Rusko obviňuje USA z „přímého zapojení“ do války na Ukrajině
RSS

Rusko obviňuje USA z „přímého zapojení“ do války na Ukrajině

Obvinění přichází v reakci na komentáře ukrajinského představitele týkající se způsobu, jakým Kyjev používá americké systémy HIMARS dlouhého doletu. (Foto: Flickr)







Moskva v úterý uvedla, že tak reagovala na komentáře Vadima Skibitského, zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky, o způsobu, jakým Kyjev používal raketové odpalovací systémy dlouhého doletu HIMARS dodané USA, založené na podle něj vynikajících satelitních snímcích a informacích v reálném čase.



Skibitsky řekl britskému listu Telegraph, že před útoky probíhaly konzultace mezi americkými a ukrajinskými zpravodajskými úředníky a že Washington měl účinné právo veta ohledně zamýšlených cílů, ačkoli podle něj američtí úředníci neposkytovali přímé informace o cílech.



Ruské ministerstvo obrany, v jehož čele stojí blízký spojenec prezidenta Vladimira Putina, uvedlo, že rozhovor ukázal, že Washington je přímo zapojen navzdory opakovaným tvrzením, že svou roli v konfliktu omezuje na dodávky zbraní, protože nechce přímou konfrontaci s Moskvou.



„To vše nepopiratelně dokazuje, že Washington je v rozporu s tvrzeními Bílého domu a Pentagonu přímo zapojen do konfliktu na Ukrajině,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany v prohlášení.



„Právě Bidenova administrativa je přímo odpovědná za všechny Kyjevem schválené raketové útoky na obytné oblasti a civilní infrastrukturu v obydlených oblastech Donbasu a dalších regionech, které vedly k hromadným úmrtím civilistů,“ uvedlo ministerstvo obrany.



Bílý dům ani Pentagon na obvinění ministerstva obrany bezprostředně nereagovaly.



Ukrajina a Západ obviňují Rusko, že téměř denně provádí ničivé raketové útoky na civilní cíle. Moskva i Kyjev popřely, že by záměrně útočily na civilisty.



Dodávky sofistikovaných zbraňových systémů dlouhého doletu od západních zemí na Ukrajinu jsou považovány za životně důležité, pokud mají kyjevské síly zvrátit průběh války, v níž Rusko do značné míry spoléhá na dálkové bombardování městských oblastí.



Zdroj: aljazeera.com
Článek Rusko obviňuje USA z „přímého zapojení“ do války na Ukrajině se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden