Jak si Jan Čižinský trochu ohnul pravidla …
RSS

Jak si Jan Čižinský trochu ohnul pravidla …

INFO.CZ

Praha Sobě v čele s Janem Čižinským byla v minulých volbách do zastupitelstva hlavního města Prahy bezesporu jedním z fenoménů. Lidovecký odpadlík a starosta sedmé městské části dovedl nejen sesbírat téměř 100 tisíc podpisů, aby se voleb vůbec mohl s nezávislou občanskou kandidátkou zúčastnit, ale ještě se mu podařilo získat třetí nejlepší výsledek a obsadit místa v magistrátní radě. Tento úspěch se Praha Sobě rozhodla zopakovat i letos, jenže platí okřídlené: „Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš“. Podpisy tentokrát nesesbírali a celá občanská kandidatura má pachuť podvodu na voliče.






Nemusíte být jeho fanouškem, ale i tak je třeba uznat, že Janu Čižinskému před čtyřmi lety jeho politický manévr vyšel. Potom, co se cesty starosty Prahy 7 a KDU-ČSL rozdělily, vsadil – pokerovou terminologií řečeno – all in na nový projekt občanské kandidátky Pražanů pro Pražany.
Cesta k úspěchu to nebyla vůbec jednoduchá, v prvé řadě na podporu své nezávislé iniciativy musel Čižinský sesbírat podpisy 7 % obyvatel hlavního města, přičemž jasně deklaroval, že pokud jich Praha Sobě nesesbírá 100 tisíc, tak kandidovat do zastupitelstva vůbec nebude. Nakonec jich tedy bylo něco málo přes 97 tisíc, přičemž volební zákon jich požadoval 90 616, a nový projekt skončil ve volbách na třetím místě s 16,6 %, což mu vyneslo místa v Radě hlavního města.
Cíl pro nadcházející komunální volby byl tak jasný – stvrdit podporu Prahy sobě opětovným sesbíráním mýtických 100 tisíc podpisů a opět uspět ve volbách. Zde se ale soukolí Čižinského úspěchu začalo zadrhávat.






Podpisy se sesbírat nepodařilo. Nejenom že opět nepadla stotisícová hranice, ale sesbíraných 92,5 tisíc ani nestačilo pro naplnění přepokladů pro registraci občanské kandidátky. Kdo čekal od Čižinského, který se tak rád ohání apelem na poctivost a skautské hodnoty, že dostojí svým slovům – „Všechno nebo nic“ – ten musí být zklamán.
Spíše než ono „správňáctví“ prokázal kandidát na primátora příslovečnou lidoveckou vypočítavost a namísto Prahy Sobě tak bude kandidovat značka „Podporujeme nezávislou kandidátku Praha sobě“. Že nevíte, o co jde? To si prosím pěkně Čižinský posichroval, aby mohl kandidovat navzdory nedostatku podpisů, a založil si účelové jednorázové sdružení, které může kandidovat bez dalšího a žádné podpisy nepotřebuje. Slibovali jsme vám občanskou kandidátku, dostanete sdružení, jmenuje se to plus mínus stejně a je tam Čižinský, tak nás hlavně nezapomeňte volit!
Ostatně ono založení si účelového něčeho, co se tváří jako hnutí nebo sdružení, ale reálně jde jen o skořápku ulehčující cestu k voleným funkcím, je na české progresivní frontě takovým skoro už koloritem. Poté, co Marek Hilšer neuspěl v prezidentských volbách, řekl si, že by se do těch dalších mohl alespoň uklidit do Senátu. Tam by jako občanský kandidát rovněž musel sbírat podpisy na podporu své kandidatury, ale kdyby ho nominovala politická strana či hnutí, kandidovat by mohl bez podpisů. A tak se i stalo, Hilšer kandidoval jako kandidát hnutí Marek Hilšer do Senátu založeného Markem Hilšerem. A když to projde jednomu, co by to neprošlo druhému.
Je poměrně pozoruhodné, že když před čtyřmi lety Jan Čižinský zkoušel štěstí s úplně novým projektem, tak mu to vyšlo a po čtyřech letech Prahy Sobě u kormidla se úspěch nepodařilo zopakovat a musí si vypomáhat obezličkami a obcházením vlastních slibů. Ostatně co jiného než odpracované volební období s výsledky práce by mělo být pro voliče větší motivací, než dané politiky opět podpořit? Nestačilo ani to, že samotné sbírání podpisů místy probíhalo metodami na hraně zákona v případě petičních stánků před volebními místnostmi u sněmovních voleb, případně na hraně dobrého vkusu a morálky, když se Čižinského sběrači vyskytovali i před branami velkých hřbitovů na dušičky nebo na akci na podporu válkou zmítané Ukrajiny nebo když obtěžovali sportovní fanoušky před fotbalovými a hokejovými utkáními.
Čižinského parta se nyní může ohánět krizovou komunikací, jak je i těch 92 tisíc fenomenální úspěch, cítí se důvěrou zavázáni a kandidují – jen trošičku „jinak“, což je vlastně jen technikálie, protože je jedno, jak kandidujete, když chcete vymést Prahu od mafiánů. Pachuť toho, že s vlastními voliči tak trochu vyběhl a ohýbá si pravdu podle toho, co se zrovna hodí, ale nesmaže. Možná je to jen bouře ve sklenici vody a voliči Prahy Sobě svému politikovi odpustí, že je vodí za nos. Nebo sledujeme začátek konce jednoho hnutí. Uvidíme v září.

info.cz







The post Jak si Jan Čižinský trochu ohnul pravidla … first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden