USA odkládají testovací odpálení ICBM, aby se vyhnuly nedorozumění s Čínou
RSS

USA odkládají testovací odpálení ICBM, aby se vyhnuly nedorozumění s Čínou

Spojené státy odložily zkušební odpálení mezikontinentální balistické rakety (ICBM) Minuteman III v návaznosti na návštěvu předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu, která ve čtvrtek vyvolala válečné cvičení Pekingu v okolí tohoto samosprávného ostrova. (Foto: Flickr)







WSJ uvedl, že američtí představitelé plánovali odpálit ICBM z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii, ale start odložili, aby se vyhnuli eskalaci napětí s Pekingem.



„Jedná se o dlouho plánovaný test, který však byl odložen, aby se odstranila jakákoli nedorozumění vzhledem k akcím ČLR [Čínské lidové republiky] v okolí Tchaj-wanu,“ řekl WSJ jeden z představitelů obrany.




Čínská vojenská cvičení jsou prý nácvikem na „operaci sjednocení Tchaj-wanu“
Testy Minuteman III se provádějí několikrát ročně, aby se vyhodnotila spolehlivost ICBM. K poslednímu odkladu došlo v březnu, kdy Pentagon zastavil zkušební let ICBM, aby se vyhnul eskalaci napětí s Moskvou během prvních týdnů invaze na Ukrajinu.



Jak jsme již dříve uvedli, Čína ve čtvrtek v souvislosti s návštěvou Pelosiové zahájila nové kolo válečných cvičení zaměřených na obklíčení a nátlak na Tchaj-wan.



Mezitím mají Spojené státy v blízkosti Tchaj-wanu také vážné vojenské prostředky, včetně skupiny letadlových lodí USS Ronald Reagan…



Zatímco Peking a Washington jsou s vojenskými prostředky rozmístěnými v Tichomoří na nohou, Bidenova administrativa změnila názor na to, že cestou Pelosiové rozzlobí Čínu, aby nyní situaci deeskalovala.



Zdroj: naijaonpoint.com.ng
Článek USA odkládají testovací odpálení ICBM, aby se vyhnuly nedorozumění s Čínou se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden