Končící hegemonie dolaru: Indie přechází z dolaru na asijské měny
RSS

Končící hegemonie dolaru: Indie přechází z dolaru na asijské měny

A není to samozřejmě jen Indie. Mnoho dalších zejména asijských, ale i afrických zemí přechází na jiné měny, často na čínský jüan. Je velmi pravděpodobné, že vcelku rozrůstající se společenství BRICS postupně od dolaru téměř úplně ustoupí – to tedy minimálně v rámci vzájemného obchodu. Západ tak začíná být stále více odříznut od zbytku světa v bezprecedentní inflaci doprovázené razantním chudnutím mas i energetické krizi, způsobené nejen sankcemi, ale také plněním tzv. „klimatických cílů.“
Indické společnosti přecházejí z amerického dolaru na asijské měny, aby zaplatily za dovoz ruského uhlí, podle dokumentů, které přezkoumala  agentura Reuters .
Oceláři a výrobci cementu v Indii v posledních týdnech používali k platbám za ruské uhlí  dirham SAE  , hongkongský dolar, čínský jüan a euro.
Minulý měsíc se Rusko stalo třetím největším dodavatelem uhlí pro Indii poté, co jihoasijský gigant zahodil dolar, aby zajistil obchody, přičemž dovoz vzrostl na rekordních 2,06 milionu tun.
V červnu indičtí kupci zaplatili za nejméně 742 000 tun ruského uhlí v jiných měnách než v americkém dolaru, což odpovídá 44 procentům z 1,7 milionu tun ruského dovozu v daném měsíci.
Mezitím Reserve Bank of India také nedávno schválila platby za komodity v indické rupii, což je krok, který by mohl dále posílit bilaterální obchod s Ruskem.
Nedávné zprávy odhalily, že Moskva vypočítávala hodnotu vývozu ropy do Indie v amerických dolarech, přičemž požadovala platbu v dirhamech a požadovala, aby byly platby ruské Gazprombank provedeny prostřednictvím Mashreq Bank, její korespondenční banky v Dubaji.
Indie od začátku války na Ukrajině zvýšila nákupy ruské ropy a uhlí, což Moskvě pomohlo zmírnit dopad západních sankcí a umožnilo Novému Dillí zajistit si suroviny se slevou.
Začátkem července ruská logistická společnost RZD Logistics oznámila dokončení první přepravy zboží kontejnerovými vlaky z Ruska do Indie přes východní větev  mezinárodního severojižního dopravního koridoru  (INSTC).
INSTC, která spojuje Indický oceán a Perský záliv s Kaspickým mořem přes Írán, je 7 200 kilometrů dlouhá hlavní mezinárodní lodní trasa pro indicko-ruský obchod.
Tváří v tvář agresivním západním sankcím Rusko posílilo hospodářskou spolupráci s několika spřátelenými zeměmi.
Írán  a  Turecko  v současné době pracují na implementaci ruského platebního systému Mir do svých ekonomik.
Turecko také nedávno souhlasilo s   částečnými platbami  za ruský plyn v rublech, zatímco  evropské společnosti se údajně ptají Ankary na to, zda by mohla jednat jako prostředník při zásobování Ruska kovy, jako způsob překonání sankcí. Turecko tak nyní bude fungovat jako prostředník pro obchodování zemí EU s Ruskem.
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Končící hegemonie dolaru: Indie přechází z dolaru na asijské měny se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden