„Revoluce začala“: 75 tisíc Britů přestane platit účty za elektřinu uprostřed inflační bouře
RSS

„Revoluce začala“: 75 tisíc Britů přestane platit účty za elektřinu uprostřed inflační bouře

Odpor roste, protože více než 75 tisíc lidí ve Velké Británii se zavázalo, že na podzim, kdy ceny opět vyskočí, nebudou platit účty za elektřinu. (Foto: Twitter)







„75 000 lidí se zavázalo, že budou 1. října stávkovat! Pokud vláda & energetické společnosti odmítnou jednat, pak to udělají obyčejní lidé! Společně můžeme prosadit spravedlivou cenu a dostupnou energii pro všechny,“ uvedla na Twitteru anonymní skupina „Don’t Pay UK“, která stojí v čele snahy, aby více než milion Britů bojkotovalo placení účtů za elektřinu do 1. října.



75 000 lidí se zavázalo, že budou 1. října stávkovat! Pokud vláda a energetické společnosti odmítnou jednat, pak to udělají obyčejní lidé! Společně můžeme prosadit spravedlivou cenu a dostupnou energii pro všechny. 75,000 people have pledged to strike on October 1st! If the government & energy companies refuse to act then ordinary people will! Together we can enforce a fair price and affordable energy for all. https://t.co/RYOlAVoLqd #dontpayuk pic.twitter.com/HeF4RiOVVH — Don't Pay. (@dontpayuk) August 5, 2022 Stávka přichází v době, kdy inflační smršť vysokých cen energií smazala příjmy domácností. Britové jsou na tom nejhůře za posledních třicet let, protože se očekává, že inflace dosáhne 13 %. A přestože guvernér Bank of England (BoE) Andrew Bailey zvýšil úrokové sazby nejvíce za posledních 27 let, aby zkrotil inflaci, riziko recese roste.



Průměrná domácnost zaplatí 1. října za elektřinu téměř 300 liber měsíčně, varovala BoE. Když se k rostoucím nákladům na elektřinu přidá záporný růst reálných mezd, je zřejmé, že domácnosti jsou tlačeny k zemi. Nepočítáme-li prudce rostoucí ceny bydlení, potravin a benzinu u čerpadel – tento trend je neudržitelný a mohl by vyústit v sociální nestabilitu.



Britský zpravodajský portál Glasgow Live uvedl, že stávka je podobná „akci z konce 80. a 90. let, jejímž cílem bylo bojovat proti volební dani, kterou zavedla premiérka Margaret Thatcherová. Na protest odmítlo daň platit 17 milionů lidí“.



Britský finanční novinář a hlasatel Martin Lewis se ke stávce vyjádřil takto:



„Myslím, že to teď mohu přesněji kategorizovat, velké hnutí, které vidím, je nárůst počtu lidí, kteří volají po neplacení účtů za energie, masové neplacení. V podstatě spotřebitelská stávka za účty za energie a zbavení se legitimity jejich placení.



„Blížíme se k momentu Poll Tax na účtech za energie, který nastane v říjnu, a je potřeba, aby to vláda zvládla, protože jakmile začne být neplacení účtů za energie společensky přijatelné, lidé přestanou platit účty za energie a vy přece neodstřihnete všechny.“



Mezitím šéf Ofgemu (britského energetického regulačního úřadu) Jonathan Brearley v sobotním pořadu Today na BBC Radio 4 řekl, že lidé by se neměli připojovat ke stávce ze dvou důvodů.



„Zaprvé, zvýší to náklady pro všechny plošně. A za druhé, pokud máte potíže s placením účtu, nejlepší, co můžete udělat, je kontaktovat svou energetickou společnost.“



Dodal: „Nikoho bych nenabádal, aby zadržoval placení svých účtů, protože to jen dále poškozuje situaci a bude to mít osobní dopad.“



Minulý týden britská vláda toto hnutí odsoudila a označila ho za „velmi nezodpovědné“.



„Jedná se o vysoce nezodpovědné sdělení, které v konečném důsledku jen zvýší ceny pro všechny ostatní a ovlivní osobní kreditní rating,“ citoval mluvčího vlády deník The Independent.



Organizace Don’t Pay UK se domnívá, že 6,3 milionu britských domácností bude tuto zimu uvrženo do chudoby kvůli účtům za elektřinu a další miliony pocítí stres z nekontrolovatelné inflace.



Lidé na Twitteru na tento okamžik reagovali slovy: „Revoluce začala“ a „trochu občanských nepokojů na cestě do našich ulic & správně“.



Možná, že zapojení hnutí bude skvělým zástupným znakem pro rostoucí nespokojenost, která mezi Brity doutná a která by mohla tuto zimu vyústit v občanské nepokoje, protože miliony lidí budou mít problém udržet světlo, teplou pec a dát jídlo na stůl.



Zdroj: freepress.com
Článek „Revoluce začala“: 75 tisíc Britů přestane platit účty za elektřinu uprostřed inflační bouře se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden