JAR: Desítky černochů přepadly filmový štáb, 8 mladých žen útočníci hromadně znásilnili
RSS

JAR: Desítky černochů přepadly filmový štáb, 8 mladých žen útočníci hromadně znásilnili

Podle posledních statistik je JAR nejnebezpečnější zemí světa pro ženy. I celková kriminalita je velká, ale znásilňování se stalo doslova národním sportem. Statistiky se samozřejmě rok od roku zhoršují a země tak dominuje i v dalších kriminálních aktivitách všem světovým žebříčkům. JAR nám může názorně ukázat, jak možná bude vypadat Evropa, až si ji obohacovači, které EU tak nadšeně vítá, převezmou. Už nyní je Švédsko – alespoň co se nebezpečnosti pro ženy týká – na druhém místě za JAR….
Desítky černochů v pátek přepadly filmový štáb v opuštěném dole poblíž Johannesburgu. Útočníci znásilnili osm modelek ve věku od 19 do 35 let. Při útěku policie zastřelila dva podezřelé a dalších 82 lidí bylo zatčeno.
Po hromadném znásilnění osmi žen policie v Jižní Africe zatkla 82 podezřelých. Úředníci vyšetřují dalších nejméně 32 případů znásilnění, uvedla v sobotu policie v severní provincii Gauteng. Některé z obětí byly znásilněny až deseti muži, řekl policejní ministr Bheki Cele. Skupina pachatelů také spáchala ozbrojenou loupež.
V pátek těžce ozbrojení černí pachatelé známí jako „zama-zamas“ zaútočili na filmový štáb a komparzisty na opuštěném místě v Krugersdorpu poblíž Johannesburgu. Štáb natáčel videoklip v nepoužívaném dole. Osm žen, které byly znásilněny, byly modelky ve věku od 19 do 35 let. Podle policie útočníci také ukradli peněženky, mobilní telefony a šperky a poté z místa činu utekli. Policisté zastřelili dva z pachatelů, kteří utíkali.

„Zama-zama“ je místní jihoafrický jazykový termín Zulu, který znamená „zkusit to znovu“ nebo „riskovat“. Termín ve skutečnosti odkazuje na nelegální horníky, kteří pracují v dolech. Vzhledem k tomu, že průmyslová těžba prováděná velkými společnostmi zaznamenala pokles provozu a zisků, šachty byly převzaty zločineckými sítěmi, které používají k těžbě rudy ruční nářadí a manuální práci.
Masové znásilňování je politicky výbušné, protože se odhaduje, že 70 procent zama-zamů jsou  cizinci bez dokladů .
Prezident Cyril Ramaphosa popsal masové znásilňování jako „otřesné“. Ministr zdravotnictví Aaron Motsoaledi se během sobotního rozhovoru s novináři zhroutil v slzách a ministr policie také předstíral šok. Ale obyvatelé Krugersdorpu řekli místní televizní stanici eNCA, že žijí kvůli zama-zamas ve strachu měsíce.
Sexuální útoky jsou v Jižní Africe s přibližně 60 miliony obyvatel běžné, zejména tradice „Ukuthwala“ forma únosu, která zahrnuje znásilnění dívky nebo mladé ženy mužem a jeho přáteli nebo vrstevníky s úmyslem přimět rodinu dívky nebo mladé ženy, aby souhlasila s manželstvím (jde o obdobu nucených sňatků unesených žen v Pákistánu, jen zde nefiguruje jako záminka náboženství). Ve skutečnosti byla poradenská centra pro znásilnění (provozovaná většinou znepokojenými bílými ženami) uzavřena  kvůli  politickému tlaku . Ale když se to týká cizinců, problém se stává politicky zneužitelným.
Podle policejních statistik bylo jen za první tři měsíce letošního roku znásilněno 10 818 lidí. Policie se však domnívá, že počet případů je mnohem vyšší, protože většina případů zůstává nenahlášena.

CPF member at Westvillage, Nicolene Trom tells Police Minister #BhekiCele that women and children in the area are under siege. This after 8 women were gang raped during a music video shoot.
"This is a norm to us, we know of 20 men who raped one woman"- Trom pic.twitter.com/xw3ua1PfbI
— Newzroom Afrika (@Newzroom405) July 29, 2022

Podle čtvrtletního průzkumu pracovních sil (QLFS) za první čtvrtletí roku 2022 byla míra nezaměstnanosti v Jižní Africe téměř 64 procent u osob ve věku 15-24 let a 42,1 procent u osob ve věku 25-34 let. Z rostoucí nezaměstnanosti jsou obviňováni cizinci . Kvůli demografické situaci je většina lidí bez práce černá, protože běloši tvoří v zemi malou menšinu (asi 8%).
Podle údajů, které loni zveřejnil  jihoafrický statistický úřad , přišlo v letech 2012 až 2019 v těžebním sektoru o práci 23 000 pracovníků. Zaměstnanost v hornictví činila v roce 2019 celkem 514 859, což je pokles z 538 144 v roce 2012, přičemž toto odvětví čelí masovějšímu propouštění.
Odhadem 30 000 zama-zamas lze kdykoli nalézt v podzemí. Nadzemní sítě fungují tak, aby usnadnily neregulované a nezákonné pašerácké operace, které se vyznačují extrémním násilím, korupcí a válkou. Konkurenční zama-zama frakce často zabíjejí pro ziskové šachty nebo se navzájem uvězňují v dolech, aby odradily konkurenci. Zřícení dolů a pády kamenů si zatím vyžádaly stovky obětí. Tato úmrtí se téměř  nikdy nevyšetřují  .
Zama-zamas získávají přístup do šachet podplácením zaměstnanců dolů. Kvůli vstupnímu poplatku a bezpečnostním rizikům pak zůstávají měsíce v podzemí v jedněch z nejhlubších důlních šachet na světě (v průměru přes 2 km hluboko) a nechávají si dovážet jídlo za přemrštěné ceny. Nerosty, které těží, obvykle zlato, prodávají místním i mezinárodním pašerákům.
Není proto překvapením, že se filmový štáb setkal s takovým násilím, když by se pustil do oblasti plné extrémního násilí  a častých smrtících válek, kde  policie buď bere úplatky, nebo zločinecké syndikáty ignoruje. Tyto syndikáty jsou zodpovědné za miliardy randů ušlých daňových příjmů. V Gautengu násilí v postižených oblastech proměnilo některá místa  v aktivní válečné zóny  .
„Nelegální těžba a obchodování s drahými kovy jsou komplexním mnohovrstevnatým mezinárodním fenoménem. Zločinecké syndikáty využívají propracovaná schémata a rozsáhlé exportní cesty k úspěšnému prodeji odcizených drahých kovů mezinárodním a místním rafineriím, Navíc si mohou být jisti následnou beztrestností,“ řekl brigádní generál Hennie Flynn z ředitelství pro vyšetřování prioritních zločinů.
Zpráva z roku 2015 odhaduje, že asi 10 procent produkce zlata v Jižní Africe – v hodnotě asi 14 miliard R – bylo ukradeno a propašováno ze země.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek JAR: Desítky černochů přepadly filmový štáb, 8 mladých žen útočníci hromadně znásilnili se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden