Webbův teleskop NASA utrpěl po zásahu mikrometeoroidem „neopravitelné poškození“
RSS

Webbův teleskop NASA utrpěl po zásahu mikrometeoroidem „neopravitelné poškození“

Nová zpráva vrhá více barev na zásah mikrometeoroidem, který zasáhl vesmírný teleskop NASA James Webb (JWST) za 10 miliard dolarů ve vzdálenosti milionů kilometrů od Země. (Foto: NASA)











NASA odhalila, že mikrometeoroid způsobil koncem května „významné neopravitelné poškození“ segmentu zrcadla JWST známého jako C3, jedné z 18 beryliově-zlatých destiček, které tvoří primární reflektor teleskopu o šířce 6,5 metru.







„Očekává se, že zrcadla a sluneční clona budou pomalu degradovat v důsledku nárazů mikrometeoroidů; očekává se, že detektory budou kumulativně pomalu poškozovány nabitými částicemi; sluneční clona a vícevrstvá izolace budou degradovat v důsledku povětrnostních vlivů v kosmu; sonda byla navržena na pětiletou misi (což je standardní pro vědecké mise NASA),“ uvedla vesmírná agentura a dodala: „V tuto chvíli není jasné, co bude určovat délku mise JWST.“



NASA pokračovala slovy: „Největším zdrojem nejistoty jsou dlouhodobé účinky dopadů mikrometeoroidů, které pomalu degradují primární zrcadlo.“



Minulý měsíc jsme o dopadu poprvé informovali v článku „NASA’s $10 Billion Space Telescope Hit By Micro-Meteoroid“. Nejnovější aktualizace vesmírné agentury přináší jasno o poškození teleskopu a o tom, jak bude sonda časem degradovat, což může zkrátit dobu trvání mise.



Přesto tým JWST minulý týden v Goddardově středisku vesmírných letů v Greenbeltu ve státě Maryland zveřejnil pozoruhodné fotografie nejhlubších pohledů do vesmíru, které dosud nikdo na Zemi neviděl.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Webbův teleskop NASA utrpěl po zásahu mikrometeoroidem „neopravitelné poškození“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden