Maďarský premiér, chorvatský prezident či nositelka Nobelovy ceny na ukrajinském „seznamu zločinců“
RSS

Maďarský premiér, chorvatský prezident či nositelka Nobelovy ceny na ukrajinském „seznamu zločinců“

Předlouhý seznam jmen „nepřátel ukrajinského státu“ nazvaný „Myrotvorec“zahrnuje spoustu známých jmen a to nejen politiků, ale i celebrit. Na seznamu se již před časem objevil z českých politiků například Miloš Zeman. Zda bude v souvislosti s jeho razantní změnou politiky vůči Rusku a Ukrajině vymazán, je nejisté. Najdete na něm totiž i mnoho lidí, kteří pronesli třeba jen jedinou kritikou větu vůči Ukrajině, byť zcela pravdivou.
Nejen maďarský premiér Viktor Orbán, ale také chorvatský prezident Zoran Milanovič a nositelka Nobelovy ceny byli uvedeni v Myrotvorci, ukrajinské zpravodajské databázi, která funguje jako seznam „zločinců“.
Stránka Myrotvorec je notoricky známý ukrajinský „seznam nepřátel státu“. V dubnu 2015 Myrotvorec , v překladu Mírotvůrce, zveřejnil adresy domů ukrajinského spisovatele Olese Buziny a bývalého poslance Nejvyšší rady Olega Kalašnikova, jen několik dní předtím, než byli zavražděni. A nebyli jediní, kdo zemřel podezřele brzy po zveřejnění adresy na seznamu, který by se tak možná měl namísto „mírotvůrce“ jmenovat „popravčí.“
Myrotvorec označil Orbána za „protiukrajinského propagandistu“. Maďarská vláda se vyslovila proti embargu na ropu a zemní plyn vůči Rusku. Mluvčí agentury Reuters řekl, že Maďarsko na tuto záležitost nezměnilo názor. Pokud by toto veto zůstalo zachováno, úplný zákaz dovozu do EU by byl smeten ze stolu.
Evropský think tank Bruegel odhadl, že před válkou Rusko vyváželo do EU ropu v hodnotě 450 milionů eur denně. Kromě Maďarska se bojkotu ropy obávají i další země EU, jako je Řecko, Itálie a Španělsko. Obávají se, že spotřebitelské ceny by v důsledku toho nadále rostly. I kdyby bylo rozhodnuto o embargu, je stále zcela nejasné, kdy opatření vstoupí v platnost.
V neděli Gergely Gulyas, šéf úřadu maďarského premiéra, potvrdil, že nejméně devět evropských zemí otevřelo účty v rublech v ruských bankách, aby umožnily platby za plyn, i když si to nepřejí zveřejnit, možná ze strachu, že budou přidány na „seznam smrti“.
Ukrajinská databáze zveřejňuje osobní údaje „nepřátel“ Ukrajiny.  Sputnik oznámil, že několik jednotlivců, jejichž jména byla zveřejněna na webu, bylo zavražděno a některé skupiny pro lidská práva a vlády opakovaně vyzývaly k jeho odstranění. Seznam však nikdy odstraněn nebyl, ale je naopak neustále aktualizován.

nositelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexjevičová je na seznamu i přesto, že kritizuje Kreml

„Orbán je uveden jako ‚komplic ruských válečných zločinců‘, ‚spolupachatel zločinů ruských úřadů proti Ukrajině a jejím občanům‘, za svou ‚účast na aktech humanitární agrese proti Ukrajině‘, za ‚protiukrajinského propagandistu‘ a za svou všeobecnou ‚spolupráci s ruským agresorem‘.“
Orbánovy specifické „zločiny“ zahrnují jeho odmítnutí dovolit, aby zbraně určené pro Ukrajinu byly posílány přes území jeho země, a jeho odmítnutí dodržet EU navrhované embargo na ruské dodávky plynu i v dlouhodobém horizontu. Zmíněna je také ochota premiéra platit za ruský plyn v rublech.“
Spolu s Orbánem se na seznamu objevuje také chorvatský prezident Zoran Milanovič. „Milanovič skončil na seznamu za to, že řekl, že Chorvatsko se v žádném případě nezapojí do ukrajinské krize v případě její eskalace a že tam nerozmístí své jednotky. Řekl také, že Ukrajina nepatří do NATO, a že Evropská unie spustila převrat na Ukrajině v roce 2014, kdy byl svržen proruský prezident Viktor Janukovyč,“ uvedla chorvatská státní tisková agentura HINA.
Seznam obsahuje asi 187 000 jmen, včetně člena Pink Floyd Rogera Waterse, který před třemi lety řekl, že Rusko má na Krym více práv než Ukrajina.
Dokonce i kritička Kremlu, nositelka Nobelovy ceny Světlana Alexjevičová, je na seznamu za zmínku, že někteří etničtí Ukrajinci pomáhali nacistům při pronásledování Židů během druhé světové války. Tedy na seznam se můžete dostat i tehdy, kdy napíšete naprostou – historicky doloženou – pravdu.
Asi 4 500 západních, ukrajinských a ruských novinářů akreditovaných orgány Donbasu, což je povinný požadavek pro práci v této oblasti, později obdrželo výhrůžky smrtí. Přispěvatel FWM, Manuel Ochsenreiter, který zemřel v loňském roce, byl jedním z nich.
„Seznam je velmi nebezpečný a měl by být okamžitě odstraněn. Napětí je již vysoké a jen přilévá olej do ohně,“ poznamenala bývalá představitelka Human Rights Watch na Ukrajině Julia Gorbunova. O odstranění seznamu opakovaně žádali velvyslanci OSN, G7 a EU, jakož i skupiny pro lidská práva, ale bezvýsledně, zdůraznila HINA.
K uvedenému je třeba dodat, že na seznamu jsou i prakticky všichni západní novináři, kteří jako jedni z mála podávají v posledních měsících informace přímo z míst konfliktu. Jde například o Američany Patricka Lancastera či Gonzala Liru, německou reportérku Alinu, nizozemskou novinářku Sonju van den Ende nebo Kanaďanku Evu Bartletovou. Před časem byl zavražděn i jistý na seznamu zveřejněný italský reportér…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden