Zřícená větrná turbína a neekologičnost větrných elektráren – díl třetí
RSS

Zřícená větrná turbína a neekologičnost větrných elektráren – díl třetí

V minulosti jsem zde přinesla mnoho článků, potvrzujících neekologičnost větrných elektráren. V kostce lze zkonstatovat, že neekologická je již jejich samotná výroba, kdy jsou kvůli větrníkům káceny ekvádorské lesy a dřevo je pak přes celou zeměkouli na lodích dopravováno do Evropy přes jejich provoz, kdy dokáží v dané lokalitě zlikvidovat celé populace ptactva , ale škodí dokonce i vodním živočichům .
Aby však mohla být větrná monstra umístěna v dané lokalitě, musí se často vykácet hektary lesa a každá případná havárie pak přispívá k další ekologické katastrofě. Neekologická je však i samotná likvidace vysloužilých elektráren.
Každopádně argumentů, které by bylo možné využít v případě, že by se někdo například chystal stavět podobná monstra ve vaší blízkosti, vám na těchto stránkách mohu nabídnout spoustu. A ve sbírání dalších informací o škodlivosti těchto monster samozřejmě hodlám pokračovat.
S tím souvisí i stávající havárie větrné turbíny ve Švédsku. Již ve dvou článcích jsem zde přinesla informace jak o samotné havárii , tak o neschopnosti likvidace značných ekologických škod.
I tentokrát se vracím k tématu této elektrárny, jejíž pozůstatky ani po týdnech od havárie stále nebyly z bezpečnostních důvodů odklizeny a havárie řádně vyšetřena. Nicméně novináři, kteří případ sledují a ve Švédsku dlouhodobě protestují proti další výstavbě těchto monster i jejich obnově, přináší další informace i obrázky, které již spíše než na havárii upozorňují na neekologičnost celé elektrárny, včetně její výstavby, kvůli níž musely být vykáceny kilometry lesa…
Větrná elektrárna, kde došlo k havárii turbíny, měla navíc již záhy po výstavbě problémy, ale ty se nijak neřešily.
Větrná farma u Härnösandu, kde se minulý měsíc zřítila větrná turbína, obdržela v minulosti několikrát stížnosti na ekologické nedostatky.  Mimo jiné byly zjištěny úniky ropy, vytěžený materiál byl vyhozen do lesa a těžba dřeva byla provedena na místech, pro která větrná elektrárna neměla povolení.
„Je to velmi politováníhodné,“ řekl mluvčí Per Nordlund.
Ve středu uplynulo osmnáct dní od doby, kdy se zřítila H16, jedna ze 114 větrných turbín na větrné farmě Hästkullen nedaleko Härnösandu. Navzdory skutečnosti, že uplynulo tolik dní, zatím nikdo neví, proč se zhroutila.
Za parkem stojí společnost Nysäter wind a německý energetický gigant RWE. Per Nordlund, člen představenstva společnosti Nysäter wind, je mluvčím projektu.
„Vyšetřujeme důvody, proč se to stalo, a park je v tuto chvíli mimo provoz,“ řekl.
Celý park? Jsou všechny elektrárny vypnuté?
„Ano.“
Přišli jste na to, co bylo špatného na elektrárně, která se zhroutila?
„Existuje samozřejmě mnoho teorií, ale žádné konečné rozhodnutí. Zapojeno je několik odborníků. Především odborníci od výrobce turbín Nordex.“
Máte nějakou hypotézu o tom, co si myslíte, že se mohlo stát?
„Ne, o tom můžeme jen spekulovat. Nechci jít ven se spekulacemi. K tomu není žádný komentář. Jedná se o jednu ze 114 turbín, která se složila na tři části. Dvě části, které jsou dlouhé 60 metrů, a jedna, která je dlouhá kolem 30m.“
Panují obavy, že při zřícení větrníku unikly tři krychlové metry ropy. Nordlund však zdůraznil, že zatím není jasné, kolik uniklo.
„Nevíme, jestli unikly tři krychlové metry ropy. Zjistili jsme, že v turbíně bylo takové množství, ale nevíme, kolik toho uniklo. Víme však, že nějaká ropa vytekla, protože to můžeme vidět z obrázků,“ říká.

„Je to stále riziková oblast, a teprve když budou trosky vyzvednuty, se můžeme pustit do procesu čištění. Probíhají práce na vypracování plánů, jak toho dosáhnout. Musí to být provedeno bezpečným způsobem, aby ti, kteří dělají práci, nebyli zraněni. V místě vyčnívají velké kusy zřícené turbíny a není jisté, že jsou stabilní.“
Pokud se ukáže, že je to konstrukční chyba, a stále více z těchto 113 zbývajících větrníků se začne hroutit uprostřed ničeho, jak s tím naložíte?
„Neexistuje žádná taková teorie, že by to byla konstrukční chyba. Vzhledem k tomu, že pro celou věc nemáme žádné jasné zdůvodnění, nemůžeme o tom spekulovat“
 
pro výstavbu větrných elektráren jsou vykáceny obrovské plochy lesa Není to poprvé, co se zřítila větrná turbína. Nemáte plán, jak zacházet s porouchanou elektrárnou?
„Odstraníme části, které byly zničeny, a nahradíme tuto turbínu novou větrnou turbínou. To je plán.“
„Ale kdyby se to mělo stát na více místech?“
“ Ve skutečnosti nemáme vůbec žádný důvod tomu věřit. Existují tisíce turbín, jako je tato, které stojí a jedou. Pak došlo k řadě incidentů, ale to neznamená, že byste měli počítat s tím, že se všechny zhroutí.“
Výstavba větrné farmy Hästkullen začala v roce 2019. Poměrně rychle bylo při přípravné práci zaznamenáno několik vážných environmentálních nedostatků.
Mimo jiné byly vytěžené materiály nezákonně vyhozeny do lesa, lesy vykáceny na místech, pro která firma nedostala povolení, vodní zdroje byly využívány bez povolení a v souvislosti s prací unikla ropa.
Nedostatky byly tak závažné, že krajská rada na podzim roku 2019 práce zastavila. Per Nordlund však nemůže odpovědět na to, zda je tento typ environmentálního problému běžný při výstavbě všech větrných elektráren.
vytěžený materiál byl nelegálně vyvezen do lesa „Nechci komentovat, zda je to běžné, ale je pravda, že  tady se to stalo a to je velmi politováníhodné. Napravili jsme to a vykonali pokání za přestupky, které jsme v té době způsobili,“ řekl.
„Ale od jara 2020 práce probíhala velmi dobře. Zpočátku to bylo únavné a byly nějaké potíže, ale urovnalo se to.“
Zničená větrná turbína H16 je zmíněna ve zprávě, která byla vypracována již v létě 2020. Důvodem, proč je zmíněna, je to, že skalní podloží, kde měla být elektrárna postavena, bylo příliš slabé, což vedlo k rozhodnutí postavit jinou formu základů.
To zase vedlo k tomu, že se v plánované elektrárně postavila další jeřábová plocha (pozn.: na obrázku nahoře vyznačená jako „kranplan“), což je něco, na co okresní správní rada poukázala.
Pokud umíte anglicky a tato tematika vás zajímá, můžete shlédnout dokument (1. díl), který pojednává o problémech větrných elektráren:

Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Zřícená větrná turbína a neekologičnost větrných elektráren – díl třetí se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden