Boj za válku
RSS

Boj za válku

Napsal Přemek (Přemysl Janýr)
 Vytvořeno: 27. červenec 2022
Malajští  Semajové  jsou vzácným příkladem kultury nenásilí. Neznají slova jako  vražda  či  zabít , děti nebijí, konflikty jsou vzácné, zabíjení slepic považují za politováníhodnou nezbytnost.
V padesátých letech naverbovala britská správa semajské muže do bojů proti komunistickému odboji. Jeden z nich vzpomíná:  Zabíjeli jsme, zabíjeli a zabíjeli. Malajci si často v zabíjení dopřáli pauzu, přehrabovali se v kapsách nepřátel, brali jim hodinky a peníze. My jsme ani nepomysleli na hodinky nebo peníze. Mysleli jsme jen na zabíjení. Jo, skutečně jsme se opájeli krví.
Extáze
Překlápění mezi různými, často rozporuplnými stavy vysvětluje teorie  modulární mysli . Lidská osobnost není homogenní celek. Sestává z množství modulů evolučně osvědčených pro různé situace a působících atavisticky, autonomně, nezávisle na komplexnějších kognitivních procesech. Mezi nimi i modus bojové extáze, ve kterém se náš svět NATO+ právě nalézá.
Prvním zjištěním je potvrzení jeho atavismu, autonomie a nezávislosti na komplexnějších kognitivních procesech. Slepá nenávist a boj proti  Rusku  perzonalizovanému  Putinem  sledují archetypické vzorce extatického boje  naší  tlupy proti  cizí . Navzájem se ve svém nenávistném bojovém opojení ujišťujeme, nepřítele je třeba démonizovat, upřít mu atributy citu, rozumu, lidskosti, nepřítel je ztělesněním  zla . Bojovnost je třeba podpořit naší morální převahou  dobra  a vyhlídkou vítězství. Kdo není s námi, je proti nám. Pochybnosti jsou zradou.  Veškeré ohledy stranou , teď jde jen o to,  zabíjet Rusy .
Dalším potvrzením je podřízení rozumu a racionálního myšlení atavistickému modu. S moudrostí, že první obětí války je pravda, se setkal každý a že mediální zpravodajství pochází výhradně z americko-ukrajinských zdrojů přinejmenším tuší také každý. Přesto jsou nejabsurdnější tvrzení bez námitek a kritického posouzení přijímána a dále kolportována jako hotová fakta.  Rusové bezdůvodně napadli Ukrajinu, bombardují ukrajinská města a obytné čtvrti, plánovitě   znásilňují, mučí a vraždí   civilní obyvatelstvo, zabíjejí vyděšené občany. V Buče pozabíjeli tisíce lidí, v Krematorsku další tucty raketou. Situace v déle okupovaných regionech bude ještě horší .  Je to genocida , volají  Volodymyr Zelenskyj  i  Joe Biden  a politici i žurnalisté západního světa to po nich tisíckrát opakují.
Informace si ověřuji z různých zdrojů , vysvětlovala v televizním interview předsedkyně strany někdejšího mírového hnutí Annalena Baerbock,  z amerických, britských, anebo i z nezávislých jako Bellingcat .
Mládí i elán by nasvědčovaly, že to myslí vážně. Člověku, zvyklému informace si aktivně vyhledávat, zatrne: tohle jsou informační zdroje ministryně zahraničí nejmocnější evropské země? Německo nemá vlastní rozvědku? Anebo cenzura  ruských dezinformací  postihla už i BND? Či se jí ministryně ani neptá a spoléhá na  zahraniční propagandistickou agenturu ?
Kteří z politiků a žurnalistů se na boji za válku s Ruskem podílejí vědomě, kteří z pragmatického kalkulu a kteří sami propadli atavistickému opojení, je těžké rozlišit.  Válečná propaganda  a cenzura  ruských dezinformací  postihly prakticky všechny pro občana běžně dostupné zdroje – tisk, rozhlas, televizi,  internet  včetně  internetových vyhledávačů  a  sociálních sítí . Ze všech stran se dozvídá to stejné, musí to tedy být  pravda . Nezávislých zdrojů sice existuje dost, ale není samozřejmé je vyhledávat a není jednoduché odlišit seriózní informace od válečné propagandy a fantazií. K tomu bývají v naprosté většině anglofonní, řidčeji německé, vzácně české.
První oběť
Podívejme se tedy blíže na nejdramatičtějšího případ,  masakr v Buče . Ve středu 30. března se z ní ruské jednotky stáhly, což ve čtvrtek  potvrdil starosta Anatolij Fedorjuk . Ačkoliv je každá událost v ukrajinské válce zaznamenávána mobily, tweety, Facebookem, střílení civilistů na ulicích nezaznamenal nikdo. Ani v pátek a v sobotu se žádná zmínka o masakrech neobjevila. V sobotu a v neděli Buču  obsadil prapor Azov  a začal  čistit město od sabotérů a ruských kompliců . Sobotní New York Times v Buče zaznamenaly  několik civilistů zabitých za nejasných okolností . V neděli pak NYT zveřejnily video ukrajinského ministerstva obrany  s desítkami mrtvých na ulicích  a obviněním Ruska z masových vražd. Rusko zprávy  označilo za podvrh a provokaci  a  požádalo o svolání Rady Bezpečnosti OSN . Na úterním zasedání RB britská předsedkyně  ruskou žádost odložila  a místo ní se projednávala žádost Ukrajiny včetně Zelenského  návrhu na vyloučení Ruska . Mezitím se v médiích počet obětí  zvýšil na stovky  a ve středu USA zavedly proti Rusku  včetně Putinových dětí  další balík sankcí. O měsíc později se objevila videa, podle kterých  ruské jednotky zabily osm zajatců .
Řada analytiků dokazuje, že  masakry byly inscenované ,  podrobně analyzují indicie , pochybují, zda  vůbec k nějakým masakrům došlo , Čína je označuje za  další v řadě amerických podvodů . S takovými informacemi se ovšem mediální konzument nesetkal, takže  spolehlivě ví , že ruští vojáci v Buče povraždili stovky civilistů, že zabité hází  do masových hrobů , že  bombardují civilní objekty  včetně  porodnic , že  znásilňují ženy a děti .
Civilisté ovšem umírají v každé válce a  poměr civilních obětí k vojenským  je jedním z ukazatelů její brutality. V druhé světové válce byl 1,5 až 2,0, v roce 1999 při bombardování Jugoslávie 4,1 až 10,0, v roce 2003 v irácké válce 0,8, v roce 2014 při izraelské válce v Gaze 1,0 až 3,0.
Zpráva OSN     registrovala k 21. dubnu celkem 2 345 zabitých civilistů včetně Luhaňska a Doněcka. Vyjdeme-li z  ruských údajů a odhadů USA , činily přibližně ve stejné době vojenské ztráty na obou stranách mezi 5 400 až 14 000 mrtvých. Poměr civilních ztrát k vojenským by tak byl řádově mezi 0,06 až 0,4. I když připustíme, že reálně mohu být vyšší, v porovnání s jinými válkami jsou mimořádně nízké. Konzument si s tím může porovnat, co se dozvídá z mediálního zpravodajství. Zdrženlivost ruské armády ohledně civilních cílů ostatně dosvědčují i  američtí vojenští analytici  a ruskou perspektivu podává například  Alexandr Dubrovský .
Taktéž zůstane konzumentovi utajené, že hlavní příčinou civilních ztrát je taktika  dobrovolnických praporů  hájících města a využívající obyvatelstvo po vzoru Islámského státu jako  lidské štíty . Palebné posty, muniční sklady, velitelská stanoviště jsou umísťovány v civilních zařízeních jako  nemocnice , školy, obytné domy, sídliště. Při útocích na ně umírají i civilisté, to jsou – podle válečného práva legitimní –  kolaterální ztráty .
Kolaterální ztráty nejsou jediné. Z více než 14 000 obětí osmileté utajované  ukrajinské občanské války  2014-2021 bylo  přes 3000 civilistů . Většina zahynula v důsledku průběžného  ostřelování donbaských měst a obcí  pod hlavičkou  protiteroristické operace , v západních médiích taktně přezdívané  porušování minských dohod . V letech 2018-2021 zemřelo 381 civilistů, z nich ovšem 310 (81,4%) na separatistických územích a 62 (16,3%) na území kyjevské Ukrajiny. Počátkem roku 2022  intenzita ostřelování prudce stoupla  tak, že bylo nutné obyvatele  evakuovat do Ruska .  Ostřelování donbaských měst pokračuje  i nadále, pro západního konzumenta ovšem nadále utajeně.
Tradice
Pachatelem není ani tak ukrajinská armáda jako  dobrovolnické prapory , nejznámější z nich  prapor Azov . Jejich obrázek se v západních médiích za poslední rok  radikálně změnil . Co bylo  ukrajinskou neonacistickou polovojenskou organizací , které FBI připisovala  spojení s neonacistickou ideologií , se přeměnilo nejprve na běžnou  krajní pravici  a posléze na  jednotku ukrajinské armády .
Dobrovolnické prapory  navazují na  dlouhou tradici ukrajinského nacionalismu  včetně  14. granátnické divize SS Galizien , bojující na straně německé armády proti partyzánům a Rudé armádě, a  Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN) , která v průběhu války masakrovala  polské ,  židovské ,  romské  a  ruské  obyvatelstvo a v závěru bojovala i proti Němcům. Cílem je  Blut und Boden , Ukrajina  čisté rasy etnických Ukrajinců , potomků nordických  rurikovců . Nacionalističtí vůdci jako  Stepan Bandera  či  Mykola Lebed  se po válce vyhnuli stíhání spoluprací s britskou MI6, respektive s  americkou CIA , které v ukrajinském nacionalismu viděly  zbraň studené války . Od roku 1949 až do roku 1990 ho CIA podporovala a využívala pro skryté operace proti SSSR v rámci  operace Aerodynamic .
Nacionalistiká seskupení se nově  etablují ještě v závěru Perestrojky  a zejména pak  po vyhlášení samostatnosti 1991 . Nejvýznamnější jsou  Sociálně národní strana (Svoboda)  a  Pravý sektor .  Svobodu  Evropský parlament odsoudil v roce 2012 pro její  rasismus, antisemitismus a xenophobii ,  podporu naopak nalezla v USA . Do roku 2014 se všechny pohybovaly na okraji voličského zájmu a nepřekonaly hranici pro vstup do Verchovne rady.
To se rázem změnilo  pučem v únoru 2014 , ve kterém  převzala vedení Svoboda , nacionalisté  ovládli mocenské pozice   i ulice měst  a spustili  teror proti proruským sympatizantům . V květnu pak řídili  oděský masakr  a Azov zahájil vojenské  tažení proti donbaským regionům , které se odmítly protiruské pučistické vládě podřídit.
V politickém spektru se ultranacionalisté jeví jako nevýznamní, avšak reálně se stali  směrodatnou silou .  Suplují policii , terorizují  veřejná shromáždění ,  regionální správu ,  novináře ,  umělce ,  Romy ,  napadají policii ,  blokují transporty ,  vyhrožují Zelenskému smrtí ,  rehabilitují nacistické kolaboranty  a po celé zemi jim  budují pomníky .
Ukrajina se tak po roce 2014 stala jedinou evropskou zemí, která se otevřeně hlásí ke  kultu nacistické ideologie a rasové nadřazenosti . To z ní učinilo atraktivní centrum  mezinárodní sítě pravicového extrémismu , největší  shromaždiště bílých rasistů a neonacistů z celého světa . Na  Národní vojenské akademii  indoktrinuje armádu protiruskou ideologií skupina  tradicionalistických důstojníků Centuria  s výcvikem v Kanadě, USA, Francii, Británii. CIA  tajně cvičí paramilitaristické jednotky  k boji proti ruské armádě. Ty na oplátku jezdí  školit rasisty do USA , kteří se zase podílejí na bojích a  válečných zločinech  na Donbasu. Mezitím USA vyzbrojují, dosud  s výjimkou neonacistických praporů , armádu  smrtícími zbraněmi .
S počátkem ruské invaze se to mění. Podle osvědčených  modelů   operace Cyklon  v Afghánistánu či  umírněných rebelů  v Sýrii CIA financuje, cvičí a vyzbrojuje neonacistické prapory jako povstalecké jednotky.  Varování , že tak  buduje novou Al-Kájdu , že se  zbraně dostanou na černý trh  a že  nakonec budou použity proti nám , se míjejí účinkem.  Jednapadesát mrtvých v Christchurchi  či  deset mrtvých v Buffalu  ohlašují nastupující éru bílého teroru, napříště vyzbrojeného  nejmodernější vojenskou technikou . Protitankovou střelu Javelin prodávají Ukrajinci na internetu za 30 000 dolarů,  francouzskou houfnici Caesar za 120 000 .
Na Bělehrad!
Střízlivého pozorovatele, jehož paměť obsáhne víc než pár posledních týdnů, ohromí tři aspekty: nehoráznost válečné propagandy, její účinnost a všeobecná ochota obětovat jí základní pilíře západní civilizace – svobodu, demokracii a lidská práva, ba dokonce i hospodářskou prosperitu.
Putin se dopustil  zločinu agrese , volá prezident země, která se jen od počátku tohoto století dopustila zločinů agrese proti  Afghánistánu  (za  účasti Ukrajiny ),  Jemenu ,  Iráku  (za  účasti Ukrajiny ),  Pákistánu ,  Somálsku ,  Libyi ,  Ugandě ,  Sýrii ,  znovu Iráku  a  znovu Libyi


Nejčtenější za týden