Zelenskyj obviňuje EU ze zadržování 8 miliard € pomoci: „Je to buď zločin, nebo chyba“
RSS

Zelenskyj obviňuje EU ze zadržování 8 miliard € pomoci: „Je to buď zločin, nebo chyba“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v proslovu ve čtvrtek v noci zlořečil Evropské unii za to, co nazývá „umělé zdržení“ 8 miliard eur na financování pomoci této válkou rozervané zemi.
Ve svých tvrzeních se zdržoval jmenování konkrétních zemí a vůdců, ale v telefonním hovoru z 1. srpna údajně vyvíjel nátlak na svůj francouzský protějšek Emmanuela Macrona, aby poskytl součinnost s pomocí, což znamená druhou tranši makro-finanční pomoci EU slíbené Ukrajině.
Zelenskyj obvinil evropskou zemi, kterou nechce jmenovat, ze zadržování 9 miliard eur k financování pomoci Ukrajině.
To je první okamžik, kdy Zelenskyj bezostyšně pronesl agresivní prohlášení proti Západním zemím, které dále jeho vládu podporují a vyzbrojují, zatímco Rusko pokračuje ve vojenském vpádu na východ a jih.
Zelenskyj v tomto obviňování říkal: „Každý den všemožnými způsoby připomínám různým vůdcům Evropské unie, že ukrajinští penzisté, naši vyhnanci, naši učitelé a další lidé, kteří závisí na výplatách z rozpočtu, nemohou být bráni jako rukojmí jejich nerozhodnosti nebo byrokracie.“
„V současnosti je suspendováno 8 miliard eur pro Ukrajinu,“ pokračoval a pak obvinil: „A takové umělé zdržení makro-finanční pomoci našemu státu je buď zločinem, nebo chybou, a je těžko říci, co je za těchto podmínek plnocenné války horší.“
Vůdci EU Ukrajině slíbili počínaje květnem „až 9 miliard €“, ale dosud toho byl uvolněn jen zlomek – 1 miliardy € půjček. Jenže jelikož od té doby je uvnitř EU hádka, jak poskytnout ty ohromné peníze zemi už teď hluboce zadlužené a během války vytvářející rozpočtový schodek 5 miliard $ měsíčně.

Dlouhé ovace před Zelenského projevem k Evropskému parlamentu, AFP via Getty Images
Politico informuje o posledních podobnostech:
Nový návrh konceptu Evropské komise by Ukrajině poskytl 8 miliard € finanční pomoci v podobě směsi grantů a půjček, řekli v pátek POLITICO dva činitelé EU.
EU by uvolnila až 5 miliard € dlouhodobých půjček podložených zárukami poskytnutými zeměmi EU podle jejich podílů na rozpočtu bloku. Platby úroků by byly subvencovány z rozpočtu EU. Zbývající částka asi 3 miliard € by byla poskytnuta jako granty.
Návrh nového konceptu přichází poté, co Německo odmítlo poskytnout záruky za 9 miliard € půjček Ukrajině. Berlín namítal, že granty jsou lépe uzpůsobené k pomoci Kyjevu, který je už teď nesmírně zadlužený, a poukázalo na svůj vlastní bilaterální grant 1 miliardy €.
Vypadá to, že Zelenskyj by si se svou administrativou bezpochyby spíše přál to, co jsou vlastně „volné peníze“, místo dlouhodobých půjček. Vypadá to, že jeho ostrá obvinění prohlašující pozdržení financování „buď za zločin, nebo za chybu“ jsou míněna jako nátlak na evropské brzdy.
Mezitím na druhé straně Atlantiku…


BY TYLER DURDEN
FRIDAY, AUG 05, 2022 – 05:45 PM

USA slíbily na Ukrajinskou válku 54 miliard $, ale Rusko už kontroluje oblast o rozloze Mississippi

Washington Post přiznává, že NATO chce válku na Ukrajině prodlužovat

Boj za válku
Zdroj: https://www.zerohedge.com/geopolitical/zelensky-accuses-eu-purposefully-stalling-eu8-billion-aid-either-crime-or-mistake


Nejčtenější za týden