Plán Velké Británie vozit ilegály do Rwandy se zdá být v troskách
RSS

Plán Velké Británie vozit ilegály do Rwandy se zdá být v troskách

Dánsko asi před rokem jako první přišlo s nápadem, že bude případné žadatele o azyl posílat do Rwandy. Toho se posléze chytila i Velká Británie. Podle plánu by měli být všichni ilegálové, kteří mají zájem o azyl, umístěni v zařízeních ve Rwandě, kde by se žádost vyřizovala, Odtud by pak byl daný jedinec v případě schválení azylu odvezen do Velké Británie (resp. Dánska), v případě záporného rozhodnutí pak do rodné země.
Jenže ve Velké Británii zatím nebylo možné plán realizovat a to zejména kvůli odporu promigračních neziskovek a různých lidskoprávních organizací, které okamžitě návrh zažalovaly jako nelegální. A zatím není jisté, kdo tyto spory vyhraje…
Více než 250 migrantů v neděli úspěšně překročilo kanál La Manche, protože britský vládní plán relokace dosud nedokázal odradit ilegály od příjezdu.
Britský plán odradit nelegální migranty posíláním žadatelů o azyl do Rwandy, se nyní zdá být v ohrožení, protože po 11denní přestávce během vlny špatného počasí se příliv ilegálů do země obnovil.
Plán relokace migrantů ještě nemohl být realizován díky mnoha aktivistickým právníkům, kteří slíbili , že ho napadnou u soudů, zatímco státní úředníci hrozili, že odejdou ze svých pracovních míst na ministerstvu vnitra v naději, že přimějí vládu, aby tuto politiku změnila. Jde samozřejmě zejména o tlak promigračních neziskovek.
Další velká rána však byla právě uštědřena projektu Borise Johnsona na odstrašení migrantů poté, co se více než 250 lidem podařilo v neděli přistát v Doveru tím, že překročili kanál La Manche v malých člunech.
Podle  zprávy Sky News ministerstvo obrany uvedlo, že v neděli spatřilo nejméně sedm lodí překračujících kanál La Manche.
Letos již  6 947 ilegálů podniklo nebezpečnou cestu z Francie do Británie, což je více než trojnásobek počtu migrantů, kteří v loňském roce úspěšně dosáhli britských břehů.
Nedělní příchody zanechaly mnoho lidí v řadách Konzervativní strany v údivu, neboť řada úředníků chválila vládní plány na vyslání migrantů do Rwandy, protože si mysleli, že tyto plány již úspěšně odradily nové migranty od přechodů.
Věci by se mohly změnit, pokud  budou migranti letecky přepravováni do africké země, protože podobná australská politika  pravidelné deportace migrantů, kteří vstupují do země nelegálně, se ukázala jako účinná při omezování počtu příchozích.
Nicméně, se stovkami lidí, kteří se v neděli vydali do Británie, se zdá, že odstrašující schopnost samotné hrozby je nyní v troskách, přičemž vůdce Brexitu Nigel Farage řekl, že jich ještě pravděpodobně dorazí mnohem více.
„Všude v Lamanšském průlivu byly spatřeny lodě,“  řekl Farage v krátké zprávě.
„Rwandská politika nefunguje,“  řekl  také v samostatném online příspěvku.
Farage není jedinou osobou, která tvrdí, že plán Rwandy zřejmě nepůsobí jako odstrašující prostředek pro ilegály, přičemž The Guardian   uvádí , že malý průzkum 60 migrantů zjistil, že mnozí z nich jsou stále ochotni podniknout cestu navzdory hrozbě deportace, přičemž pouze čtvrtina respondentů uvedla, že by uvažovali o setrvání ve Francii.
„Jsem ochoten to risknout,“ uvádí publikace jednoho migranta, který byl dotazován neziskovkou Care4Calais. „Všichni v táboře jsou vyděšení, ale nemyslím si, že by je to ovlivnilo (rozhodnutí překročit kanál La Manche).“
„Toto přední světové partnerství v oblasti migrace a hospodářského rozvoje přepracuje náš rozbitý azylový systém, který v současné době stojí britské daňové poplatníky 1,5 miliardy liber ročně – nejvyšší částku za dvě desetiletí,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra.
„V úmluvě OSN o uprchlících není nic, co by bránilo vyhoštění do bezpečné země,“ pokračoval mluvčí. „Podle této dohody bude Rwanda zpracovávat nároky v souladu s národními a mezinárodními zákony o lidských právech.“
Jak je vidět, tak jak ve Velké Británii, tak v Dánsku se zatím o Rwandě pouze mluví a vše je ve fázi plánování. Nicméně tyto případy prověří, jak silná je moc neziskovek, tlačících přes soudy na to, aby byl úmysl přepravovat ilegály do Rwandy zrušen. Pokud se jim tento úmysl podaří soudně zmařit, pak to jen potvrdí, že neziskovky jsou již dávno svojí mocí nad vládami.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden