Tlachání za 560 milionů korun o tom, jací jsou lidé dezinformátoři a co s nimi
RSS

Tlachání za 560 milionů korun o tom, jací jsou lidé dezinformátoři a co s nimi

ŠTĚPÁN CHÁB
Vznikla nová učená společnost, která se zaměří na sociální a ekonomické dopady zátěžových a stresových situací typu covid-19, 20, 21, 22 a další. A to z fondu Národního plánu obnovy, který na založení expertní skupiny 150 českých učenců vyčlenila 560 milionů korun (3,7 milionu na jednoho vědce). Bude radit vládě, jak se v reálném čase zachovat, jak komunikovat celospolečenský problém, jak naložit s odporem, nebo jak mu předejít.


„Pandemie totiž vytvořila podmínky pro zkoumání procesů, které by jinak nenastaly. Jedním z příkladů je uzavření škol a nutnost zajistit žákům vzdělávání distančně. Svým rozsahem nová je i zkušenost s dezinformacemi v médiích a na sociálních sítích,“ píše se v úvodním představení institutu. Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik. Zkratkou SYRI. SYRI poradí, SYRI vysvětlí. Na požádání.
Varující je citovaná věta: „Svým rozsahem nová je i zkušenost s dezinformacemi v médiích a na sociálních sítích.“ Na to se, kromě jiného, institut zaměří. Protože slibuje další, nyní 560 miliony dotovanou provládní úderku, která bude, už zase, vyhodnocovat nános dezinformací během neustále přicházejícího covidu. Jsem si naprosto jist, že ani v učené společnosti SYRI nebude přizván do diskuse opačný názor, který je podpořen nejen argumenty, ale i odborností názorového oponenta. Kritice nebudou podrobena opatření, která se zaváděla nebo zavádět budou. Naopak, jako by se zdálo, že 150 učenců se jen více naklonilo k dojení státního vemene (560 milionů je 560 milionů, to se ve škarpě nenajde), aby obyvatelům republiky dodali trochu sofistikovaněji to, v čem žijeme už přes dva roky. Tedy tiše se očkujte, protože jsme té břečky od Pfizeru nakoupili za miliardy. A vylejvat se to přece nebude.
A tak slova ministra zdravotnictví Vlastimila Válka budou svatá. Protože co řekne, to bude mít podpořeno 150 učenci. „Očkování. Očkování. Očkování. Nic jiného nás před vážným průběhem covidu-19 neochrání. Potvrzují to data z předchozích vln i vědecké studie. Nepodléhejte nesmyslům šířeným maily či na sociálních sítích. Je zbytečné riskovat zdraví pro nějakého proruského trolla, který chce ve společnosti akorát zasít nešvar,“  napsal  před týdnem ministr s nutným onálepkováním odborné oponentury pojmem proruský troll. A to i přes fakt, že na JIPkách nemocnic je s covidem  více očkovaných, než neočkovaných .
Výstupy institutu budou i přínosné, jak slibuje jeho ředitelka: „Covid nám ukázal, že nenadálé události typu pandemií kladou závažné nároky na společenské obranné mechanismy a vyžadují efektivní a rychlé reakce od politiků. K jejich zvládání nestačí medicínský výzkum. Je třeba, aby se zapojili sociální vědci a přispěli při rozhodování například o tom, jak věrohodně šířit informace o zdravotních rizicích a ochraně před nimi, jak zajistit kvalitu vzdělávání při nuceném uzavření škol či jak zabránit tomu, aby se různé skupiny obyvatel propadly do chudoby,“ uvedla vědecká ředitelka SYRI Klára Šeďová.
Hle, pochyby nejsou. Jen pochyby o tom, jak špatně předchozí vláda komunikovala. To znamená, že při zapojení sociálních vědců, jak je nazývá Šeďová, je potřeba zapracovat na tom, aby se mystifikovalo tak, aby člověk nepoznal, že je mystifikován? Co s názorem, že veškerá opatření byla příliš hysterická a vedla k prohloubení jak samotné pandemie, tak i následným ekonomickým dopadům? Co s ukázkou švédské cesty, kde podobné restrikce nezaváděli, a pandemie se na nich v číslech nakažených i mrtvých projevila o polovinu méně? Nebyla to pandemie uměle vyvolaného strachu? Hrůzy? Zanedbané zdravotní péče, kdy se lidé báli jít za lékařem? A mnoho, mnoho dalších? Ne, nic takového, 150 učenců z našich univerzit si za 560 milionů korun z kapes daňových poplatníků nasadí přes ústa a nos tři roušky a začne vymýšlet, jak to těm zatrolleným proruským švábům vytmavit. No to bude paráda.
„Covid prohloubil už existující příjmové a majetkové nerovnosti, nerovnosti na trhu práce, v dostupnosti zdravotní péče, v přístupu ke kvalitnímu vzdělávání i v jiných oblastech. Mohli jsme také sledovat, jak se v krizové situaci projevují různé formy občanských protestů a jaké jsou jejich dopady,“ uvedla Šeďová. To je jen takový bonbónek na závěr. Paní Šeďová, věrna jako bílý pes Goro, řekne, že za problémy může covid. No, nemůže, může za ně hysterická reakce, proticovidová opatření, která zlikvidovala prosperitu naší země a jejích obyvatel na dlouhé roky dopředu.
Agentura Moody’s v pátek  zhoršila  ratingový výhled dluhu České republiky, ze „stabilního“ na „negativní“. Snížení ratingu, ke kterému může výhledově dojít, by nám citelně prodražilo splácení státního dluhu. To nestihl zařídit jen Fiala, to jde na hrb covidovému šílenství předchozí vlády. To, v úzké součinnosti Fialovy vlády s nákupy vakcín, ekonomického hýření a zřizování všemožných podivných institutů typu SYRI (560 milionů, ty současná vláda vyškrábala z kapes daňovým poplatníkům, připomínám), to vše povede k tomu, že ten rating skutečně klesne. A pak vítej, Somálsko, jsme na stejné úrovni ekonomické prosperity.
Proč se tu nevede debata? Proč místo toho chceme, aby vládl jeden názor, který je pak zpochybňovaný tím z donucení „disentním“?
 


Štěpán Cháb , Krajské listy


The post Tlachání za 560 milionů korun o tom, jací jsou lidé dezinformátoři a co s nimi first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden