Hlavoun EU: „Evropané musí být ochotni zaplatit cenu za pomoc Ukrajině“
RSS

Hlavoun EU: „Evropané musí být ochotni zaplatit cenu za pomoc Ukrajině“

Tím má španělský, nechvalně známý socialista Borrell, samozřejmě na mysli, že Evropané musí snášet tvrdé důsledky sankcí EU, které jsou pro část evropských zemí doslova ničící. Jak již bylo prokázáno, tak sankce zdaleka nejvíc poškodí ČR, Slovensko a Itálii. Borrell, coby Španěl, může být v tomto ohledu samozřejmě v klidu, neboť západní část Evropy není na ruské ropě a plynu závislá tak, jako střed a východ Evropy.
Borrell je podobně jako Ursula von den Leyenová, Věra Jourová nebo Ylva Johanssonová dalším potvrzením faktu, že do čela EU posílá každá země to nejhorší, co ve své politické bažině najde.
Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell varuje občany v členských státech EU, aby nedovolili, aby nespokojenost s vysokými cenami potravin, elektřiny a pohonných hmot vedla k tomu, že budou hlasovat pro méně levicově liberální a konzervativnější vlády.
„Putinovi by to jen prospělo,“ říká. Místo toho bychom měli projevit solidaritu a zaplatit to, co vládci v Bruselu rozhodli, že bude stát podpora Ukrajiny izolací Ruska. Tedy občané EU mají podle Borrellova názoru plně uhradit důsledky EU vyvolaných sankcí.
Josep Borrell je španělský socialista, který se stal předsedou Evropského parlamentu a později de facto ministrem zahraničí celé nadnárodní unie. V jeho rodném Španělsku se již projevila nespokojenost občanů s levicově liberální klimaticky zaměřenou energetickou politikou, která znamenala, že nyní v zemi neexistují žádné energetické rezervy. To vedlo k nedostatku elektřiny a raketově rostoucím cenám energií, což zase zvýšilo inflaci a ceny většiny zboží, v neposlední řadě potravin.
Španělsko má od roku 2018 radikální socialistickou menšinovou koaliční vládu. V zemi panuje široká nespokojenost veřejnosti mimo jiné s její ekonomickou levicovou politikou, jenž vede zemi do skutečného bankrotu, který chce vláda řešit vyvlastňováním. Nyní bývalý ministr zahraničí Josep Borrell vystupuje a varuje Španěly, aby nehlasovali pro vládu s jinou politickou orientací. „To by hrálo Putinovi do karet,“ říká.
Stejnou výzvu k tomu, aby občané stáli za jednotnou levicově liberální  probruselskou politikou, adresuje Borrell občanům jiných zemí EU. „Nesmíme se nyní nechat vést naší nespokojeností se souběžným nedostatkem elektřiny a raketově rostoucími cenami elektřiny a hledat jiné typy politických řešení. To by znamenalo zklamat Ukrajinu,“ říká.
„Evropané musí být ochotni zaplatit za podporu Ukrajiny a zůstat jednotní,“ říká v dlouhém rozhovoru pro největší španělský deník El Pais .
Rozhovor se odehrává ve skvělé restauraci, kde si Borrell s velkou chutí naloží velkou porci šťavnatých žeber, zatímco odpovídá na novinářovy otázky a mezi sousty naléhá na obyčejného občana EU, aby si utáhl opasek.
Borrell se obrátil i na své španělské krajany. Měli by prý být solidární s ostatními zeměmi EU, které jsou nejvíce závislé na ruském plynu. Ve Španělsku by se tak – stejně jako všude v EU – měl zavést přídělový systém elektřiny nebo dokonce její občasné odstavení, neboť ceny za kilowatthodinu neustále lámou nové rekordy.
Podle Josepa Borrella je  opuštění zelené energetické politiky EU (tedy politiky „Green dealu EU“), která vytvořila energetickou krizi, vyloučeno. Je prý třeba v ní vytrvat.
Borrell nakonec zapije kousky masa exkluzivní stolní vodou a shrnuje reportérovi El Pais svou výzvu občanům EU citátem z filmu Terminátor:
„Doufám v to nejlepší, ale připravte se na nejhorší.“
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ] Článek Hlavoun EU: „Evropané musí být ochotni zaplatit cenu za pomoc Ukrajině“ se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden