Podle Shakespearova divadla v Londýně byla Johanka z Arku genderově neutrální osoba
RSS

Podle Shakespearova divadla v Londýně byla Johanka z Arku genderově neutrální osoba

Měnit historické postavy různým „módním“ způsobem se již zejména v uměleckých kruzích stalo tradicí. Historické evropské postavy tak již mnohdy nejsou bílé, ale podle různých umělců jsou černé. To je například případ Spartaka nebo Beethovena. Jako černoška byla před časem představena v divadle i Johanka z Arku, kterou mají zřejmě progresivisté v oblibě, neboť nyní ji sice nechali bílou, ale již nejde o ženu, ale o genderově neutrální osobu, nazývanou jinak nebinární nebo fluidní.
Shakespearovo divadlo Globe v Londýně oznámilo, že v nadcházející hře ztvární slavnou francouzskou bojovnici a katolickou světici Johanku z Arku jako genderově neutrální postavu se zájmenem „oni.“
Johanka z Arku, rolnická dívka z 15. století, která se stala jednou z nejslavnějších žen v historii poté, co vedla francouzskou armádu k vítězství  nad Angličany v obleženém městě Orléans v roce 1429, tvrdící, že byla inspirována Bohem poté, co viděla vizi archanděla Michaela, bude nyní obsazena jako nebinární postava v nové hře divadla Globe, Já, Joan .
Divadlo Woke, které stojí na pozemku, kde kdysi bylo původní divadlo Williama Shakespeara, uvedlo, že v inscenaci bude Johanka z Arku používat zájmena „oni“, které se stalo módní uprostřed transgenderové mánie, která se šíří západním světem.
Zatímco Globe připustil, že hra není zamýšlena jako historicky přesná,  tisková zpráva se pokusila ospravedlnit použití zájmena tvrzením, že použití „oni“ k označení jedné osoby bylo používáno v anglickém jazyce už před narozením Johanky z Arku.
„Historie poskytla nespočet nádherných příkladů Johanky vylíčené jako žena. Tato inscenace jednoduše nabízí možnost jiného úhlu pohledu. To je role divadla: jednoduše položit otázku ‚představte si, kdyby?'“ uvedl mluvčí divadla.
„Nejsme první, kdo Joan takto prezentuje, a nebudeme ani poslední,“ dodal Globe.
Začátkem tohoto roku streamovací služba Discovery+ také obsadila Johanku z Arku jako „nebinární“ ve svém historicky pochybném lgbtq+ dokumentárním seriálu The Book of Queer .

Ačkoli byla Johanka z Arku upálena ve věku 19 let poté, co byla zajata Angličany mimo jiné za rouhání tím, že si oblékla mužské šaty, nikdy neexistoval žádný historický důkaz, který by naznačoval, že se považovala za něco jiného než za ženu.
Pro své hrdinství, včetně boje v bitvě o Orléans po zranění od lukostřelců, se stala národní hrdinkou Francie a jedním z patronů národa poté, co byla v roce 1920 svatořečena.
Bývalá novinářka agentury Reuters Sophie Walkerová kritizovala snahy o to, zbavit Johanku z Arku její ženskosti, uvedla : „Když jsem byla malá dívka, Johanka z Arku představovala vzrušující možnosti toho, co by jedna mladá dívka mohla udělat proti řadám mužů. Přepsat ji jako by nebyla žena a prezentovat to jako pokrok je obrovské zklamání.“
Autorka Joan Williamsová  dodala : „Jako malá dívka jsem se identifikovala s Johankou, protože v historii bylo tak málo žen, které bojovaly v bitvách. Přestaňte mazat její úspěchy. Malé holčičky, jako jsem byla já, potřebují silné ženské vzory více než kdy jindy.“
Není to první případ, kdy The Globe upravil historii tak, aby odpovídala moderním progresivním standardům.  Divadlo, které se nedávno pustilo do projektu „  dekolonizace Shakespearových her  “, také obsadilo černošskou herečku, aby ztvárnila roli Bruta v Shakespearově  Juliu Caesarovi.
Co by asi řekl na prznění jeho divadla sám Shakespeare? A co by řekla Johanka z Arku na snahu udělat z ní černošku nebo LGBTQ bezpohlavní osobu???
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 3 Průměrně: 5 ] Článek Podle Shakespearova divadla v Londýně byla Johanka z Arku genderově neutrální osoba se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden