Ukrajina: Fake news CIA a MI6 poškodily západní politiku
RSS

Ukrajina: Fake news CIA a MI6 poškodily západní politiku

JAN BARTOŇ
Po ruské invazi na Ukrajinu se na Západě rozšířila spousta zaručených informací o těžké nemoci Vladimira Putina či dokonce o jeho smrti a náhradníkovi. Tato kampaň významně poškodila pověst západních zpravodajců.


Ihned po začátku ruské invaze na Ukrajinu se v médiích začaly v pravidelných intervalech objevovat zprávy o těžkém zdravotním stavu ruského prezidenta Vladimira Putina. Mediální zprávy se vždy odkazovaly na „zdroje“ uvnitř západních zpravodajských složek, ať už CIA nebo MI6. Vrcholem těchto zpráv byl údajný únik z britské zpravodajské služby. Podle tohoto zdroje měl být už Putin měsíce po smrti a místo něho vládne jeho „dvojník“.
Často se tvrdí, a to i v komentářích seriózních komentátorů, že Rusko nerozumí ničemu jinému než síle. S tím se osobně také ztotožňuji. Proto musím zásadním způsobem zpochybnit celou předinvazní politiku Západu na čele s USA. Americký prezident Joe Biden nechal stáhnout před zahájením ruské operace všechny vojenské poradce USA z Ukrajiny a několikrát prohlásil, že armáda USA na Ukrajině v žádném případně nezasáhne. Zdůvodňoval to tím, že by v takovém případě mohla vypuknout třetí světová válka. Ostatně, Rusko po zahájení invaze několikrát ústy ruského prezidenta připomnělo, že je Rusko jadernou velmocí a své jaderné zbraně podle Putina uvedlo do stavu „zvýšené bojové připravenosti“.
A právě tato zcela chybná politika Západu dovedla situaci až k dnešnímu stavu. Ruská armáda okupuje téměř pětinu ukrajinského území, dosáhla propojení Krymu s Ruskem pozemním spojením a podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova chce Rusko anektovat nejen Donbas, ale i území spojující Krym s Ruskem pozemními komunikacemi. Pokud USA nechtěly s Ruskem válčit, měly s ruskou administrativou o Ukrajině jednat. Před zahájením invaze by možná Rusko přistoupilo na uznání Krymu jako ruského území a s vyhlášením autonomie pro převážně Rusi obývaným východem Ukrajiny na Donbase. Dnes už chce Rusko mnohem víc, a i v USA se zmenšila víra ve schopnost ukrajinské armády dobýt Ruskem okupovaná území.
Proto jako zpráva z jiného – tedy reálného světa – působí prohlášení šéfa CIA o tom, že se Putin těší dobrému zdraví.  Ruský prezident Vladimir Putin  je „až příliš zdravý“, prohlásil ředitel americké Ústřední zpravodajské služby CIA William Burns s odkazem na populární spekulace o zdravotní kondici šéfa Kremlu. Burns odhaduje, že během ruské invaze na Ukrajinu zemřelo na 15 000 ruských vojáků a třikrát tolik jich bylo raněno . A ještě jedna mediální zpráva z téhož zdroje:  Šéf britskej rozviedky MI6  Richard Moore a jeho americký kolega, šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns sa na bezpečnostnom fóre v Aspene v americkom štáte Colorado zhodli na tom, že žiadne spravodajské informácie nenasvedčujú tomu, že by ruský prezident Vladimir Putin trpel vážnou chorobou.
Toto je jednoznačné přiznání obou šéfů tajných služeb, že mediální válka proti Putinovi formou zpráv o jeho těžkém zdravotním stavu, neuspěla. Média se totiž vždycky oháněla informacemi z tajných služeb, popřípadě jako při oznamovaní údajné smrti Putina „dvou členů britské zpravodajské služby“.
A ještě jedna pikantní zpráva na závěr . Obavy o zdraví amerického prezidenta  Joe Bidena prohloubil tentokrát on sám. Web The New York Post upozornil na jeho středeční projev, ve kterém uvedl, že má rakovinu kůže. Bílý dům později prezidentova slova upřesnil s tím, že si nezhoubné kožní nádory nechal v minulosti odstranit.  Tak jsou na tom USA – projevy amerického prezidenta je potřeba „dovysvětlovat“ a „upřesňovat“, co tím chtěl vlastně říci. Situace je taková, že už téměř tři čtvrtiny voličů demokratů se nepřejí, aby BIden znovu kandidoval na prezidenta a Bidenova popularita dosáhla absolutního dna mezi všemi americkými poválečnými prezidenty od roku 1945 po roce a půl po nástupu do úřadu. Pohybuje se dnes na úrovni 37,5 %, je už horší než popularita Donalda Trumpa a horší než popularita Jimmyho Cartera, ke kterému bývá Biden připodobňován. Přitom Carter byl jediným demokratem, který neobhájil svůj mandát.
Pokud tedy Západ nechtěl kvůli Ukrajině válku s Ruskem, měl využít všechny možnosti včetně demonstrace síly a uzavřít s Ruskem o Ukrajině dohodu. Místo toho je Ukrajina naprosto rozvrácený stát se zničenou infrastrukturou, miliony utečenců uvnitř i vně Ukrajiny a bez naděje na mír podle svých podmínek.

Jan Bartoň
The post Ukrajina: Fake news CIA a MI6 poškodily západní politiku first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden