Další drogová závislost Evropy
RSS

Další drogová závislost Evropy

VIDLÁK
Je to dva dny, co jsem psal článek o zemědělských výhledech po žních. A fakt mě netěší, když se moje prognóza splní hned další den. Vězte přátelé, že byla uzavřena dohoda o odblokování černomořských přístavů Ukrajiny ze kterých může být vylifrováno těch údajných 20 milionů tun obilovin.

Podepisovacímu ceremoniálu bylo přítomno velké množství hlavounů z OSN, Erdogan se hřál na výsluní svého velikášství, Lavrov podepsal za Rusko, Ukrajina podepsala také. Nebudu zacházet do detailu, co přesně se podepsalo, jen ve stručnosti – Rusko nezneužije situace a nezaútočí na ukrajinské přístavy z moře, když teď bude možné tam připlout. Zároveň bude každá loď, která tam připluje pro obilí, předem prošacována, zda tam Ukrajincům neveze vojenský materiál. K tomu si Rusové budou vyvážet svoje obilí ze svých přístavů. Zbytek je omáčka o koridorech, trasách, odpovědnosti, pojištění, roli Turecka a OSN, apod, apod.
Výsledek se dostavil prakticky ihned. Cena pšenice klesla jen během prvního dne o 400 Kč/tunu a začíná se blížit loňským cenám. Rusové avizují velkou úrodu a Ukrajinci avizují, že prodají všechno, dokud to ještě jde. Cena obilí se vrací do starých dobrých časů…
Jediné, co může staronové ceny poslat vzhůru, je notorické ukrajinské lhaní. Mohlo by se ukázat, že v ukrajinských přístavech nic není, protože se to vyvezlo už dávno. Vlastně bych se tomu vůbec nedivil, protože dnešní postfaktická doba je o novinových článcích a ne o fyzické inventuře majetku. Ale všichni moji kolegové obilní manažeři se chovají, jako by ta čísla víceméně seděla, takže zatím tomu hodlám věřit i já, protože pracuji s lidmi, kteří své branži rozumějí.
Z hlediska ceny chleba a rohlíků je to dobré. Zdraží vám to jen o cenu plynu při pečení, což sice bude znát, ale nebude to zase tak strašné. Brzy se to projeví i na cenách krmiv, což by nám mohlo trochu srovnat i to maso. Také zde se cena nevrátí na původní čísla, protože zvířatům se topí a svítí, maso se musí chladit a mrazit, ale krmení nebude tak ustřelené.
Ovšem… ceny hnojiv pro zemědělce neklesnou. Ty budou stále trojnásobné až čtyřnásobné, protože se dělají především ze zemního plynu. Neklesne cena nafty, protože se musíme odstřihnout od henté zlé ruské ropy. Neklesne cena chemie, protože tohle všechno je od začátku do konce kurva o energiích. Jediné, co se nevrátí na původní ceny, jsou náklady zemědělců.
A tak nám nebudou bývalá družstva krachovat z důvodu, že se prodá méně potravin, protože budou dražší a lidé budou víc šetřit. Budou krachovat, protože se zdejší zemědělci nákladově nedostanou na úroveň Ruska či Ukrajiny. Teď právě jim to začíná docházet.
Putinovi to samozřejmě nevadí. Rusko každý rok rozoralo milion hektarů panenské půdy a může v tom ještě hodně dlouho pokračovat. Plyn tam mají za pakatel, hnojiva dělat umějí, chemii také, nemají tam debilní grýndýlisty, logistické řetězce už dávno napojili. Oni nás klidně nakrmí, stejně jako nás zásobovali energií.
Takže na jedné straně se odstřiháváme od zlých ruských molekul plynu a ropy, zařizujeme si tady naprosto nekonkurenceschopné ceny energií, které se v průmyslu hodně projeví, ale pro zemědělství budou zcela devastační a to takřka okamžitě. Ale na straně druhé si už připravujeme zárodek nové pupeční šňůry s Ruskem, tentokrát v obilninách. Samozřejmě to spolu vůbec nesouvisí, nic takového se nemůže stát, všechno je v nejlepším pořádku, Vidlák zase lže…
Pamatujete, jak to dopadlo, když nám Lipavský vysvětlil, že ruský plyn vůbec nepotřebujeme? Pamatujete, jaké grády to zdražování nabralo? Trojnásobky, pětinásobky…
Teď si představte, jak nám stejný nedouk za dva roky vysvětlí, že nám Putin dal skvělý dárek – vědomí, že se obejdeme bez ruské pšenice. A ceny vzrostou rázem na pětinásobek, protože pro henty evropské hodnoty musíme zlou okupační ruskou pšenici odmítnout. Nevzroste to postupně jako loni, skočí to naráz, ze dne na den.
Přátelé, já nikdy nemyslel, že to řeknu, ale ono vlastně už přestává být důležité se spojit a překonávat rozdíly. S krachem zemědělství to totiž přijde samo. Stejně tak zázračně zmizí všechny důvody ke kádrování, proč nemůžeme s tímhle nebo s tamtím. Půjdeme na každou demonstraci, bez ohledu na to, kdo ji svolá. Vyslyšíme každou výzvu ke svržení naší matičky Brusele (a defenestrování Fialy), je úplně jedno, kdo s tím přijde.
V brzké budoucnosti už bude důležitá jen jedna jediná věc – termín konání. Všechno ostatní přijde samo. A něco mi říká, že Rajchl tu svojí akci na začátku září nesvolal úplně blbě. Pokud mu mohu dát jednu nevyžádanou radu, měl by se spojit se zemědělci a to okamžitě. Ti teď totiž budou zjišťovat, kolik prodělají. Někteří včas prodali překupníkům do Polska. Někteří prodali za méně, ale za ceny před dvěma měsíci. Ale kurňa, velké procento zemědělců zůstalo konzervativních a chtěli prodávat až po žních. Kdo mě vyslyšel před dvěma dny a prodal ještě za ceny začínající sedmičkou, ten měl štěstí. Ti ostatní teď zjistí, že odebírali hnojiva, odebírali naftu, odebírali chemii, dodali úrodu… a stejně jsou ještě dlužni. Zamává to s nimi. Hodně moc to s nimi zacvičí. Skoro tak, jako s farmáři v Holandsku.
Pokud je tady na Kydech někdo, na koho Rajchl dá, spojte nás. Není moc času. Tohle je velké téma, kterého se chytne Babiš. Chytne se toho svým způsobem – požadavkem na navýšení hektarových dotací. Ale ono to bude chtít udělat víc, než jen oddalovat průser. A pokud na demonstraci jeden traktor zablokuje v Práglu dopravu, tak to bude víc, než deset řečnických projevů na demonstrační tribuně, které Česká televize stejně nebude vysílat.
Já nevím, jestli to Putin takhle plánuje, ale sám ďábel mu narovnává cesty. Brzy se ukáže, že Evropu je možné zničit nejen drahou ropou a plynem, ale také levnou pšenicí. A až tu nebude nikdo, kdo by pěstoval jídlo, až se na polích bude pěstovat kdo ví co a kdo ví jestli, až bude zničená infrastruktura, ale Nekula stále bude ministr, tak budeme opravdu definitivně v loji. Včerejší smlouva o vývozu pšenice tento stav o hodně přiblížila.
Evropský výprodej sebe sama právě začal… Česká republika má svůj stánek na tom nejlepším místě.

 
  Vidlák
The post Další drogová závislost Evropy first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden