnosti dušení Německa ve vlastní sankční šťávě. Přesně tak se to vyjádřit, dušení německého průmyslu vlastními sankcemi, které Německo uvalilo na Rusko.

Bude opravdu zábavné teď sledovat, jak Němci a Kanaďané budou se Siemensem dávat dohromady nějakou dokumentaci, ve které se budou snažit Gazprom ujistit, že opravená turbína je bezpečná a není v ní žádná zrada, ani sabotážní zařízení. A právě kvůli této situaci vystoupil ve středu český premiér Petr Fiala znovu před televizními kamerami a na tiskovce požádal [ 3 ] občany, aby šetřili energiemi, že když se prý bude šetřit, tak zimu Česká republika zvládne.
Ano, možná to nezaznělo, ale panika na Úřadu vlády by se dala kvůli Turbínové kauze krájet. Německo totiž do ČR nepustí žádný plyn, dokud nebudou naplněny německé zásobníky u Stuttgartu, Hannoveru, v Brémách, v Duisburgu a nedaleko Frankfurtu. Primární průmyslové plynové zásobníky jsou totiž hlavní pojistkou pro německý průmysl a zaměstnanost.
Domácnostem “až” 16 000 korun neřeší vůbec nic, protože jediným řešením je zrušení sankcí proti Rusku a znárodnění ČEZu
Česká republika tak nebude po obnovení provozu NS1 dostávat tolik plynu, kolik bude potřebovat, ale jenom něco, protože maximální kapacitu využijí německé průmyslové zásobníky. Petr Fiala proto už 20. 7. 2022 v červenci prosí v televizním vystoupení na tiskovce občany, aby šetřili energie a na tiskovce rovněž zaznělo, že prostřednictvím úsporného tarifu vláda pomůže rodinám částkou 27 miliard korun, přičemž průměrná rodina bude moci dosáhnout na pomoc až 16 tisíc korun (za rok), připomněl vicepremiér, ministra vnitra a šéf STAN Vít Rakušan. „ Od října až do konce příštího roku jsme se rozhodli odpustit poplatky za obnovitelné zdroje energie ,“ dodal po jednání vlády Rakušan.
Pomoc vlády domácnostem je nedostatečná a nekoncepční. Příspěvek 16 000 Kč na rok nic neřeší. Řešením je pouze zrušení sankcí proti Rusku a znárodnění ČEZu Bohužel, těch 16 000 korun rodině na energiích moc nepomůže, když za rok na elektřině v rodinném domku zaplatí majitel 140 000 korun místo původních 30 000 Kč, a na plynu zaplatí další raketu. Zateplené domky a moderní stavby rodinných domů si za rok vezmou 20 až 25 MWh, nezateplené starší domy okolo 35 MWh. V současné době je cena plynu pro domácnosti za 1 MWh na úrovni okolo 3 000 Kč nebo se této ceně blíží.
Takže tam, kde se dříve za domek platilo okolo 27 až 35 000 korun na plynu za rok, se teď bude platit okolo 100 000 Kč za rok. A to jsou ceny odvozované teď v červenci [ 4 ] , přičemž s nastávající zimou ceny ještě více porostou. Sami si položte otázku, jestli při těchto cenách vám pomůže, že vám stát umožní dosáhnout “až” na 16 000 Kč za rok. To “až” je tam správně, protože to bude maximum, na které vůbec ne všichni dosáhnou.
Povstání lidu proti vysokým cenám paliv a energií se přelilo ze Srí Lanky do Panamy
V této situaci je tedy jasné, že Gazprom nyní bude dusit Evropu jejími vlastními sankcemi proti Rusku. Dokumenty k turbíně, byrokracie, bumážky, potvrzení, certifikáty… a dny budou plynout a plynout… bez plynu v NS1. To je cena za válku Západu proti Rusku na Donbasu po dobu celých 8 let. Palivová krize se však kopíruje z Evropy do celého světa. Po státním převratu na Srí Lance, kde došlo ke zhroucení globálního experimentu s tzv. uhlíkově neutrální společnosti, která dovedla lidi na pokraj chudoby a bídy, se nepokoje přelily za oceán od Panamy. Tato země je tzv. amerikanizovanou ekonomikou, protože země používá americký dolar.
Demonstranti v Panamě blokují silnice Ceny benzínu v relativně chudé rozvojové Panamě, kde jsou ostré sociální rozdíly mezi podnikatelskou a investiční buržoazií na jedné straně, a námezdními dělníky žijícími v chudobě, vyhnaly do ulic tisíce lidí, kteří zablokovali silnice a ochromili dopravu v zemi. Policie se pokusila blokády prolomit, ale neúspěšně, policie byla vytlačena a jejich vozy zdemolovány a zapáleny. Národní garda obsadila kvůli ochraně prezidentský palác a vládní úřady, protože hrozí opakování státního převratu ze Srí Lanky. Místní odbory dojednaly s vládou zastropování cen benzíny z necelých 6 dolarů na $3,25 pro uklidnění situace [ 5 ], ale demonstrace pokračují, protože to je nepřijatelná cena, která je 3x vyšší než před začátkem války na Ukrajině.
Sotva Evropská komise schválil úvěr 1 miliardu EUR pro Kyjev, tak ten vzápětí oznámil, že chce na 2 roky přestat splácet veškeré dluhy
Nedostatek paliv v Panamě je způsoben americkými sankcemi na venezuelskou ropu, takže Panama nakupovala ropu v USA. Jenže USA jsou teď na suchu s ropou, takže Panama jako dolarová ekonomika teď kopíruje palivovou krizi v USA. To je celé. Odstavování systému Pax Americana tak nabírá na obrátkách a tam, kde dříve dolar platil za měnu stability a blahobytu, tam se teď dolar mění v oznamovatele krizí, které jsou s dolarem a americkými sankcemi na Rusko spojeny. A k tomu si připočtěte, že Kyjev dnes oznámil, že vyhlásí default a platební neschopnost s odkladem na 2 roky, protože nemá peníze na splácení půjček. Oznámení přišlo ve středu těsně poté, co EU schválila Kyjevu úvěr ve výši 1 miliardy EUR.

Ihned poté Kyjev oznámil [ 6 ], že chce na 2 roky zastavit veškeré splátky svých dluhů. Návrh bude předložen kreditorům v nejbližších dnech. Kreditory jsou jak EU, tak i USA, Kanada, Velká Británie, ale i Mezinárodní měnový fond a Světová banka. A v této situaci hrozí, že v zimě nebude plyn nejen pro domácnosti, ale ani pro průmysl, který je páteří HDP celé EU. Nezaměstnanost až 30% v EU už na počátku Nového roku? To není nijak přehnaná prognóza. Průmysl totiž i v zimě pojede pořád na plyn a ne na sliby politiků o tom, že… Wir schaffen das! To už jsme jednou zažili a dopadlo to katastrofálně. A to šlo jenom o migraci. Teď půjde doslova o život a zajištění základních potřeb, tepla, světla a zaměstnání.
-VK-
Šéfredaktor AE News


Nejčtenější za týden