Přes 50 republikánů vyzvalo amerického prezidenta Bidena, aby podstoupil kognitivní test
RSS

Přes 50 republikánů vyzvalo amerického prezidenta Bidena, aby podstoupil kognitivní test




Více než 50 republikánů ze Sněmovny reprezentantů ve středu vyzvalo amerického prezidenta Joea Bidena , aby se podrobil kognitivnímu testu v souvislosti se svou kondicí a mentálním zdravím.





V dopise, jehož autorem je bývalý lékař Bílého domu a současný kongresman za republikány, Ronny Jackson, se uvádí, že zákonodárci jsou znepokojeni Bidenovými kognitivními schopnostmi.
„Znovu se na Vás obracíme, abychom vyjádřili znepokojení nad Vaším současným kognitivním stavem a vyzvali Vás, abyste se neprodleně podrobil kognitivnímu testu,“ uvádí se v dopise ( pdf ).


„Jsme přesvědčeni, že bez ohledu na pohlaví, věk nebo politickou stranu by všichni prezidenti měli následovat příkladu bývalého prezidenta Trumpa a doložit a prokázat zdravé duševní schopnosti.“


V dopise se poukazuje i na nedávné články v New York Times, které byly k Bidenovým schopnostem kritické. „Zvýšený zájem o váš kognitivní stav podnítila vaše nedávná veřejná vystoupení,“ komentovali plátek.
Zákonodárci také uvedli několik přehmatů, kterých se Biden dopustil během svých projevů, včetně jednoho, kdy Biden během červencové návštěvy Izraele řekl, že musíme „udržovat při životě pravdu a čest holocaustu“.
„Tato nedávná faux pas nejsou ojedinělými případy, neboť jsou součástí širší historie vašeho jednání, které je příkladem úpadku kognitivních funkcí,“ uvádí se v prohlášení. „Alzheimerova asociace uvádí jako jeden z deseti příznaků duševního úpadku ‚změny nálady a osobnosti‘, včetně toho, že se člověk ‚snadněji rozruší‘. Tento typ změny nálady jste projevil během zasedání vlády 24. ledna 2022, kdy jste patrně nevěděl, že máte  zapnutý mikrofon  poté, co jste dokončil své úvodní slovo.“
Bílý dům a 79letý Biden Jacksonova tvrzení odmítli jako politicky motivovaný útok a pokus o zviditelnění se. Jackson dříve působil jako lékař prezidenta Obamy i Trumpa.

 

JACK PHILLIPS
The post Přes 50 republikánů vyzvalo amerického prezidenta Bidena, aby podstoupil kognitivní test first appeared on .


Nejčtenější za týden