Na fotbale se bude klekat již jen před významnými zápasy …
RSS

Na fotbale se bude klekat již jen před významnými zápasy …



Co je hlavní příčinou toho, že fotbalisté v Anglii již nebudou klekat na trávník před každým zápasem, ale jen před vybranými duely?




Boj proti rasismu už je zřejmě z větší části vyhraný, aspoň tedy na britských ostrovech. Ptáte se, jak jsem na tuhle (pro někoho možná překvapivou) myšlenku přišel? Přečetl jsem si totiž na internetu článek s titulkem „ Jen před významnými duely. Fotbalisté Anglie omezí poklekávání “.
V článku na iDnes se konkrétně píše o tom, že kapitáni všech dvaceti týmů, hrajících anglickou Premier League, se před zahájením letošního ročníku dohodli, že fotbalisté nebudou na podporu hnutí Black Lives Matter na trávníku klečet před zahájením každého zápasu, ale pouze před vybranými duely – konkrétně jsou v tomto směru zmíněny zápasy prvního a posledního ligového kola, sváteční prosincové zápasy nejvyšší anglické fotbalové soutěže nebo finálové pohárové zápasy.
Znamená to tedy, že po dvou letech, kdy hráči na britských ostrovech takřka povinně poklekávali na trávník před začátkem každého utkání, je boj proti rasismu již z větší části vyhraný, a tak již není nutno připomínat si smrt Afroameričana George Floyda, který zemřel v květnu 2020 důsledkem nepřiměřeného policejního zákroku, pravidelně? Nebo snad Angličané po ostudném debaklu, který jejich národnímu týmu uštědřili letos v červnu Maďaři (zápas, hraný ve Wembley, skončil 0:4 ve prospěch Maďarska), přišli na to, že mají z častého poklekání na trávník bolavá kolena?
Příčina toho, proč chtějí v Anglii hrající fotbalisté klekání omezit, bude dle mého názoru přece jen někde jinde. Zatímco na britských ostrovech se ze začátku setkala podpora hnutí Black Lives Matter s euforií, v některých jiných evropských zemích tomu tak nebylo, a ne všude se při mezinárodních kláních k poklekávání přidávali i hráči soupeře. Někde se na klečící anglické fotbalisty dokonce i pískalo – například před letošním reprezentačním zápasem Budapešti, kdy na ně pískalo takřka „dětské publikum“, což trenér anglické reprezentace dost těžce nesl (viz odkaz  zde ).
Projevy nevole ohledně zatahování politických gest do sportu se postupem času navíc začaly objevovat i přímo na britských ostrovech. A jelikož při úplném zrušení poklekávání na trávník by to fotbalisté zase mohli schytat od některých aktivistů, tak se zřejmě rozhodli pro určitý kompromis a klekat se tak bude jen při „významných okamžicích“. Což vidím jako docela rozumné, jen si kladu otázku, zda pak například někteří čeští fotbaloví fanoušci nebudou zklamáni, když britští fotbalisté před zápasem s českými týmy poklekávat nebudou…




Josef Nožička


The post Na fotbale se bude klekat již jen před významnými zápasy … first appeared on .


Nejčtenější za týden