Zelenskyj po výbuchu na ruské základně prohlásil: „Vrátíme se“ na Krym
RSS

Zelenskyj po výbuchu na ruské základně prohlásil: „Vrátíme se“ na Krym

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý prohlásil, že válka s Moskvou „začala Krymem a musí Krymem skončit“ poté, co ruskou leteckou základnou na poloostrově otřásly výbuchy, které jednoho člověka zabily a další zranily. (Foto: Shutterstock)







„Dnes je tématu Krymu věnována velká pozornost. A je to tak správně. Protože Krym je ukrajinský a my se ho nikdy nevzdáme,“ řekl Zelenskyj ve videu na Telegramu.



„Tato ruská válka proti Ukrajině a celé svobodné Evropě začala Krymem a musí skončit Krymem – jeho osvobozením. Dnes nelze říci, kdy se tak stane. Ale neustále doplňujeme potřebné komponenty do vzorce osvobození Krymu… Vím, že se na ukrajinský Krym vrátíme.“




Další je na řadě Kreml? Poradce ukrajinského prezidenta si „utahoval“ z exploze na Krymu
Zelenskyj se však k výbuchům přímo nevyjádřil a jeho hlavní poradce Mychajlo Podoljak popřel, že by s nimi měl Kyjev cokoli společného. Na otázku, zda je za to zodpovědná Ukrajina, Podoljak řekl internetové televizi Rain: „Samozřejmě že ne. Co s tím máme společného?“ Podoljak naznačil, že za výbuchy mohli stát partyzánští sabotéři.



Moskva mezitím popřela, že by výbuchy byly útoky, a místo toho podle ruských médií obvinila „porušení pravidel požární bezpečnosti“ a náhodnou detonaci uskladněné munice.



„Za klíčovou příčinu výbuchu několika kusů munice se považuje pouze porušení pravidel požární bezpečnosti. Neexistují žádné známky ani důkazy, že by k tomu došlo úmyslně,“ citovala ruská tisková agentura TASS zdroj z ministerstva obrany.



Moskva anektovala Krym od Ukrajiny v roce 2014 a využila jej k tomu, aby v únoru pomohla zahájit plnohodnotnou invazi do svého souseda. Pokud by však Ukrajina na základnu skutečně zaútočila, znamenalo by to eskalaci války jako první známý velký útok na ruský vojenský objekt na Krymu.




Hlasité výbuchy u ruské vojenské letecké základny na Krymu
Ze strategického hlediska by úder stíhaček na leteckou základnu na Krymu podpořil významnou ukrajinskou protiofenzívu směrem k jižnímu městu Cherson, ale také vyvolává otázky, jak bude Rusko reagovat. Ještě minulý měsíc bývalý prezident Dmitrij Medveděv apokalypticky varoval před ruskou odvetou v případě napadení Krymu. Ve snaze zmírnit pocit velkého neúspěchu v úterý ruské úřady popřely ztrátu jakýchkoli letadel.



Ukrajinské ministerstvo obrany na Facebooku sarkasticky poznamenalo, že nemůže ověřit příčinu výbuchů, „ale znovu upozorňuje na pravidla požární bezpečnosti a zákaz kouření na necertifikovaných místech“. Dodalo: „Nelze vyloučit, že okupanti „náhodou“ najdou nějaké charakteristické „insignie“, „vizitku“ nebo dokonce „DNA“.“



Napsala také na Twitteru: „Ministerstvo obrany Ukrajiny by rádo připomnělo, že přítomnost okupačních vojsk na území ukrajinského Krymu není slučitelná s hlavní turistickou sezónou“.



Zdroj: politico.eu
Článek Zelenskyj po výbuchu na ruské základně prohlásil: „Vrátíme se“ na Krym se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden