Největší finanční balík Ukrajině schválen: 1 miliarda dolarů na zbraně a 4,5 miliardy na další potřeby
RSS

Největší finanční balík Ukrajině schválen: 1 miliarda dolarů na zbraně a 4,5 miliardy na další potřeby

V rámci toho, co vypadá jako nekonečné transfery zbraní na Ukrajinu, americké ministerstvo obrany v pondělí představilo další 1 miliardu dolarů dodatečné bezpečnostní pomoci ukrajinské armádě. (Foto: Flickr)







Úřadující mluvčí Pentagonu Todd Breasseale ji na tiskovém brífinku označil za „největší balík využívající prezidentovy pravomoci k čerpání, včetně munice pro zbraně dlouhého dosahu a obrněných zdravotnických transportních vozidel…“.



„Balíček se přidává k asi 8,8 miliardám dolarů pomoci, kterou Spojené státy poskytly Ukrajině od ruské invaze 24. února,“ píše agentura Reuters. „Zahrnuje munici pro HIMARS, munici pro raketový systém země-vzduch NASAMS a až 50 obrněných zdravotnických transportérů M113.“



Pro ty, kdo se snaží spočítat, kam se tím dostávají všechny peníze na obranu, které byly dosud Ukrajině vyčleněny, uvádí prohlášení ministerstva obrany následující údaje:



Celkově Spojené státy od začátku Bidenovy administrativy vyčlenily na bezpečnostní pomoc Ukrajině přibližně 9,8 miliardy dolarů. Od roku 2014 Spojené státy vyčlenily na bezpečnostní pomoc Ukrajině více než 11,8 miliardy dolarů.



V oznámení ministerstva obrany se zdůrazňuje, že balíček zbraní a munice zahrnuje „typy, které ukrajinský lid tak účinně používá k obraně své země“. V posledních dvou měsících však z Donbasu, kde ruské síly v poslední době dosáhly největších úspěchů, přicházejí pro Ukrajinu trvale špatné zprávy.



Oficiální webové stránky ministerstva obrany uvádějí nejnovější zbraně v tomto novém balíčku následovně:



Další munice pro vysoce mobilní dělostřelecké raketové systémy (HIMARS); 75 000 kusů 155mm dělostřelecké munice; 20 minometných systémů ráže 120 mm a 20 000 kusů munice pro minomety ráže 120 mm; munice pro Národní pokročilé raketové systémy země-vzduch (NASAMS); 1 000 kusů Javelin a stovky protipancéřových systémů AT4; 50 obrněných zdravotnických vozidel; protipěchotní munice Claymore; výbušniny C-4, demoliční munice a demoliční zařízení; zdravotnický materiál, včetně lékárniček, obvazů, monitorů a dalšího vybavení. Mezitím, po vzácném odhalení CBS News, které odhaduje, že pouze asi 30 % zbraní dodaných USA se skutečně dostane ke svým příjemcům v ukrajinské armádě, vzrostly obavy nejen z možných aktivit na černém trhu se zbraněmi USA, ale také z dobře zdokumentované nedávné historie korupce v zemi… V pondělním oznámení americké Agentury pro mezinárodní rozvoj se uvádí, že na nejasně znějící „rozpočtové potřeby“ je navíc posíláno 4,5 miliardy dolarů z peněz amerických daňových poplatníků.



„Finanční prostředky, koordinované s americkým ministerstvem financí prostřednictvím Světové banky, půjdou ukrajinské vládě v tranších, počínaje vyplacením 3 miliard dolarů v srpnu, uvedla Agentura pro mezinárodní rozvoj USAID,“ píše agentura Reuters. „Navazuje na předchozí převody ve výši 1,7 miliardy dolarů v červenci a 1,3 miliardy dolarů v červnu, uvedla USAID.“



I guess I never knew walking around money for corrupt oligarchs who are busy filling their suitcases with cash before they leave the country forever was a "budget need." Learn something new every day. https://t.co/fUWgUmgypF — Sean Davis (@seanmdav) August 8, 2022 How it started: "Tax the Rich" How it's going: Another billion dollars to Ukraine, and now 87,000 new IRS agents to go after the middle class and the poors — Stalingrad & Poorski (@Stalingrad_Poor) August 8, 2022 The US television channel CBS posted on Twitter and later deleted it that only 30% of US weapons supplied to Ukraine reach the frontline‌‌. #Ukraine #USA #Russia #Russia #Ukraine #NATO pic.twitter.com/BDRPxCGsRN — خالد اسكيف (@khalediskef) August 8, 2022 Zdroj: defense.gov
Článek Největší finanční balík Ukrajině schválen: 1 miliarda dolarů na zbraně a 4,5 miliardy na další potřeby se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden