Princ Alwaleed investoval do Ruska jen pár dní před invazí více než 500 milionů dolarů
RSS

Princ Alwaleed investoval do Ruska jen pár dní před invazí více než 500 milionů dolarů

Měsíce předtím, než se zapletl do sporu o převzetí Tesly, kdy nejprve tvrdil, že Muskova nabídka na převzetí ve výši 54,20 dolaru je příliš nízká, a pak připustil, že je tak akorát, jen aby se svět po saúdském zásahu proti jeho majetku zeptal, zda vůbec vlastní akcie TWTR, se saúdský miliardář princ Alwaleed bin Talal zabýval naléváním peněz do toho, co se brzy stane peněžní černou dírou, když ve dnech kolem invaze Moskvy na Ukrajinu investoval do ruských firem více než 500 milionů dolarů.







Agentura Bloomberg uvádí, že podle burzovních dokumentů investiční společnost prince Alwaleeda, Kingdom Holding, v únoru získala depozitní certifikáty vydané společnostmi Gazprom PSJC, Lukoil PJSC a Rosneft PJSC.



Žádná konkrétní data investic nebyla uvedena, ale okno nemohlo být příliš široké: Poté, co bylo zastaveno obchodování v Moskvě a na Rusko byly uvaleny západní sankce, hodnota všech těchto depozitních certifikátů prudce klesla. Většina ruských akcií obchodovaných v zahraničí byla ve dnech následujících po invazi zlikvidována.



Společnost Kingdom Holding investovala v únoru do amerických depozitních certifikátů Gazpromu 1,37 miliardy rijálů (365 milionů dolarů), což je největší podíl z těch, které byly letos dosud zveřejněny. Ve stejném měsíci investoval také 196 milionů rijálů do globálních depozitních certifikátů společnosti Rosněfť a mezi únorem a březnem 410 milionů rijálů do ADR společnosti Lukoil.



Alwaleed, jehož dědeček byl zakladatelem moderní Saúdské Arábie, ale který v listopadu 2017 skončil na 83 dní jako „pětihvězdičkový“ vězeň v Rijádu Ritz na základě dekretu nového faktického vládce (a svého bratrance) korunního prince Mohammeda bin Salmána a byl propuštěn poté, co dosáhl s vládou nezveřejněné „potvrzené dohody“ (což ho stálo značnou část jeho majetku), je jedním z nejbohatších mužů v zemi a nejvýznamnějších mezinárodních investorů. V poslední době ho zastínil královský státní investiční fond ovládaný MBS, který v květnu získal 16,9% podíl ve společnosti Kingdom Holding.



Kingdom Holding investoval od roku 2020 do globálních akcií a depozitních certifikátů 3,4 miliardy dolarů, jak vyplývá z podání, které je ze strany společnosti vzácně zveřejňováno. Největším podílem byla investice v hodnotě 2,5 miliardy rijálů do španělské společnosti Telefonica SA v období od dubna do srpna 2020.



Dále zveřejnila podíly ve společnostech Uber, TotalEnergies, Alibaba Group Holding a BHP Group, získané převážně v letech 2020 a 2021. Poslední zveřejněnou transakcí byl podíl ve společnosti Hercules Capital v hodnotě 178 milionů rijálů, který byl uzavřen v červnu. Akcie této společnosti rizikového kapitálu od začátku července vzrostly o 17 %.



Jak uvádí agentura Bloomberg, 67letý princ Alwaleed se stal jedním z nejvýznamnějších saúdských investorů poté, co získal podíly ve společnostech jako Citigroup a Apple. Podporoval modernizační úsilí prince Mohammeda, včetně toho, aby ženy měly právo řídit. Nedávno oznámil prodej podílu ve svém hudebním vydavatelství Rotana Music společnosti Warner Music Group a získal 2,2 miliardy dolarů prodejem části svého podílu v hotelovém řetězci Four Seasons společnosti Cascade Investment LLC Billa Gatese.



Alwaleed je známý dlouhodobými investicemi a je fanouškem známého investora Warrena Buffetta. Sám sebe kdysi označil za arabskou obdobu Věštce z Omahy.



Zdroj: bloomberg.com
Článek Princ Alwaleed investoval do Ruska jen pár dní před invazí více než 500 milionů dolarů se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden