Nečekaný návrh evropské země: každý obyvatel si bude moci jednou ročně změnit pohlaví
RSS

Nečekaný návrh evropské země: každý obyvatel si bude moci jednou ročně změnit pohlaví

Německá vláda ve čtvrtek představila plány, které mají transsexuálům usnadnit právní uznání jména a pohlaví, s nimiž se identifikují. (Foto: Flickr / ilustrační)







Tento krok oznámila ministryně pro rodinu Lisa Pausová na tiskové konferenci v Berlíně.



Navrhovaný zákon o „sebeurčení“ by nahradil německý „transsexuální zákon“ , který vyžaduje, aby se lidé obrátili na soud a předložili dva znalecké posudky, obvykle od psychoterapeutů, aby jim bylo změněno křestní jméno a pohlaví v úředních dokumentech. Tento zákon platí v Německu již 40 let.



Podle plánů nového navrhovaného zákona může dospělý žadatel zajít na místní matriční úřad a změnu ohlásit. Se souhlasem rodičů nebo zákonných zástupců by tak mohly učinit i děti starší 14 let.



Řada dalších evropských zemí, jako je Belgie, Dánsko a Švýcarsko, již umožňuje změnu právního statusu pohlaví prostřednictvím vlastního prohlášení.



Německá vládní koalice slíbila, že až se v prosinci 2021 dostane k moci, „transsexuální zákon“ zruší. Ministr spravedlnosti Marco Buschmann uvedl, že očekává, že vláda zákon schválí do konce roku, poté bude muset ještě projít parlamentem.



„Právo na život podle vlastního uvážení je pro všechny lidi zásadní,“ řekl Paus na tiskové konferenci.



Dodala, že současné postupy jsou „nejen zdlouhavé a nákladné, ale také hluboce ponižující. Především jsou však zcela zbytečné“.



„Žijeme ve svobodné a rozmanité společnosti, která je již na mnoha místech dál než naše zákony. Je nejvyšší čas přizpůsobit právní rámec společenské realitě,“ dodala.



Paus uvedl, že po formální registraci změny pohlaví nebudou po dobu jednoho roku povoleny žádné další změny. To má „zajistit vážnost přání změnit se“.



Německá ministryně pro rodinné záležitosti uvedla, že zákon umožní pokuty v případech, kdy bude změna pohlaví nebo jména osoby zveřejněna bez jejího souhlasu.



Zdroj: dw.com
Článek Nečekaný návrh evropské země: každý obyvatel si bude moci jednou ročně změnit pohlaví se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden