Amnesty International obvinila ukrajinskou armádu z válečných zločinů
RSS

Amnesty International obvinila ukrajinskou armádu z válečných zločinů

Na úvod upozorňuji, že nejde o žádnou ruskou propagandu, ale o informace ze Západu. A to dokonce z natolik systémové organizace, že systémovější snad nenajdeme. Jde o tutéž organizaci, která již roky například ČR obviňuje z diskriminace ve skutečnosti nadmíru protěžovaného etnika či některé další země z malé vstřícnosti k džihádistům, zaplavujícím Evropu.
Tedy na světě je skutečně jen velmi málo organizací, které jsou tak silně prosystémové jako  právě AI.
Amnesty International varovala, že ukrajinské ozbrojené síly porušují mezinárodní právní normy a vojenské právo, když zřizují základny a rozmístí zbraně v obytných oblastech, včetně škol a nemocnic.  Píše to lidskoprávní organizace ve své zprávě.
Generální tajemnice Amnesty International Agnès Callamardová uvedla, že taktika ukrajinské armády porušuje mezinárodní humanitární právo, protože mění civilní zařízení na vojenské cíle a ohrožuje civilisty:
„Ukrajinská vláda by měla okamžitě zajistit, aby její ozbrojené síly nebyly umístěny v obydlených oblastech nebo evakuovaly civilisty z oblastí, kde působí armáda.“
„Máme zdokumentované případy, kdy ukrajinské ozbrojené síly ohrožovaly civilisty a porušovaly vojenské zákony, když operovaly v obydlených oblastech… Obranný postoj nezbavuje ukrajinskou armádu povinnosti dodržovat mezinárodní humanitární právo,“ řekla o organizaci generální tajemníce Agnès Callamardová, citovaná ve zprávě.
Experti Amnesty International dospěli k závěru, že 22 z 29 škol v jihovýchodních oblastech Ukrajiny bylo buď obsazeno ozbrojenými silami, nebo vybaveno vojenským vybavením a zbraněmi.
Například zdůraznili, že ve městě Oděsa ukrajinská armáda umístila obrněná vozidla přímo v hustě obydlených obytných oblastech a ve městě Bachmut (Artěmivsk) zřídila vojenskou základnu v univerzitní budově.
A zde je přímý odkaz na podrobnější tiskovou zprávu Amnesty…
V další zprávě se také uvádí, že vyšetřovatelé Amnesty International strávili  několik týdnů v Charkově, Donbasu a mykolajivských regionech vyšetřováním ruských útoků konkrétně v období mezi dubnem a červencem.
Po vydání zprávy již došlo i na vzájemné napadání, kdy ukrajinská strana se vůči zprávě, jejíž pravdivost potvrzují i stovky svědectví samotných civilistů, vymezila.
Ministr obrany Oleksij Reznikov nazývá zprávu „zvráceností“, podle The Guardian. Mychajlo Podoljak, poradce prezidenta Volodymyra Zelenského, obviňuje Amnesty International z účasti na ruské kampani proti Ukrajině.
„Je ostudné, že se organizace jako Amnesty účastní této dezinformační a propagandistické kampaně,“ napsal na Twitteru.
Podle Amnesty International je většina obytných oblastí, kde ukrajinští vojáci pobývají, několik kilometrů od frontové linie.
„Existují tedy alternativní vojenské strategie, které by neohrozily civilisty – jako jsou vojenské základny nebo hustě zalesněné oblasti v okolí nebo jiné budovy dále od obytných oblastí. V případech zdokumentovaných Amnesty International se neukázalo, že by ukrajinská armáda, která pobývala v civilních budovách v obytných oblastech, pomáhala civilistům evakuovat blízké budovy. V důsledku toho Ukrajina nepřijala všechna nezbytná opatření na ochranu civilistů,“ píše organizace.
„Ukrajinská vláda by měla okamžitě zajistit, aby své síly umístila mimo obydlené oblasti nebo evakuovala civilisty z oblastí, kde armáda působí. Armády by nikdy neměly používat nemocnice k boji a měly by používat pouze školy nebo civilní bydlení jako poslední možnost, v situaci, kdy neexistují žádné jiné životaschopné možnosti,“ řekla Agnès Callamardová.
 
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek Amnesty International obvinila ukrajinskou armádu z válečných zločinů se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden