Těžké časy médií
RSS

Těžké časy médií


„Bez Donalda Trumpa se neobejdete, bez Donalda Trumpa byste byli ztraceni“,  řekl  v roce 2018 exmoderátor zpráv pro kanál ABC, Ted Koppel, v rozhovoru s hlavním mediálním korespondentem CNN Brianem Stelterem.
A měl pravdu. Rok po „vítězství“ Josepha Bidena v prezidentských volbách se sledovanost televizích zpráv  prudce snížila .



Ničemu nevěříme!
Jen 16 % dospělých Američanů věří tomu, co se píše v novinách a 11 % věří tomu, co vidí a slyší v televizních zprávách. Oproti loňskému výzkumu jde o další pětiprocentní pokles důvěry v pravdivost předkládaných zpráv americkými medii.
Oproti tomu, 46 % Američanů  vůbec nevěří  tomu, co se píše v novinách a vysílá v televizi. Pro objektivitu nutno podotknout, že většina Američanů (51 %) věřila médiím pouze jednou v měřených letech, a to v roce 1979.
Někteří analytici se domnívají, že za trvalým poklesem důvěryhodnosti médií stojí politická orientace novinářů, u kterých drtivě převládají levicově smýšlející lidé. Od této premisy se pak odvíjí i odpovědi různě politicky orientovaných respondentů: více médiím důvěřují levičáci, méně pravičáci. To se zdá přirozené.
Pokud totiž strávíte každý den tím, že lidem říkáte, co nechtějí slyšet, nebudou vás tito lidé považovat za profesionála odvádějícího dobrou práci. Americká media v podstatě popírají existenci 75 milionů voličů Donalda Trumpa, jejich politickou orientaci a názory na život. Tím ale také  přicházejí  o značné zisky.
Pokud budou mediální domy najímat stále stejné progresivní absolventy žurnalistiky a přehlížet zhruba polovinu americké populace, která s nimi bytostně nesouhlasí, výsledkem bude očekávatelné: téměř nikdo jim nebude věřit a i jejich tvrdé jádro se zmenší, a i to postupně zmizí.
V souvislosti se zprávami na českých televizních kanálech mne často napadá, proč některý z majitelů nevsadí na českého konzervativního diváka. Těch je v Česku podle mého mínění na jeden (či spíše na víc) televizní program dost. Když si třeba přečtete lišty na zpravodajských ČT24 a CNN Prima News, jsou naprosto totožné a mnohdy používají i shodný text a pořadí sdělení. To mi přijde až (tragi)komické.
Míň než Soukup
Na obrázku vidíme skutečnou žumpu americké žurnalistiky, Briana Steltera (36). Od roku 2013 pracuje pro CNN. Moderuje mediálně zaměřenou show „Reliable Sources“. Ta od roku 2019 zaznamenala pokles sledovanosti z 580.000 na pouhých 73.000 diváků v demografické skupině 25 až 54 let, čímž se z pořadu stal zcela okrajový produkt, který ve sledovanosti v pohodě trumfne i pořad na TV Barrandov „Vaření se Soukupem“.
Od května má CNN nového ředitele, Chrisa Lichta. Ten si dal do vínku heslo: méně názorů, více zpráv. Zatím se mu to vůbec nedaří. CNN je stále hlásnou troubou Demokratické strany USA a stále vehementně podporuje úplně všechny nápady amerických progresivistů (a stále jim klesá sledovanost).



Petr Homola

  The post Těžké časy médií first appeared on .


Nejčtenější za týden