Orbán se stará, Orbán má
RSS

Orbán se stará, Orbán má

IVAN DAVID
Gazprom začal dodávat více plynu do Maďarska. Potvrzuje to maďarské ministerstvo zahraničních věcí. Do konce srpna poteče denně dalších 2,6 milionu metrů krychlových plynu. V Moskvě to dokázal vyjednat maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Putin souhlasil: ruské dodávky plynu do Maďarska se v srpnu zvýší, jak chce Orbán, informují agentury APA/AFP.
Ruský plynárenský gigant Gazprom PJSC začal Maďarsku dodávat další objemy, o které dříve požádala vláda premiéra Viktora Orbána. Tím by se měly vyřešit problémy s dodávkami energie v zimě, informuje ministerstvo zahraničních věcí v Budapešti.
Od pátku Gazprom po zbytek srpna dodává do Maďarska 2,6 milionu metrů krychlových plynu denně plynovodem TurkStream, který vede přes Balkán. Oznámil to v sobotu na Facebooku státní tajemník Tamas Menczer. Jednání o dalších objemech na září probíhají, řekl.
Zhruba před měsícem hovořil ministr zahraničí Péter Szijjártó v Moskvě se svým protějškem Sergejem Lavrovem o nákupu dalšího plynu. Rusové předtím týdny odmítali potvrdit, že vyhoví. Oznámení o zvýšení dodávek nyní znamená, že Gazprom a ruská vláda dosáhly dohody na měsíc srpen.
Maďarsko získává 85 procent zemního plynu z Ruska. Podle dřívějších informací ministra zahraničí Pétera Szijjártóa jsou zásobníky plynu v zemi EU naplněny ze 44 procent, což odpovídá zhruba čtvrtině roční spotřeby. Orbán opakovaně kritizoval sankce EU proti Rusku.
 
Ivan David
The post Orbán se stará, Orbán má first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden