Zelenskyj obviňuje EU ze zdržování pomoci ve výši 8 miliard eur: „Buď je to zločin, nebo chyba“
RSS

Zelenskyj obviňuje EU ze zdržování pomoci ve výši 8 miliard eur: „Buď je to zločin, nebo chyba“

POLITICO
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve čtvrtečním projevu obořil na Evropskou unii za to, co označil za  „umělé zdržení“  finanční pomoci ve výši 8 miliard eur (tj. asi 8,2 miliardy dolarů) válkou zničené zemi. 




Ve svém vystoupení se zdržel jmenování konkrétních zemí a představitelů, ale v telefonátu z 1. srpna údajně vyvíjel tlak na svého francouzského kolegu Emmanuela Macrona, aby pomohl uvolnit pomoc, která tvoří druhou tranši makrofinanční pomoci EU přislíbené Ukrajině.
Byl to vzácný okamžik, kdy Zelenskyj vznesl nestoudná a agresivní obvinění právě vůči západním zemím, které nadále podporují a vyzbrojují jeho vládu uprostřed pokračujícího ruského vojenského náporu na východě a jihu.
Zelenskij ve své výpovědi uvedl:  „Každý den a různými způsoby připomínám některým představitelům Evropské unie, že ukrajinští důchodci, naši vysídlenci, naši učitelé a další lidé, kteří jsou závislí na platbách z rozpočtu, nemohou být rukojmími jejich nerozhodnosti nebo byrokracie.“
„V současné době je pozastaveno 8 miliard eur pro Ukrajinu,“  pokračoval a poté si naúčtoval:  „A takové umělé zdržování makrofinanční pomoci našemu státu je buď zločin, nebo chyba, a těžko říci, co je v těchto podmínkách plnohodnotné války horší.“
Od května vedoucí představitelé EU přislíbili poskytnout Ukrajině  „až 9 miliard eur“,  nicméně v tuto chvíli byl zatím vyplacen pouze zlomek této částky – 1 miliarda eur ve formě půjček. Od té doby však mezi členskými státy EU panují zmatky ohledně toho, jak tyto obrovské finanční prostředky poskytnout zemi, která je již nyní hluboce zadlužená a během války jí narůstá deficit 5 miliard dolarů měsíčně.
Politico podrobnosti o nejnovějším vývoji:
Nový návrh Evropské komise by měl poskytnout Ukrajině finanční pomoc ve výši 8 miliard eur prostřednictvím kombinace grantů a půjček, uvedli v pátek pro server POLITICO dva představitelé EU.
Až 5 miliard eur by EU vyplatila ve formě dlouhodobých půjček, které by se opíraly o záruky poskytnuté zeměmi EU podle jejich příspěvku do rozpočtu bloku. Splátky úroků by byly dotovány z rozpočtu EU. Zbývající částka, přibližně 3 miliardy eur, by byla poskytnuta jako granty, uvedli úředníci.
Nový návrh přichází poté, co Německo odmítlo poskytnout záruky na podporu půjček pro Ukrajinu ve výši až 9 miliard eur. Berlín argumentoval tím, že granty jsou pro pomoc Kyjevu – který je již značně zadlužen – vhodnější, a poukázal na svůj vlastní bilaterální grant ve výši 1 miliardy eur.
Zdá se, že Zelenskyj a jeho administrativa by si bezpochyby přáli spíše to, co se rovná  „volným penězům“ , než dlouhodobé půjčky. Zdá se, že jeho ostrá obvinění označující zadržování financování za  „buď zločin, nebo omyl“  mají za cíl vyvinout tlak na evropské zdržovače.
Mezitím na druhé straně Atlantiku…

politico.eu
The post Zelenskyj obviňuje EU ze zdržování pomoci ve výši 8 miliard eur: „Buď je to zločin, nebo chyba“ first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden