Saúdský korunní princ po Bidenově návštěvě volal Putina
RSS

Saúdský korunní princ po Bidenově návštěvě volal Putina

Kreml ve čtvrtek odhalil, že saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán, známý jako MBS, vedl telefonický rozhovor s ruským silákem Vladimirem Putinem, aby s ním projednal „stabilitu“ na světových trzích s ropou, týden poté, co Rijád navštívil levicový americký prezident Joe Biden, aby údajně požádal Saúdy o zvážení zvýšení produkce. (Foto: Flickr)







Biden sice popřel, že žádost o více saúdské ropy – pravděpodobně proto, aby pomohl snížit ceny benzínu doma, aniž by umožnil americkým ropným společnostem více těžit – nebyla cílem návštěvy, ale ve svém článku pro Washington Post nazvaném „Proč jedu do Saúdské Arábie“ nechal nejasné, proč přesně byl minulý týden v Rijádu.



Biden sice tvrdil, že návštěva určitým způsobem pomůže „čelit ruské agresi“ – což je cíl, který MBS zřejmě podkopává tím, že zvyšuje kontakty s Putinem.



Návštěva zatím nepřinesla Spojeným státům žádné hmatatelné výhody a posloužila – prostřednictvím trapného úderu pěstí mezi Bidenem a MBS – k normalizaci diplomatického přátelství se Saúdskou Arábií, což Biden slíbil, že v kampani v roce 2020 neudělá.



[…]



Podle ruské tiskové agentury Tass Putin a MBS údajně jednali o zachování dohod mezi zeměmi OPEC+ – členy ropného kartelu a přidružené skupiny zahrnující Rusko – s cílem „udržet stabilitu na světovém trhu“.



„S uspokojením bylo konstatováno, že země – účastníci tohoto formátu důsledně plní závazky přijaté za účelem udržení požadované rovnováhy a stability na globálním trhu s energetickými zdroji,“ uvádí se v oficiálním prohlášení Kremlu k telefonátu.



Zdroj: breitbart.com
Článek Saúdský korunní princ po Bidenově návštěvě volal Putina se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden