Ruská špionážní letadla poprvé od války na Ukrajině vstoupila do zóny protivzdušné obrany Aljašky
RSS

Ruská špionážní letadla poprvé od války na Ukrajině vstoupila do zóny protivzdušné obrany Aljašky

Severoamerické velitelství protivzdušné a kosmické obrany (NORAD) odhalilo, že ruská letadla v posledních dvou dnech dvakrát narušila aljašskou zónu pro identifikaci protivzdušné obrany (ADIZ), jak vyplývá z čerstvého prohlášení. (Foto: Twitter / NORAD)







Podle oficiálního prohlášení zveřejněného na Twitteru aljašské NORAD „zjistilo, sledovalo a identifikovalo ruská pozorovací letadla, která vstoupila a operovala v“ zóně u aljašského pobřeží.



Ačkoli ADIZ není technicky považována za součást vzdušného prostoru USA, jedná se o vzdušný prostor, nad nímž USA vyžadují identifikaci a sledování letadel v zájmu národní bezpečnosti, což funguje jako nárazník před vstupem letadel do vlastního národního vzdušného prostoru.



NORAD k tomuto bodu poznamenal, že „ruské letadlo nevstoupilo do amerického ani kanadského výsostného vzdušného prostoru“.



Důležité je, že se jedná o první případ, kdy NORAD zaznamenala narušení vzdušného prostoru velkým ruským sledovacím letadlem během šesti měsíců probíhající ruské války na Ukrajině, což znamená, že k němu dochází v době, kdy se nebezpečně zvyšuje napětí mezi Washingtonem a Moskvou. „Naposledy NORAD oznámil takové narušení v říjnu 2021, kdy do zóny vstoupilo pět ruských letadel,“ zdůraznil The Hill.



On two separate occasions, over the past 2 days, the Alaskan NORAD Region detected, tracked and identified Russian surveillance aircraft entering and operating within the Alaskan ADIZ. The Russian aircraft did not enter American or Canadian sovereign airspace. #WeHaveTheWatch — North American Aerospace Defense Command (@NORADCommand) August 10, 2022 Začátkem léta došlo k incidentu, kdy se dva ruské námořní hlídkové letouny IL-38 přiblížily k Aljašce. Americká armáda však tehdy uvedla, že tento konkrétní incident byl méně provokativní nebo znepokojující než předchozí lety bombardérů nebo špionážních letadel s jadernými zbraněmi.



Vstup ruských letadel do zóny obvykle vede k tomu, že NORAD vyčlení letadla, která blízká cizí vojenská letadla zastíní a varují je před nimi. V předchozích letech létaly ruské dálkové bombardéry v blízkosti ruského pobřeží, což uvedlo americkou obranu do stavu pohotovosti.



Jak uvedl server Military.com v přehledu minulých incidentů: „ADIZ obklopuje Spojené státy a Kanadu, táhne se západně od Aljašky a pokrývá Semické ostrovy jižně od Ruska. Je společně bráněn oběma zeměmi a zahraniční letadla nesmějí sama létat ve vzdušném prostoru ADIZ bez povolení.“



Zdroj: thehill.com
Článek Ruská špionážní letadla poprvé od války na Ukrajině vstoupila do zóny protivzdušné obrany Aljašky se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden