Experti: Americký výcvik ukrajinských sil na německé půdě může představovat vstup do války s jaderně vyzbrojeným Ruskem
RSS

Experti: Americký výcvik ukrajinských sil na německé půdě může představovat vstup do války s jaderně vyzbrojeným Ruskem

Na úvod upozorňuji případné cenzory, jimž vadí jakékoli vyjadřování se k ukrajinskému konfliktu, že jde o vyjádření německých – tedy západních – expertů, kteří jistě moc dobře ví, o čem hovoří.
Nová zpráva vědecké služby německého Bundestagu tvrdí, že americký výcvik ukrajinských sil na německé půdě může představovat vstup do války s Ruskem vyzbrojeným jadernými zbraněmi.
Bidenův režim minulý týden usiloval o dalších 33 miliard dolarů, které by poslal Ukrajině ve válce s Ruskem.
A USA už dodávají zbraně a organizují výcvik Ukrajinců ve válce s Ruskem.
Výcvik ukrajinských vojáků, který již probíhá na německé půdě, může podle mezinárodního práva představovat účast Západu ve válce. Vyplývá to ze zprávy vědecké služby Bundestagu, kterou má k dispozici redakční síť Německo (RND).
Podle toho panuje shoda, že západní dodávky zbraní nejsou podle mezinárodního práva považovány za vstup do války, pokud se země neúčastní bojových operací. Pokračuje však slovy: „Jenže problémem by byly instrukce jedné straně konfliktu nebo výcvik zacházení s takovými zbraněmi, pak by se opustil bezpečný prostor neválčení.“
Právní status „neválčení“ nahradil v mezinárodní právní praxi v posledních desetiletích „tradiční neutralitu“. Podle zprávy to umožňuje napadeným státům – jako je v tuto chvíli Ukrajina – být podporovány dodávkami zbraní a penězi.
Navzdory těmto hodnocením spolková vláda nadále předpokládá, že podle mezinárodního práva se Německo nestane stranou války výcvikem ukrajinských vojáků. Federální vláda si je vědoma zprávy vědecké služby, řekl mluvčí vlády Steffen Hebestreit.  „Jsme přesvědčeni, že výcvik ukrajinských vojáků v Německu na zbraňových systémech stále neznamená přímý vstup do války.“
Americké ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že americká armáda již cvičí ukrajinské vojáky na zbraňových systémech na amerických základnách v Německu. Tohoto školení se účastní také Bundeswehr a Nizozemsko.
Zdá se, že západní země již skutečně překračují jisté meze neutrality. Tak to zřejmě chápe i Rusko, které nedávno naznačilo, že by nebyl nejmenší problém zasáhnout raketou některou z metropolí zemí, které se do konfliktu zapojují. Podle záběrů by například zasažení Berlína balistickou raketou vystřelenou z Kaliningradu netrvalo ani dvě minuty:

Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden