Vedro k padnutí, to musely soláry jet naplno, ne? Kdepak…
RSS

Vedro k padnutí, to musely soláry jet naplno, ne? Kdepak…

Během úterý padaly teplotní rekordy na mnoha místech Česka a slunce výrazně pražilo již od rána. Nebe bylo na mnoha místech zcela jasné a zdálo by se tak, že množství vyrobené elektřiny pomocí fotovoltaických elektráren také bořilo rekordy. Ve skutečnosti tomu tak ovšem nebylo. Elektřiny ze slunce se za včerejšek příliš nevyrobilo a fotovoltaika pokryla jen něco málo přes 5 % celkové české spotřeby. Energetická skupina prozrazuje, co za tím stojí.


 


Foto:  Hans Štembera
Popisek:  Solární panely – ilustrační foto Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?


Jsou

 


0%



Nejsou

 


98%



Nevím / Je mi to jedno

 


2%

hlasovalo:  15928 lidí

Úterý bylo v Česku jedním z nejteplejších dní letošního roku. V Kopistech a Doksanech naměřili shodně 35,2 stupně Celsia, což bylo nejvíc v zemi. Padlo také patnáct teplotních rekordů pro 19. červenec na stanicích, které měří alespoň třicet let. Řekl to Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu. Výstraha před vedry platí v České republice až do čtvrtka.
Jasné nebe bez jediného mraku tak napovídalo tomu, že kromě rekordů v rámci teplot padnou i rekordy z hlediska množství elektřiny vyrobené pomocí fotovoltaických elektráren. Ve skutečnosti však tomu tak nebylo.
Energetická skupina Sev.en Energy se rozepsala, proč ve skutečnosti fotovoltaika v úterý vyrobila jen něco málo přes pět procent české elektřiny.
Na grafu zachycujícím, jak se podílely jednotlivé zdroje na výrobě elektřiny v Česku, je patrné, že byl včerejšek dnem, kdy české domácnosti a firmy fungovaly zejména na ekologické elektřině vyrobené našimi jadernými elektrárnami.

Fotogalerie: – Cestou energetické bezpečnosti









Hned druhým zdrojem, a neméně podstatným, bylo v energetickém mixu hnědé uhlí a po něm následoval plyn.
Solární elektrárny se včera na výrobě elektřiny u nás podílely jen malou částí a skončily na čtvrtém místě.
Energetická skupina miliardáře Pavla Tykače uvedla, že výroba elektřiny prostřednictvím fotovoltaických elektráren v Česku i přes dokonale slunečný den dosáhla vrcholu již hodinu po poledni a pak již výkon z 1 563,1 MW jen klesal. Celkový instalovaný výkon přitom je až 2 074 MW.

Proč tomu tak bylo? „Příčinou nebyla ‚chebná elektrónka é třináct‘, ale snižování účinnosti kvůli přehřívání panelů,“ vysvětlila Sev.en Energy.

Skupina následně upozornila na zjištění odborníků, kteří pro ČTK dříve uvedli, že největší účinnost mají fotovoltaické elektrárny na konci jara či začátkem léta, kdy slunce svítí dostatek času, ale teplota se zároveň nepřehoupne příliš nad 25 stupňů. Pak už je totiž zaděláno na problém.
 
Výkon solárních panelů se pak  podle expertů oslovených ČTK  snižuje s rostoucí teplotou o přibližně 0,4 procenta na každý stupeň Celsia. Je to způsobeno chováním polovodičové struktury, která tvoří fotovoltaický článek. Čistě z fyzikálního hlediska tak účinnost fotovoltaických panelů s každými 25 stupni Celsia rostoucího tepla klesá zhruba o deset procent.
Diskutéři na Twitteru se vyjádřili, že podle nich je příčinou malého podílu sluneční energie, že je u nás nainstalovaný malý výkon fotovoltaik. „Ve výši Temelína to odpovídá cca čtvrtině běžného zatížení. Není to úplně málo, ale samozřejmě by to mohlo být mnohem víc,“ míní energetická skupina.

A brněnský levicový podcast Squatemala zpráva o menší účinnosti fotovoltaik zřejmě nepotěšila. „Drž píči,“ vzkázali jeho autoři ke zprávě energetické skupiny.

Fotovoltaické elektrárny v loňském roce podle Roční zprávy o provozu elektrizační soustavy České republiky za rok 2021 vyrobily téměř 2,2 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Největší podíl na výrobě mělo hnědé uhlí, z něhož se vyrobilo 31,4 TWh elektřiny. Na druhém místě jsou jaderné elektrárny, které vyrobily 30,7 TWh elektřiny.
Zdroj


Nejčtenější za týden