Na rovinu s profesorem – 3. díl – host bývalý prezident Václav Klaus
RSS

Na rovinu s profesorem – 3. díl – host bývalý prezident Václav Klaus

pořad redakce nf svědomí národa

Prezident Václav Klaus v debatě o širších souvislostech a příčinách současného stavu ekonomiky a společnosti s profesorem Jaroslavem Turánkem
„Myslím, že máme asi nejhorší vládu v našich dějinách. … Kterou jsme si tedy zvolili, i když kohokoli já se zeptám, tak je nikdo nevolil, což je zajímavé … Jestli schodek přes 300 miliard ročně je norma, tak takováto inflace bude trvat ještě hodně dlouho,“ říká bývalý prezident Václav Klaus ve třetím dílu pořadu Na rovinu s profesorem. Tématem byly širší souvislosti a příčiny současného stavu ekonomiky a společnosti. Oba profesoři varují před zneužíváním vědy a předbíháním ideologie před ekonomikou. „O jiných než oficiózních výkladech dění se mluví, já o nich čtu každý den, ale jde o to, jak hlasitě se o tom mluví. Rozhodně to není v České televizi … Jsme v podobné situaci jako za toho komunismu. Když se někdo vzepře, přijde o svou lukrativní práci,“ komentuje Václav Klaus. Řeč byla také o Evropské unii coby slepé uličce vývoje Evropy či o covidismu. „Vakcinologická společnost a podobné entity jsou zájmová sdružení aktivistů, kteří pochopili, že touto cestou je nejsnazší prosazovat své zájmy a zhoubné ideje. To je výborné, to bychom mohli dát do názvu celého našeho povídání,“ glosoval covidovou část debaty Klaus.


Kdo je prof. Ing. Václav Klaus, CSc.
Český ekonom a politik. Narodil se v Praze, v útlém dětství zde zažil konec 2. světové války, nálety a Pražské povstání. Od mládí hodně sportoval, byl mimo jiné juniorským reprezentantem Českoslovenka v basketbalu. Dodnes hraje tenis. Vystudoval ekonomiku zahraničního obchodu. Na Vysoké škole ekonomické v Praze promoval v roce 1963. Po studiích nastoupil vědeckou dráhu v Ekonomickém ústavu ČSAV a v 60. letech absolvoval několik zahraničních stáží. Vědeckou kariéru nuceně přerušil po pražském jaru, v letech 1970 až 1987 pracoval na různých pozicích ve Státní bance československé. V roce 1987 se vrátil k vědecké dráze na půdě Prognostického ústavu ČSAV. V 80. letech pořádal Václav Klaus semináře o ekonomických otázkách, kvůli čemuž se dostal do hledáčku StB, která mu následně pořádání seminářů znemožnila.
V listopadu 1989 byl jednou z prvních osobností mimo disidenty a umělce, která vstoupila do Občanského fóra, a v prosinci 1989 se stal ministrem financí ve vládě Mariána Čalfy. V roce 1991 spoluzakládal Občanskou demokratickou stranu a byl také jejím prvním předsedou. V letech 1992 až 1998 byl předsedou vlády, v letech 1998 až 2002 předsedou Poslanecké sněmovny. V letech 2003 až 2013 byl ve dvou po sobě jdoucích obdobích prezidentem České republiky, posledním prezidentem voleným v nepřímé volbě.
Během své politické kariéry i po ní nepřestal být aktivní na akademické půdě. Dodnes píše a publikuje odborné ekonomické texty a knihy, přednáší na prestižních konferencích a univerzitách po celém světě. Jeho celoživotním vědeckým zájmem je problematika inflace. Zatím poslední knihu o tomto tématu s názvem Návrat inflace vydal letos. Václav Klaus je známým odpůrcem evropské unifikace a diktátu Evropské unie a kritikem teorií o člověkem způsobeném globálním oteplování. Také o těchto tématech píše odborné texty a účastní se konferencí. V roce 2012 spoluzaložil Institut Václava Klause, který se profiluje jako liberálně konzervativní think tank s vlastní výzkumnou a publikační činností a konferencemi a programy pro odbornou i širokou veřejnost. Od roku 1968 je ženatý s Livií Klausovou (roz. Mištinovou), se kterou má dva syny, Václava a Jana.
Kdo je prof. RNDr. Jaroslav Turánek, DSc.
Jaroslav Turánek vystudoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor biochemie. Svůj vědecký život zasvětil farmakologii, vakcinologii a imunologii. Působil v několika výzkumných ústavech Akademie věd a ve Výzkumném ústavu veterinárního lékařství. V současnosti je vedoucím výzkumu a vývoje v soukromé společnosti C2P NEXARS. Vyučuje na několika fakultách Masarykovy a Karlovy univerzity. V posledních dvaceti letech zorganizoval dvanáct odborných konferencí, letos byl spoluorganizátorem a odborným garantem imunologické sekce na konferenci Covidkon. Ve volném čase se věnuje lukostřelbě, pěší turistice, ochraně přírody a studiu historie a kosmologie. Je moderátorem našeho nového pořadu Na rovinu s profesorem.



#gap-841535673 {
padding-top: 30px;
}








#image_61765066 {
width: 100%;
}






#gap-389531221 {
padding-top: 30px;
}



Informace o sdílení tohoto videa :
Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky . V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.
Link ke stažení videa naleznete zde:
Link ke stažení z úložiště
Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:
Odkaz na video na Odysee



Článek Na rovinu s profesorem – 3. díl – host bývalý prezident Václav Klaus se nejdříve objevil na Svědomí národa .


Nejčtenější za týden