Víte, která země nyní nejvíc vydělává na protiruských sankcích uvalených Západem?
RSS

Víte, která země nyní nejvíc vydělává na protiruských sankcích uvalených Západem?

Budete se možná divit, ale není to Čína, Indie ani USA. Ale je to země, které Západ dlouhodobě podlézá i přesto, že jde o silně nedemokratický režim. Ostatně, také samotný Západ si již dávno na demokracii jen hraje.
Každý, kdo má všech pět pohromadě, již dávno ví, že cílem tzv. „protiruských sankcí“ nebylo nějak zásadně uškodit Rusku, ale hlavním cílem bylo zdevastovat Evropu. Sankce dopadly zejména na střed a východ Evropy, již tak zničený covidovou politikou lokajských vlád a tzv. zelený úděl pak zlikvidoval ekonomiku i v zemích, které nejsou tak silně závislé na ruské ropě a plynu. A například v Německu se provádí ekonomická destrukce hned na několika frontách – od zeleného údělu přes lockdowny, protiruské sankce až po nekončící dovoz „obohacovačů“ přisátých na štědré sociální dávky.
Podobnou kombinaci zátěže ekonomiky nyní vykazují i další státy EU, ale kolaps ekonomiky se týká i mnoha mimoevropských zemí spadajících pod onen „zářný Západ.“
Jenže jsou i země, které nyní nebývale vzkvétají. A tou, která na stávající situaci podle všeho vydělává nejvíc, je Saúdská Arábie, bohatá na ropu.
Navzdory rozhodnutí amerického prezidenta Joe Bidena přijmout saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána (MBS), aby zachránil problémové ekonomiky Evropy a USA, je nepravděpodobné, že by království přijalo geopolitiku Washingtonu vůči Rusku. Tato skutečnost je v rozporu s mnoha hodnoceními a předpověďmi západních mainstreamových médií, že se vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií po Bidenově návštěvě zlepší. 
Zatímco pokračující válka mezi Ruskem a Ukrajinou přivedla mnoho evropských ekonomik na pokraj recese a mnohé další se potýkají s extrémně vysokou inflací způsobenou vysokými cenami energií a prognózou, že tyto ceny pravděpodobně zůstanou v dohledné době vysoké, některé země se jasně – a obratně – vyhnuly účinkům této války. 
Kromě toho, že ruská ekonomická taktika byla úspěšná a do značné míry ochránila ruskou ekonomiku před náporem Západu, tak i další země zažívají neobvyklý růstový spurt přímo související s rusko-ukrajinskou válkou. Saúdská Arábie je možná na prvním místě tohoto seznamu, a proto je nepravděpodobné, že by království, které má extrémně ambiciózní plány rozvoje, narušilo rozvoj a zrušilo svůj vlastní růst.
Minulý týden zpráva o saúdské ekonomice ukázala, že ropný sektor království – který je hlavním příjemcem rusko-ukrajinské války – rostl ohromným tempem o více než 23 procent. 
Růst tažený ropou se neomezuje pouze na tento sektor. Mezinárodní měnový fond (MMF) očekává, že saúdská ekonomika letos poroste o 7,6 procenta, což je již nejvyšší tempo růstu mezi světovými ekonomikami v roce 2022. MMF ve svém World Economic Outlook 2022 uvedl, že:
„Království Saúdské Arábie je v rozporu s bezútěšným a nejednoznačným výhledem pramenícím z několika klíčových faktorů, včetně rusko-ukrajinské krize a omezení měnové politiky v Evropě“. 
Je snad Saúdská Arábie země, která zoufale potřebuje pomoc USA, aby přežila, a udělá cokoli, aby získala podporu USA? Ale ne, je to přesně naopak. Vždyť na svém současném postoji jedině vydělává.
Klíčovou součástí úrovně růstu Saúdské Arábie ve druhém čtvrtletí roku 2022 je její ropné partnerství s Ruskem. Ve druhém čtvrtletí roku 2022 dovezla Saúdská Arábie 647 000 tun ruské ropy. Nejen, že je tento nákup přímým útokem na snahy Západu sabotovat ruskou ekonomiku prostřednictvím sankcí a dostat ji do recese, ale pouhá skutečnost, že Saúdská Arábie zdvojnásobila nákup ruské ropy, znamená, že království vidělo levnou ruskou ropu jako lukrativní příležitost jak profitovat z rekordně vysokých cen na mezinárodním trhu.
Vzhledem k míře reciprocity – která v americko-saúdských vazbách v dnešní době očividně chybí – jsou zisky království příliš velké na to, aby mohly být obětovány na oltář úsilí USA o rozšíření NATO a ochranu vlastní globální hegemonie. Z tohoto důvodu se Saúdská Arábie drží dohody OPEC+ s Ruskem.
29. července se ruský vicepremiér Alexander Novak setkal se saúdskoarabským ministrem energetiky princem Abdulazizem bin Salmánem a oba znovu potvrdili svůj závazek udržovat stabilitu trhu a rovnováhu dodávek.
K setkání došlo po dřívějším přímém telefonátu mezi Vladimirem Putinem a MBS. Tento rozhovor přišel necelý týden po návštěvě Joe Bidena v Saúdské Arábii a ukázal, jak malý dopad měla Bidenova návštěva na saúdskoarabský vládnoucí establishment.
Rozhovory mezi Putinem a BBS dobře zapadají do probíhající geopolitické strategie získávání dalších a dalších spojenců na vlastní stranu. Pro Rusko je klíčové ropné partnerství se Saúdskou Arábií za účelem udržení OPEC plus. Jak ukazuje tempo růstu Saúdské Arábie, toto partnerství je klíčové i pro království. Obě země tak mají příležitost rozšířit svůj vztah z geoekonomie na geopolitiku.
Tato možnost je jádrem snahy Saúdské Arábie připojit se k BRICS, uskupení, které zahrnuje také Rusko a Čínu a má vlastní měnu, která je výzvou pro americký dolar. Tento krok je také v souladu se snahou království snížit závislost na USA a prosadit svou autonomii.
Návštěva Bidena a jeho debata s MBS nepřinesla takový výsledek, jaký předpovídala mainstreamová média.
Vzhledem k tomu, že MBS je silnější než kdy předtím, je zřejmé, že jeho vliv na britskou politiku pravděpodobně zůstane poměrně velký. Vzhledem k tomu, že saúdská ekonomika roste rychleji než kdy jindy – což dokazuje úspěch korunního prince jako vládce – MBS pravděpodobně zůstane na kurzu, který prospívá jeho vládě.
Tolik analýza, která pochází přímo ze Saúdské Arábie. Ta se nyní snaží odpoutat od upadajícího západu a přidat se k BRICS. Tak bude mít více prostředků na financování mešit, nákup pozemků a nemovitostí, stejně jako sponzorování různých islámských organizací po celém Západním světě. Připomínám, že právě Saúdská Arábie je spolu s Tureckem největším sponzorem islamizace Evropy…
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 3 Průměrně: 5 ] Článek Víte, která země nyní nejvíc vydělává na protiruských sankcích uvalených Západem? se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden