Zpráva Amnesty o porušování práv ze strany Kyjeva bude přezkoumána
RSS

Zpráva Amnesty o porušování práv ze strany Kyjeva bude přezkoumána

Nezávislí experti přezkoumají bombastickou zprávu Amnesty International, která obviňuje ukrajinské ozbrojené síly z porušování humanitárního práva, a po reakci Kyjeva se budou snažit pochopit, „co bylo při přípravě dokumentu špatně“. (Foto: Flickr)







V prohlášení, které v pátek vydala její německá sekce, organizace na ochranu lidských práv uvedla, že studium dokumentu bylo „zahájeno na mezinárodní úrovni“ a bude zkoumat proces, jakým byl materiál připraven a jak byla zpráva analyzována z právního a politického hlediska.



„Chceme pochopit, co přesně bylo špatně a proč, abychom se poučili a zlepšili svou práci v oblasti lidských práv,“ uvedla organizace.



Amnesty International poznamenala, že „její závěry nebyly sděleny s jemností a přesností“, které se od organizace očekávají. Rovněž uvedla, že její mezinárodní sekretariát nereagoval na kritiku ze strany mezinárodního společenství správným způsobem.



Zpráva podle hlídacího psa také „nevěnovala náležitou pozornost ruské agresi porušující mezinárodní právo“ a dodala, že Amnesty odsuzuje vojenskou kampaň Moskvy na Ukrajině.



Amnesty 4. srpna vydala zprávu, ve které obvinila Kyjev z „jasného porušení mezinárodního humanitárního práva“ a uvedla, že umístěním svých vojenských prostředků v blízkosti civilní infrastruktury ohrožuje životy civilistů.



Ve 22 z 29 škol, které Amnesty navštívila v období od dubna do července, skupina pro lidská práva uvedla, že našla důkazy o současné nebo předchozí vojenské činnosti. Na pěti místech byli svědky toho, že ukrajinské jednotky využívaly nemocnice jako základny. Skupina rovněž uvedla, že si „není vědoma“ , zda se Ukrajina pokusila evakuovat civilisty z daných oblastí.



Přesto Amnesty poznamenala, že v některých oblastech, kde zjistil, že ruské síly údajně provedly údery na obytné oblasti, nebyli přítomni žádní ukrajinští vojáci, a dospěl k závěru, že nezákonné vojenské využívání civilních míst Ukrajinou „v žádném případě neospravedlňuje nerozlišující ruské útoky“.



Po reakci Kyjeva, kdy ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj Amnesty obvinil, že se staví na stranu „teroristů“, se organizace za svou zprávu omluvila a uvedla, že „hluboce lituje rozrušení a hněvu, které naše tisková zpráva o bojové taktice ukrajinské armády vyvolala“, a zároveň prohlásila, že „za svými zjištěními si plně stojíme“.



Zdroj: euromaidanpress.com
Článek Zpráva Amnesty o porušování práv ze strany Kyjeva bude přezkoumána se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden