Mainstreamoví novináři kritizují anglický a švédský ženský fotbalový tým, jsou prý příliš bílé
RSS

Mainstreamoví novináři kritizují anglický a švédský ženský fotbalový tým, jsou prý příliš bílé

Myslíte si, že by někoho napadlo kritizovat složení nigerijského či třeba čínského týmu, že jsou málo etnicky rozmanité? Tyto týmy jsou samozřejmě etnicky velmi uniformní, ovšem rozhodně by se je nikdo kritizovat nedovolil. Stejně jako jakýkoli jiný etnicky nebílý tým.
Nicméně krátce po sobě se objevila obrovská mediální kritika týmů z Anglie a Švédska. V obou případech se nad špatným rasovým složením rozčilovaly místní mainstreamové plátky, jimž vadí rasové složení týmů. Oba ženské týmy jsou prý příliš bílé a etnicky uniformní. Mainstreamoví pisálci nyní žádají obměnu týmů tak, aby v nich byla vidět větší rozmanitost.
Tak například britská BBC se ústy bílé komentátorky před časem vyjádřila k anglickému týmu, kde jsou výhradně bílé hráčky, následovně:
“ Bylo to včera večer historické osmigólové vítězství Anglie, když si Lvice zajistily místo ve čtvrtfinále, ale všech základních jedenáct hráček a pět náhradnic, které přišly na hřiště, bylo bílých a to ukazuje na nedostatek rozmanitosti v ženské hře.“
Angličanky jsou prý příliš bílé Nejinak tomu bylo i v případě švédského týmu, jehož hráčky můžete vidět na titulním obrázku. Kritika se ozvala z hlavního švédského mainstreamového plátku Expressenu, kde etnicky příliš homogenní hráčky byly opět trnem v oku bílé novinářce, která pro změnu okomentovala ženský tým následovně:
„To, jak to vypadá  nyní ve švédském národním týmu, musí být považováno za selhání. Švédský fotbal se musí zlepšit v integraci dívek se zahraničním původem, využívat a hledat nové Asllani (jediná hráčka nešvédského původu, která je původem z Kosova). Protože kdo by nechtěl takovou světovou hvězdu v týmu?“
Novinářka ještě na závěr podotkla, že se jí moc líbí francouzský ženský tým a přála by si, aby ten švédský vypadal podobně:
francouzský multikulturní tým A níže se můžete podívat, jak vypadá na začátku zmíněný nigerijský a čínský tým. Jistě se nikdo nebude pohoršovat nad jejich etnickým složením, které ale vůbec není „rozmanité.“ Zajímavé je, že podobná rasová uniformita vadí jen u bílých týmů. Já osobně si myslím, že je podobná uniformita zcela v pořádku. Jde o podobně typický znak týmu, jako třeba národní barvy či znaky na jejich dresech. Jenže Evropané mají být vyměněni, proto v jejich případě rasově jednotné týmy tak moc vadí…
nigerijský tým čínský tým  
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ] Článek Mainstreamoví novináři kritizují anglický a švédský ženský fotbalový tým, jsou prý příliš bílé se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden