Elektrobus v Paříži spontánně explodoval
RSS

Elektrobus v Paříži spontánně explodoval

Čtenáři už v průběhu let slyšeli o samovolně vybuchujících Teslách (čtěte zde), ale o elektrických autobusech až doposud ne. (Foto: Youtube)







Minulý pátek se na internetu objevilo video, na kterém je zachyceno, jak v Paříži během několika sekund vzplane autobus francouzského provozovatele veřejné dopravy RATP. Požár ilustruje nebezpečí elektromobilů. Autobus naštěstí nebyl přeplněný a cestující mohli rychle vystoupit.



Agentura AFP poznamenává, že všech 149 elektrobusů vyrobených společností Bollore SA bylo staženo z provozu.



„Řidič autobusu okamžitě evakuoval všechny cestující. Nikdo nebyl zraněn,“ uvedla společnost RATP. Městský hasičský sbor uvedl, že k uhašení požáru bylo zapotřebí 30 hasičů.



Není to poprvé, co jeden z těchto autobusů vzplál. Dne 4. dubna došlo v centru Paříže k podobnému výbuchu v jiném autobusu.



Při obou incidentech nedošlo k žádným zraněním. Video je šokující, protože ukazuje, že ke vznícení lithiových baterií stačilo jen několik sekund, takže cestující uvnitř autobusu neměli téměř žádný čas na únik.



První záchranáři v mnoha částech světa nejsou na požáry lithiových baterií v souvislosti s rozšířením elektrických vozidel v ulicích a na dálnicích dostatečně připraveni ani vyškoleni.



K uhašení požáru baterie vozidla Tesla je zapotřebí +20 tun vody. Spalovací motor potřebuje k uhašení v průměru 3 tuny vody. Nejsou elektromobily tak šetrné k životnímu prostředí?





Zdroj: france24.com
Článek Elektrobus v Paříži spontánně explodoval se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden