Známý dirigent náhle zemřel během představení v Mnichově
RSS

Známý dirigent náhle zemřel během představení v Mnichově

Významný a žádaný rakouský dirigent Stefan Soltesz náhle zemřel v pátek večer po kolapsu během představení v mnichovské hlavní opeře. (Foto: Twitter)







Třiasedmdesátiletý Soltesz dirigoval v Bavorské státní opeře operu Richarda Strausse „Tichá žena“ , když krátce před koncem prvního dějství spadl z pódia. O několik hodin později byl v nemocnici prohlášen za mrtvého, uvedl mluvčí společnosti Michael Wuerges.



„V jednu chvíli hudba přestala hrát,“ řekl Sebastian Bolz, 35letý asistent na katedře hudby na Univerzitě Ludwiga Maxmiliána v Mnichově, který se představení zúčastnil se svou ženou. Uvedl, že dirigentův pád krátce před 20. hodinou neviděli, ale že slyšeli volání o pomoc z jeviště a orchestřiště.




„Náhle a nečekaně“: Na italských plážích zemřelo během 24 hodin nejméně 11 rekreantů
Pan Wuerges uvedl, že pana Soltese ošetřil lékař divadla na místě a odborník na srdce z publika. Krátce po dirigentově kolapsu spadla na jevišti opona a Tillmann Wiegand, vedoucí uměleckého provozu Bavorské státní opery, oznámil, že došlo k mimořádné události a že bude okamžitě vyhlášena 30minutová přestávka.



Die Nachricht über den Zusammenbruch und das Ableben von Stefan Soltesz macht mich zutiefst traurig. Wir verlieren einen begnadeten Dirigenten. Ich verliere einen guten Freund. Meine Gedanken sind bei seiner Frau Michaela. #RIP pic.twitter.com/CbQVBh3jgf — Serge Dorny (@DornySerge) July 22, 2022 Jakmile se diváci po přestávce vrátili do hlediště, pan Bolz řekl, že se pan Wiegand znovu objevil na jevišti a oznámil, že zbytek představení bude zrušen. Krátce před 23. hodinou oznámil generální ředitel státní opery Serge Dorny prostřednictvím Twitteru úmrtí pana Soltesz. „Ztrácíme nadaného dirigenta,“ napsal. „Ztrácím dobrého přítele.“



Zdroj: nytimes.com
Článek Známý dirigent náhle zemřel během představení v Mnichově se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden