Moskva chce připojit jadernou elektrárnu Záporoží s Krymem
RSS

Moskva chce připojit jadernou elektrárnu Záporoží s Krymem

Rusko připojuje jadernou elektrárnu Záporoží, která je od března pod ruskou kontrolou, ke Krymu. (Foto: Wikimedia)







Ruské síly okupující ukrajinskou jadernou elektrárnu Záporoží připravují její připojení ke Krymu, poloostrovu anektovanému Moskvou v roce 2014, a poškozují ji tímto přesměrováním výroby elektřiny, varoval v úterý ukrajinský provozovatel Energoatom.



„Ruští vojáci přítomní v Záporožské jaderné elektrárně realizují program (ruského provozovatele) Rosatomu na připojení elektrárny ke krymským rozvodným sítím,“ řekl ukrajinské televizi prezident Energoatomu Petro Kotin.




Zelenskyj: Ukrajina se zaměří na ruské vojáky v Záporožské jaderné elektrárně
„K tomu je nutné nejprve poškodit elektrické vedení elektrárny napojené na ukrajinskou energetickou soustavu. Od 7. do 9. srpna už Rusové poškodili tři elektrická vedení. V současné době elektrárna pracuje pouze s jednou výrobní linkou, což je mimořádně nebezpečný způsob práce,“ dodal.



„Až bude odpojena poslední výrobní linka, bude závod napájen generátory poháněnými naftou. Vše pak bude záviset na jejich spolehlivosti a zásobách paliva,“ upozornil také Petro Kotin.



Elektrárna, která se nachází nedaleko města Energodar na řece Dněpr nedaleko ukrajinského poloostrova Krym (na jihu), má šest z patnácti ukrajinských reaktorů, které jsou schopny napájet čtyři miliony domácností. Pod kontrolu ruských vojsk se dostala 4. března, krátce poté, co 24. února začala invaze na Ukrajinu.




Exprezident Medveděv varuje Evropu před „možnými incidenty“ v jaderných zařízeních
Moskva a Kyjev se od pátku vzájemně obviňují z jejího bombardování, aniž by to mohl potvrdit jakýkoli nezávislý zdroj. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyvolal přízrak černobylské katastrofy.



„Jakýkoli útok na jaderné elektrárny je sebevražedný,“ varoval v pondělí ráno generální tajemník OSN Antonio Guterres . „Doufám, že tyto útoky skončí. Zároveň doufám, že MAAE bude mít do elektrárny přístup.“



Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v sobotu vyhodnotila jako „stále více znepokojující“ informace přicházející ze Záporoží, jehož jeden z reaktorů musel být po bombovém útoku den předtím zastaven.



Zdroj: energynews.pro




Situace v největší evropské jaderné elektrárně se vymyká kontrole
Článek Moskva chce připojit jadernou elektrárnu Záporoží s Krymem se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden