Rada Evropské unie odsouhlasila dobrovolně-povinné přiškrcení odběru plynu v celé EU o 15% a opatření má platit nejméně půl roku od počátku srpna až do konce března 2023! Země EU mají dobrovolně snížit odběr, ale pokud to nepomůže, bude moci Rada EU manda
RSS

Rada Evropské unie odsouhlasila dobrovolně-povinné přiškrcení odběru plynu v celé EU o 15% a opatření má platit nejméně půl roku od počátku srpna až do konce března 2023! Země EU mají dobrovolně snížit odběr, ale pokud to nepomůže, bude moci Rada EU manda

Rada Evropské unie odsouhlasila dobrovolně-povinné přiškrcení odběru plynu v celé EU o 15% a opatření má platit nejméně půl roku od počátku srpna až do konce března 2023! Země EU mají dobrovolně snížit odběr, ale pokud to nepomůže, bude moci Rada EU mandatorně nařídit plynové odstávky pro všech 27 zemí EU! Rozhodnutí bylo přijato v důsledku šoku z Kremlu, který oznámil, že od 27. července znovu odstaví Nord Stream 1 kvůli další turbíně! Všude tam, kde půjde topit elektřinou, tam politici lidem vypnou plyn, varují už dopředu němečtí analytici! No jo, ale co ČEZko při jeho cenách za elektřinu?
Každý den přichází na EU jedna rána za druhou, každý den je to jedno velký špatný a ještě horší. Vladimir Putin totiž již minulý týden při návštěvě Teheránu oznámil, že plynovod čeká další servisní odstávka a Gazprom již v neděli informoval [ 1 ], že ve středu 27. července dojde k odpojení druhé větve Nord Stream 1 kvůli opravě turbíny , tedy stejná oprava jako v případě první větve plynovodu.
Gazprom původně tuto servisní údržbu chtěl odložit, ale Moskva zareagovala na informace, že Berlín provedl v uplynulých týdnech nepřátelský akt proti Rusku a tajně dodal Ukrajině ze skladů německé armády raketomety Mars II MLRS a rovněž PzH 2000 SAU. Informaci dnes potvrdil vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak.
Německo mělo prý Ukrajině dodat raketové komplexy Podle Kremlu jde o porušení slibu Berlína, že nebude Kyjevu dodávat útočné zbraně, ale pouze zbraně obranné. Podle Moskvy podlehl Berlín tlaku Washingtonu, který německé vládě Olafa Scholze čímsi vyhrožuje.  Gazprom proto dostal z Kremlu příkaz neodkládat údržbu druhého servisní proudu NS1 a zahájit údržbu turbíny a odvézt ji do Kanady k servisu u firmy Siemens Canada. Ano, do té samé Kanady, ve které byla zadržována ta první turbína. V Kanadě je z toho šok a vláda neví, jestli vpustí turbínu do Kanady k opravě nebo ne.
Pokud si myslíte, že jste svědky komedie, tak ano. Ale jen z pohledu Rusů, protože pro nás Evropany se jedná o hru ruské kočky s evropskou vyhládlou a brzy i mrznoucí myší. Je to důsledek vleku, ve kterém se nachází Evropská unie, tedy ve vleku americké zahraniční politiky ovládané vojensko-průmyslovým komplexem.
Od 1. srpna začne rachot a snižování spotřeby plynu v EU o 15%
V důsledku tohoto kroku Gazpromu došlo v úterý k jednání Rady Evropské unie, které předsedá na půl roku Petr Fiala. A právě při tomto zasedání bylo rozhodnuto [ 2 ], že všech 27 zemí EU zpočátku dobrovolně omezí a sníží spotřebu plynu o 15% s účinností od 1. srpna a opatření bude platit půl roku až do konce března 2023. Rada ovšem schválila i ujednání, že pokud se nepodaří spotřebu zemí EU snížit o těchto 15% v blízké době, potom bude moci Rada mandatorně a povinně nařídit ve všech 27 zemích EU tzv. povinné plynové restrikce.
To jsou omezené plynové dodávky tzv. regulovaným odběratelům, což jsou velké podniky, závody a provozy. Znamenalo by to podle německé televize následující scénář: Nejprve by došlo ke zkrácení výrobních směn v závodech, a to pouze na poloviční směny.
Nord Stream 1 bude opět odstaven kvůli údržbě Lidé by tak chodili do práce jen na 4 hodiny. Německá vláda by musela zahájit vyplácení kompenzací a dorovnání lidem formou mimořádných Kurzarbeit plateb. Pokud by však přišla tuhá zima a muselo by se v domácnostech více topit, zkrácení směn fabrik by k úspoře plynu nestačilo a musely by se provozy odstavit úplně.
Podle představitelů německého svazu průmyslu záleží na mnoha faktorech, především na počasí, jak rychle nebo pozdě přijde letošní zima, jaké budou ranní a večerní teploty v jednotlivé dny atd. Německá média již lidem doporučují zavčas si pořídit přímotopy, tedy elektrické přenosné radiátory, buď ty laciné s odporovou tepelnou spirálou, anebo ty pokročilejší, akumulační s olejovou náplní, tedy přenosné radiátory na kolečkách.
Německo plánuje překlenout zimu elektřinou pohánějící přímotopy v bytech
Plán německé vlády zazněl včera v diskusním pořadu na německém 1. kanále, že temperování bytů v zimě k přijatelné teplotě pomocí elektrických přímotopů je zvládnutelné, a to díky nákupu laciné elektřiny z dlouhodobých kontraktů z Polska a České republiky! Ano, slyšíte správně! Německé domácnosti tedy budou mít relativně lacinou elektřinu, aby si mohly přitápět elektrickými přímotopy, kdyby došlo na nejhorší.
Na německých sociálních sítích se už šíří vtipy, že nejlepší řešení by měl Adolf Hitler, který by dnes prý byl pokrokový se svým modelem Total Einsatz, kdy zaměstnanci se vůbec nevraceli po směně do zmrzlých domovů, ale spali přímo na lehátkách v továrnách u tepelných výměníků. To by prý bylo řešením pro německé zaměstnance, aby nemrzli doma zimou a udržel se přitom chod průmyslu. Když válka s Ruskem, tak prý stylově a se vším všudy, včetně dekorací!
Elektrický olejový akumulační přímotop. Ilustrační foto Tyto sarkastické vtipy však pouze odhalují, že Němci si uvědomují, kam jejich zemi vede loutková pro-americká vláda Olafa Scholze, protože opatření přijímaná na šetření plynem opravdu evokují vzpomínky na II. sv. válku, kdy tyto spořící programy běžely ve všem a úplně všude. Spoření energiemi ale neřeší problém samotného nedostatku, který prostě omezuje společnost jako celek. Nelze budovat vyspělou ekonomiku bez dostatku laciných energií. To je základní poznatek a základ z přednášek politické ekonomie , i ten nejtupější student zná tuto poučku, že vyspělosti jakékoliv ekonomiky nelze dosáhnout a zabezpečit, nedisponuje-li ekonomika lacinými energiemi v dostatečném a trvalém objemu.
To je základní poznatek politické ekonomie a je neuvěřitelné, kolik politiků se pyšní VŠ tituly a čestnými doktoráty z ekonomických fakult, ale mnozí z nich jsou naprosto tupí diletanti, protože všechno to, co politici předváděli v roce 2021 s rozhazováním peněz a mamutím zadlužením EU na tzv. oživení ekonomik EU po pandemii, těch mamutích 700 miliard EUR připomínajících helicopter money pro celou EU, a ty sankce proti Rusku likvidující hlavně samotnou EU, to jsou všechno kroky, které odporují základním principům ekonomie. Mamutí inflace je tady a stále se zdá, že politici neví, odkud se vzala.
Inflace v zemích kolektivního Západu je způsobena nedostatkem energií a paliv
Inflace v celém kolektivním Západě je důsledkem vysokých cen paliv a energií. To je důsledek současné inflace. A protože bez laciných a hlavně dostatku laciných energií nelze vyrábět laciné zboží a ani nabízet laciné služby, tak logicky rostou ceny a tím pádem inflace. Jedná se o tzv. tlačenou inflaci v důsledku zvyšujících se cen energií a paliv na vstupech výroby i služeb, která “tlačí” a tedy nutí pěstitele, chovatele, výrobce zboží a poskytovatele služeb zdražovat své výrobky a služby. Nejsme tedy svědky tzv. “tažené” inflace, kdy je růst cen tažen nahoru v důsledku velkého množství peněz na trhu, kdy lidé zběsile utrácejí, protože mají stále více a více peněz, se kterými neví, co dělat.
Polostátní ČEZ je jedním z největších exportérů elektřiny v Evropě Současná inflace je tedy inflací tlačenou veškerými výrobci a dodavateli v důsledku nedostatku energií a paliv, což vede k růstu cen energií a paliv. A když Berlín dodá Kyjevu raketomety a přitom si myslí, že se to Moskva nedozví, tak to sice může vypadat jako tupost německého kancléře, ale on není tupý. On jenom přesně plní pokyn Komise 300 a likviduje německou ekonomiku a spolu s ní i tu hezkou ČEZkou.
Globální chudnutí je pojem, který ode mně znáte už mnoho a mnoho let. A přesně teď máte možnost ten proces globálního chudnutí vidět v přímém přenosu. Připomíná to sebevraždu západních ekonomik, již od jara 2020, když vlády západních států jako na povel zařízly a zastavily své ekonomiky, prý kvůli viru. A to zaříznutí se teď pouze prodlužuje a prohlubuje pod záminkou války na Ukrajině.
Češi se budou muset inspirovat u Rusů ze Sibiře, a to zejména ve chvíli, pokud bydlí v panelácích
Pokud dojde k plynovým výlukám na podzim, budou to mít Češi opravdu drsné, protože výpadek plynu nemohou tak snadno kompenzovat elektřinou a přímotopy jako Němci. Češi totiž kušují a bědují pod vládou fialového kravaťáka, který nechce ani zrušit prodeje české elektřiny přes burzu v Lipsku, ani nechce zastropovat ceny elektřiny, ani nechce zrušit DPH na základní potraviny.
Protože Češi musí kušovat nejvíce, protože jsou plně v područí americké mafie, jestřábů a žraloků investičních kartelů z USA, které si udělaly z polostátního ČEZu Klondike a z českého spotřebního trhu laboratoř na méně kvalitní potraviny, které Češi kupují v naději, že v salámu bez masa najdou přidanou hodnotu bez přidaných žaludečních obtíží. Hlavně, že je to levné, a hlavně aby se ušetřilo na Chorvatsko! Zatopit si v ČR elektřinou tak bude sebevražda. A čím se tedy bude topit v panelácích, kde z principu pevná paliva pálit nejdou?
Elektrický přímotop s odporovou spirálou. Ilustrační foto Češi to udělají jako na Sibiři, když v zimě na Dálném Východě zamrznou v noci teplovody z teplárny. Tedy ne parovod na trase, ale u paty budov, kde trubky už nemají izolační obklad trubek. Rusové to potom řeší tak, že v jednom okně, obvykle v tom nejmenším, odstraní okenní tabulku a nahradí ji plechem. V něm vyříznou otvor pro plechovou rouru od přenosných kamen.
V kamnech potom topí dřevem, které městská správa a teplárny rozváží lidem v Buchankách k bytovkám, prostě náhrada a kompenzace ze strany teplárny za to, že zamrzl parovod v důsledku třeskutého mrazu. Jediný rozdíl je v tom, že v Česku vám nikdo do úhledného balíčku svázaná a naštípaná polínka dřeva k bytovce nepřiveze, ČEZ už vůbec ne. A Fiala má jiné starosti, ten se stará o Ukrajince, ne o Čechy. Takže Češi se musí zařídit sami. Opravdu to nepodceňujte a připravte se.
Jak topí Rusové v tuhé zimě v panelácích pevnými palivy?
Obraťte se na sklenáře, aby vám vysadil z plastového ventilačního okna skleněnou výplň a namontujete si tam plech s otvorem. Rusové to dělají v Novosibirsku, kde jsem to viděl na vlastní oči před lety, takovým způsobem, že mají koupená dvě plastová okna. Jedno okno je normální, druhé má místo okna plech s otvorem pro rouru.
Na zimu vysadíte okno se sklem z pantů a nainstalujete tam okno s plechem. Na jaře okna znovu prohodíte. Je to snadné. Ještě lepším řešením je plastové okno na zakázku s dělenou příčkou na dvě menší dělené okenní tabulky. Díky tomu plech s otvorem zabírá menší plochu v okně a do bytu jde více světla. A pokud jde o dřevo, ve sklepě v bytovce si naskládáte dřevo.
Kamna stojanového typu “Petra”. Ilustrační foto Po rozpálení kamen můžete topit i uhlí, brikety apod. Pozor ale na sálavý žár z kamen. Vyplatí se dát mezi kamna a stěnu za kamny plechový stínící paravan, a to samé i po stranách kamen, aby vám žár nepoškodil nábytek vyrobený z dřevotřísky a potažený lepenou dýhou. V blízkosti žáru kamen se lepený nábytek zkroutí, odlepí se dýha atd. Rusové na Sibiři mají tyto věci vymakané a umí se na zimu připravit. Pod kamínka musíte umístit plech pod kamna, kvůli jiskrám, abyste si nepoškodili plastové lamely plovoucí podlahy.
Jenom nezapomeňte přikoupit i plechovou popelnici na popel, protože vyspat popel do plastového kontejneru s komunálním odpadem fakt nechcete, protože v něm mohou být ještě žhavé oharky. Roura procházející plechem musí být oddělena keramickým žáruvzdorným obojkem, aby se teplo z roury nepřenášelo přímo na plech, roura by jinak mohla plech rozpálit a roztavit plastové obruby okna. Ruské paneláky na Sibiři mají v bytovém jádru často i kouřovody, které tam už jsou dopředu připravené, takže roury se potom nemusí napojovat na okna a tento problém odpadá.
Úspora 15% plynu v celé EU se ve skutečnosti nebude v první fázi týkat domácností, takže podniky budou muset uspořit více plynu “za domácnosti”
Snížení spotřeby plynu v EU o 15% je obrovské číslo, které sice vypadá jako malé, ale musíte si uvědomit, že to je průměrové číslo na všechnu spotřebu, tedy že všichni v EU omezí spotřebu o 15% v úhrnu. Domácnosti ale nic spořit nebudou, protože neexistuje mechanismus, jak je k tomu donutit. Neexistuje dálkové zablokování domácností, že plynárny někde někoho vypnou. Tak to nefunguje.
Spotřeba plynu je řízena pouze u velkých odběratelů, u továren a závodů. A protože domácnosti nepůjde regulovat, tak těch 15% je rázem 40% v důsledku toho, aby se splnila norma a těch 15% v průměru se v EU ušetřilo. Toto je odhad německých ekonomů, že 15% v průměru pro všechny odběratele znamená cca. 40% pro jeden podnik a závod. Takže budou muset šetřit fabriky, a to tak, že fakt drsně a fakt hodně. A když to nestačí?
Gaza nět? Nět! Prostě začne EU omezovat dodávky i do škol a do méně důležitých částí infrastruktury. A když přijde opravdu velký mráz a plyn dojde, vyčerpá se, poklesne tlak v trubkách, tak bude vymalováno. A solidarita zemí EU a ochota dělit se o plyn? To skončí ve chvíli, kdy lidé začnou křičet z bytů, že jsou studené radiátory, protože místní teplárna nedostala plyn. Potom uvidíte, jak taková solidarita nabere velice divoký obrat. A Rusko se bude jen pobaveně dívat, jak jedni Evropani mají v bytech “kládu” a druzí pro změnu v těch bytech “klepou kosu”. To je důsledek ignorování principů politické ekonomie ze strany drtivé většiny (kromě Orbána) vrcholových politiků v EU.
-VK-
Šéfredaktor AE News
S námi čtete, s námi objevujete
Vážení čtenáři Aeronetu, pokud se vám líbí naše investigativní žurnalistika a komplexní analýzy, které pro Vás už 8. rokem děláme, pokud se vám líbí naše články, videa, překlady videí a pravidelné páteční pořady na SVCS, a chcete-li, abychom vám i nadále mohli přinášet nové informace a politické analýzy a komentáře, přispějte prosím jakoukoliv sumou v závěru tohoto měsíce na naší obvyklé darovací stránce  zde , ale pouze v případě, že si to můžete dovolit, tedy podle svých možností. Každý příspěvek má smysl, každý se počítá, malý i velký. Zatím jsme vysbírali jen cca.  74%  z cílové sumy a  do konce měsíce zbývá 5 dní . Přispět můžete bankovním převodem, PayPalem, kryptoměnami Bitcoin, Bitcoin Cash a Ethereum, a poštovní složenkou na účet. Naše práce může pokračovat jedině s Vaší podporou, jinak to není možné a nemělo by to ani smysl, protože podpora musí být oboustranná.  Náš server je tu pro vás. Za Vaši podporu a pomoc předem děkujeme!


Nejčtenější za týden