Dominik Hašek určitě není fašista, se svým radikalismem to však přehání
RSS

Dominik Hašek určitě není fašista, se svým radikalismem to však přehání

V současné době se o Dominiku Haškovi nejvíc mluví ve spojení s jeho nesmiřitelným postojem vůči ruským sportovcům i vůči českým hokejistům, kteří navzdory agresi Ruska na Ukrajině chtějí i v následující sezóně hrát v ruské KHL.


Dominika Haška má spousta sportovních fanoušků nepochybně zafixovaného jako jednoho z nejlepších brankářů hokejové historie. Vždyť během svého působení v NHL byl šestkrát oceněn trofejí Vezina Trophy, určenou pro nejlepšího brankáře soutěže, a dvakrát i cenou Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL. Vzpomínky českých hokejových fanoušků na Dominika Haška jsou pak nejvíce spjaty se zimními olympijskými hrami v roce 1998 v Naganu, kde byl „Dominátor“ nejvýraznější postavou našeho reprezentačního týmu, který senzačně vybojoval zlaté medaile.
V současné době se však o Dominiku Haškovi nejvíc mluví ve spojení s jeho nesmiřitelným postojem vůči ruským sportovcům i vůči českým hokejistům, kteří navzdory agresi Ruska na Ukrajině chtějí i v následující sezóně hrát v ruské KHL. Naposledy ho předvedl v tomto týdnu v reakci na rozhodnutí hokejisty Dmitrije Jaškina vrátit se po ročním působení v NHL do ruské hokejové ligy. Tento český hráč ruského původu (jeho otec hrával v české hokejové lize za Vsetín) má v následující sezóně oblékat v KHL dres Petrohradu.
Dominik Hašek v souvislosti s Jaškinovým rozhodnutím napsal na Twitteru hodně svérázný komentář: „Mrzí mě to moc. Práce českého občana v Rusku je podporou ruského režimu, války na Ukrajině a tedy nebezpečím pro naši zemi a její občany. Neviním však toho kluka ani jeho agenta, ale vládu a parlament ČR, že doposud nepřijal zákon, který toto zakazuje.“ (viz odkaz  zde ) Přičemž u Haška nejde v souvislosti s válkou na Ukrajině a jejími důsledky na poli sportu o první radikální názor: již v dubnu například napsal dopis šéfovi NHL Garymu Betmannovi, ve kterém ho vyzýval, aby byla v této soutěži kvůli válce Ruska na Ukrajině zastavena činnost všem ruským hráčům (což ovšem Betmann vzápětí odmítl).
Legendární „Dominátor“ není samozřejmě jediný, kdo kritizuje ty české hokejisty , kteří i za současné situace chtějí v Rusku hrát (kromě zmiňovaného Jaškina se tam chystají i Libor Šulák a Rudolf Červený). Kromě poukazování na jejich charakter někteří radikálnější čeští fanoušci požadují po vzoru Švédska a Finska vyloučení takových hráčů z reprezentace, ovšem s tak radikálním návrhem, s jakým přišel Hašek (tedy parlamentem schválený zákaz jít do Ruska hrát), jsem se na internetových diskusích nesetkal téměř nikde. Já osobně se těm hokejistům, kteří v KHL hrát budou, trochu divím, nicméně beru to jako jejich osobní rozhodnutí, které by neměl nikdo striktně zakazovat, protože v opačném případě se vracíme do časů určitých totalitních praktik.
Proto je mi mnohem víc než Haškův radikalismus sympatičtější postoj nedávno zvoleného prezidenta Českého hokejového svazu Aloise Hadamczika, který demonstroval v  rovzhovoru  pro server Sport.cz. V něm na dané téma mimo jiné sdělil: „Potřebujeme každého dobrého hráče, a jestli jde dotyčný radši za penězi, a jde tam rád, je to jeho věc. Když bude mít patřičnou výkonnost, aby ho trenér reprezentace mohl nominovat, vůbec nic proti tomu nemám,“ následně pak také řekl: „Myslím, že Evropa má silnější nástroje, jak bojovat s ruskou vládou. Už to, že Rusové nemůžou hrát na mistrovství světa, je sice morálně správně, na druhou stránku tím šampionát utrpěl. A ti hráči za válku na Ukrajině nemůžou.“
Jinou věcí samozřejmě je, pokud někteří ruští novináři či bývalí ruští hokejisté Dominika Haška kvůli jeho názorům označují za „malého fašistu“ či „nemocného člověka“ (viz odkaz  zde ). Takové nálepkování je rozhodně nechutné, ovšem na druhou stranu, ani u Aloise Hadamczika si záhy po jeho zmiňovaném rozhovoru nebrali někteří lidé u nás servítky.
U Dominika Haška netuším, zda jeho radikální názory vychází čistě z jeho životního postoje, nebo s ohledem na to, že se v souvislosti s ním v médiích mluvilo o možné politické dráze, chce těmito názory upoutat některé své budoucí voliče. Pokud platí to druhé, pak mu však tahle strategie zatím moc nevychází: při červnové volbě prezidenta Českého svazu ledního hokeje obdržel od přítomných delegátů pouhých pět hlasů…
P. S. Jelikož mám stále zákaz diskutovat, diskusi pod článkem neotvírám ani dnes.


Josef Nožička

  The post Dominik Hašek určitě není fašista, se svým radikalismem to však přehání first appeared on .


Nejčtenější za týden