Jak moc škodí Rusku sankce?
RSS

Jak moc škodí Rusku sankce?

Od invaze Kreml stále častěji vybírá ekonomické informace, selektivně vyřazuje nepříznivé ukazatele a zveřejňuje pouze ty, které jsou příznivější, tvrdí autoři nedávno publikované studie.

S tím, jak ruská invaze na Ukrajinu vstupuje do pátého měsíce, se objevilo vyprávění, že jednota světa v odporu proti Rusku se nějakým způsobem zvrhla v „ekonomickou válku, která si vybírá svou daň na Západě“ , vzhledem k údajné „odolnosti“ a dokonce „prosperitě“ ruské ekonomiky. To je prostě nepravda – a odraz všeobecně rozšířeného, ale věcně nesprávného nepochopení toho, jak se ruská ekonomika skutečně drží uprostřed odchodu více než 1000 světových společností a mezinárodních sankcí, uvádí se ve studii s názvem  Business Retreats and Sanctions Are Crippling the Russian Economy .
Tým odborníků z Yale vydal jednu z prvních komplexních ekonomických analýz, která měří současnou ekonomickou aktivitu Ruska a hodnotí ekonomické vyhlídky Ruska. Z analýzy jasně vyplývá: odchod byznysu a sankce katastrofálně ochromují ruskou ekonomiku.
V abstraktu jsou stručně vyjmenovány následující negativní dopady:
Strategická pozice Ruska jako vývozce komodit se nenávratně zhoršila, protože nyní jedná z pozice slabého vývozce, který ztratil své někdejší hlavní trhy, a čelí velkým výzvám při realizaci „obratu k Asii“.
Ruský dovoz se do značné míry zhroutil a země čelí vážným problémům při zajišťování klíčových vstupů, dílů a technologií od váhavých obchodních partnerů, což vede k rozsáhlému nedostatku dodávek v domácí ekonomice.
Navzdory Putinovým představám o soběstačnosti a nahrazení dovozu se ruská domácí výroba zcela zastavila a nemá kapacitu nahradit ztracené podniky, výrobky a talenty; vyčerpání ruské domácí inovační a výrobní základny vedlo k prudkému růstu cen a znepokojení spotřebitelů.
V důsledku stažení byznysu ztratilo Rusko společnosti představující přibližně 40 % jeho HDP, což zvrátilo téměř všechny zahraniční investice za tři desetiletí a podpořilo bezprecedentní současný odliv kapitálu a obyvatelstva v rámci masového odlivu ruské ekonomické základny.
Putin se uchyluje ke zjevně neudržitelným, dramatickým fiskálním a měnovým zásahům, aby tyto strukturální ekonomické nedostatky zahladil, což již poprvé po letech přivedlo jeho státní rozpočet do deficitu a vyčerpalo jeho devizové rezervy i při vysokých cenách energií – a kremelské finance jsou v mnohem, mnohem horším stavu, než se běžně traduje.
Ruské domácí finanční trhy, které jsou ukazatelem současných podmínek i budoucích vyhlídek, jsou v tomto roce navzdory přísným kapitálovým kontrolám nejhůře fungujícími trhy na celém světě, které si uvědomily trvalou a přetrvávající slabost ekonomiky a pokles likvidity a úvěrů – navíc je Rusko podstatně odříznuto od mezinárodních finančních trhů, což omezuje jeho schopnost využívat kapitálové zdroje potřebné pro revitalizaci ochromené ekonomiky.
Při pohledu do budoucna není pro Rusko cesty z ekonomického zapomnění, dokud budou spojenecké země jednotně udržovat a zvyšovat sankční tlak na Rusko. Titulky, které tvrdí, že se ruská ekonomika odrazila ode dna, jednoduše neodpovídají skutečnosti.
Studie je ke stažení  na tomto odkaze .

casopisargument.cz
The post Jak moc škodí Rusku sankce? first appeared on .


Nejčtenější za týden