Všechny nové vozy v EU budou vybaveny omezovači rychlosti
RSS

Všechny nové vozy v EU budou vybaveny omezovači rychlosti

Od 6. července budou všechna nová vozidla prodávaná v Evropě – včetně Velké Británie – vybavena omezovačem rychlosti podle nových zákonných požadavků na zvýšení bezpečnosti silničního provozu. (Foto: Shutterstock)







Nový asistenční systém omezovače rychlost i „bude povinný pro nové vozy od roku 2022 a využívá kameru umístěnou vpředu na vozidle a satelitní navigační systém vozidla k identifikaci rychlostního limitu, a pokud jej vůz překročí, omezí přísun paliva do motoru, dokud vozidlo nedosáhne limitní rychlosti,“ uvedl britský automobilový časopis Autocar.



Autotrader dodává: „Omezovač rychlosti bude vysílat haptická, zvuková a vizuální upozornění, dokud nezačnete jezdit v rámci rychlostních limitů.“



Úředníci EU věří, že omezovače rychlosti zvýší bezpečnost silničního provozu a zároveň sníží emise výfukových plynů.



Matthew Avery, ředitel výzkumu společnosti Thatcham Research, řekl britskému listu Telegraph & Argus: „Mnoho řidičů chce zůstat v bezpečí a jezdit v souladu se zákonem, avšak změna rychlostního limitu může být obtížná a rozptylující. V tomto ohledu pomáhají inteligentní asistenční systémy pro rychlost řidičům nejen udržet bezpečnost, ale také zákonnost.“



Pravidla nejsou retroaktivní, takže starší vozidla budou moci stále překračovat rychlostní limity. Namontovat tuto technologii do vozů vyrobených před desítkami let může být téměř nemožné.



Na druhé straně Atlantického oceánu podepsala Bidenova administrativa nový zákon, podle kterého musí výrobci automobilů od roku 2026 vybavovat nové vozy vládními spínači.



Pod rouškou „bezpečnostních opatření“ je krok západních vlád k větší kontrole vozidel soukromých osob zábleskem dystopické budoucnosti, která nás čeká.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Všechny nové vozy v EU budou vybaveny omezovači rychlosti se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden