Palestinci: Demolice domů a zábory půdy, o nichž se nemluví
RSS

Palestinci: Demolice domů a zábory půdy, o nichž se nemluví



KHALED ABU TOAMEH




Zatímco mezinárodní společenství a média každý den neustále odsuzují Izrael za různé křivdy , včetně demolic domů postavených bez řádného povolení, nezdá se, že by někoho zajímalo pokračující porušování lidských práv Palestinců ze strany palestinského islamistického hnutí Hamás.





Organizace spojených národů a mnoho zahraničních novinářů jsou tak posedlí Izraelem, že nevěnovali žádnou pozornost nejnovějšímu zločinu spáchanému Hamásem na obyvatelích beduínské vesnice Umm al-Nasr ležící na severu Pásma Gazy. Vesnice byla založena téměř před 80 lety, dlouho před založením Hamásu v roce 1988.
9. června provedly stovky ozbrojenců Hamásu ve vesnici  razii . V rámci snahy teroristického hnutí Hamás vystěhovat z této oblasti obyvatele tam jeho ozbrojenci zdemolovali několik domů. Hamás  tvrdí , že vesnice byla postavena nelegálně na „státem vlastněných“ pozemcích.
Útok na vesnici – první svého druhu od násilného ovládnutí Pásma Gazy Hamásem v roce 2007 – vyvolal střety mezi obyvateli a policisty. Obyvatelé házeli na ozbrojence Hamásu kameny, ti reagovali na protestující vesničany ostrou střelbou.
Při střetech bylo zraněno nejméně 25 vesničanů, osm z nich bylo postřeleno. Zdroje z Pásma Gazy uvedly, že byl zraněn nejméně jeden příslušník Hamásu.
Po násilných střetech bezpečnostní síly Hamásu zatkly 85 vesničanů.
K razii ve vesnici došlo poté, co Pozemkový úřad Pásma Gazy ovládaný Hamásem rozhodl, že obyvatelé musí být vystěhováni, protože si postavili své domy na „státem vlastněných“ pozemcích. Šéf Pozemkového úřadu Emad al-Baz  obvinil  vesničany z nezákonného zabrání sporných pozemků.
Zdroje z Pásma Gazy uvedly, že Hamás plánuje demolici dalších 28 vesnic pod záminkou, že byly postaveny ilegálně na veřejných pozemcích.
Yahya Abu Thariyeh, obyvatel vesnice Umm al-Nasr, řekl, že desítkám ozbrojenců Hamásu v uniformách i v civilu, kteří provedli razii ve vesnici, se podařilo jeden dům zbourat ještě předtím, než propukly násilné střety. Obvinil příslušníky Hamásu z použití nadměrné síly a útoků na několik domů bez soudního příkazu a ze zastrašování obyvatel, včetně žen a postižených dětí. „Bezpečnostní síly Hamásu zabránily sanitkám vjet do vesnice,“  sdělil  Abu Thariyeh.
„Přestože s sebou bezpečnostní síly Hamásu měly sanitku, její posádka odmítla poskytnout zraněným lékařské ošetření. Proto jsme museli zraněné odvézt do nemocnice ve svých autech.“
Palestinská Nezávislá komise pro lidská práva (ICHR, Palestinian Independent Commission for Human Rights)  uvedla , že s velkým znepokojením sleduje události, které se odehrály ve vesnici Umm al-Nasr a „které vedly ke zranění řady občanů a poškození několika domů. „
Skupina ochránců lidských práv odhalila, že razie ve vesnici se zúčastnili členové vojenského křídla Hamásu – Brigád Izz ad-Dína al-Kassáma. Podle ICHR vtrhly bezpečnostní síly Hamásu do několika domů ve vesnici a zatkly 40 civilistů.
Vyšetřování vedené skupinou ochránců lidských práv dospělo k závěru, že bezpečnostní síly Hamásu během konfrontací s vesničany použily nepřiměřenou sílu.
Skupina také zdůraznila, že není přijatelné, aby se na takových raziích podíleli příslušníci Hamásu v civilu.
ICHR  vyzvala  k okamžitému propuštění všech zadržených a zahájení vyšetřování chování bezpečnostních sil Hamásu. Vyzvala také k tomu, aby byli povoláni k odpovědnosti bojovníci Hamásu, kteří po vesničanech stříleli a kteří vydali rozkazy k řešení tohoto incidentu násilným způsobem.
Zatímco mezinárodní společenství k tomuto nejnovějšímu útoku Hamásu na jeho vlastní lidi mlčí, mnoho Palestinců toto teroristické hnutí za tento čin odsoudilo.
Hussein Hamayel, vysoký představitel vládnoucí frakce Fatah Palestinské samosprávy, odsoudil razii ve vesnici jako „zločin“. Obvinil vůdce Hamásu, že se snaží získat pozemky v Pásmu Gazy a rozdělit je mezi sebe a své věrné. Hamayel  řekl : „Akce Hamásu zhoršují humanitární a sociální krizi v Pásmu Gazy.“
Palestinský novinář Hisham Sakallah poukázal na to, že „násilí a útlak páchané na beduínských vesničanech je jen důsledkem toho, co se stalo před 16 lety, když Hamás provedl puč proti Palestinské samosprávě a zmocnil se kontroly nad Pásmem Gazy.
Sakallah měl na mysli násilné střety, které  propukly  v Pásmu Gazy v roce 2007, během nichž bojovníci Hamásu popravovali své rivaly z Fatahu, vyhazovali jejich domy do povětří a vláčeli po ulicích tělo vysoce postaveného člena Fatahu.  Shazovali  také ozbrojence Fatahu ze střech vysokých budov.
Sakallah také pochválil uživatele sociálních sítí za objasnění zločinů Hamásu proti obyvatelům vesnice Umm al-Nasr. A  poznamenal : „Nejvíce mě naštvalo a popudilo to, že oficiální mluvčí Hamásu nevydali žádná prohlášení.“
Nejmenovaný obyvatel vesnice Umm al-Nasr doslova  řekl :
„To, co se stalo, je barbarský a brutální útok Hamásu na chudé lidi v Pásmu Gazy, kteří trpělivě snášejí zabíjení, chudobu a hlad – což je vše důsledkem politiky Hamásu. Lidé z Pásma Gazy platí za politiku a činy Hamásu vlastní krví.“
Egyptský spisovatel Ali Rajab poukázal na pokrytectví Hamásu ohledně beduínských komunit v Izraeli a v Pásmu Gazy. Ali Rajab  řekl , že zatímco se Hamás snaží prezentovat jako ochránce beduínských občanů Izraele, tak beduínům žijícím pod jeho kontrolou v Pásmu Gazy demoluje jejich domovy a konfiskuje jejich půdu.
Pokračující snahy Hamásu srovnat se zemí celé vesnice v Pásmu Gazy vidí mnoho Palestinců jako snahu této teroristické skupiny zesílit svoji kontrolu nad pobřežní enklávou, kde žijí asi dva miliony Palestinců. Mnoho Palestinců to také považuje za součást rozsáhlé korupce v Hamásu, jehož vůdci chtějí zabrat pozemky pro svou osobní potřebu.
„Hamás se snaží ovládnout všechny veřejné pozemky v Pásmu Gazy,“  řekl  Mahmúd al-Zaq, generální tajemník Národní pracovní komise v Pásmu Gazy. „Hamás chce pozemky, aby mohl realizovat své vlastní projekty. Tyto pozemky by však měly být použity na výstavbu nemocnic pro Palestince.“
Praktiky Hamásu zaměřené proti Palestincům nejsou pro mnoho Palestinců překvapením, zejména ne pro ty, kteří žijí pod jeho represivním režimem v Pásmu Gazy od roku 2007. Mnoho Palestinců však stále překvapuje pokračující mlčení mezinárodního společenství, lidskoprávních sdružení, OSN a mnoha významných médií k zločinům Hamásu.
Kdyby nájezd na beduínskou vesnici v Pásmu Gazy provedl Izrael, viděli bychom jak desítky zahraničních novinářů a zástupců Organizace spojených národů spěchají na místo, aby informovaly o izraelských „zločinech“ a „etnických čistkách“.
Obyvatelé této vesnice mají smůlu: jsou to Palestinci, kteří byli napadeni palestinskou vládou a palestinskými bezpečnostními silami. Mezinárodní média, jejichž zástupci často informují o demolici nelegálních domů Izraelem, pravděpodobně nebudou informovat o tíživé situaci vesničanů ve vesnici Umm al-Nasr, protože to není protiizraelský příběh – na útoku na tuto vesnici v Pásmu Gazy se nepodílel žádný Žid.
Zahraniční novináři a lidskoprávní organizace ignorováním podobných represivních praktik Hamásu, páchají na Palestincích žijících v Pásmu Gazy obrovskou nespravedlnost.
Zavíráním očí před zvěrstvy Hamásu novináři a lidskoprávní organizace opět používají nebezpečný dvojí metr. Jejich posedlost Izraelem umožňuje Hamásu pokračovat v páchání násilných zločinů proti Palestincům, aniž by se mu dostalo negativního mediálního pokrytí – natož aby byl pohnán k odpovědnosti za drancování a devastaci palestinských komunit.



 
Khaled Abu Toameh,  překlad původního textu:  Palestinians: The House Demolitions and Land-Grabs No One Talks About,  překlad: René David
The post Palestinci: Demolice domů a zábory půdy, o nichž se nemluví first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden