Vyhláška o teple na dvě věci, ale co, stát má splněno…
RSS

Vyhláška o teple na dvě věci, ale co, stát má splněno…

Opravdu mi to připadá stejně, jak se lidově říká, jako „u blbejch na dvorečku“. Stát přišel s vyhláškou, kterou vlastně nelze dodržovat, ale bude ji vymáhat…

Navíc hrozí za její nedodržování až 200 000 Kč pokuta. Tuhle situaci bych očekával někde v Rusku, kde, jak víme platí nesmyslná nařízení a je na (zlo) vůli státu, jak je bude kontrolovat a uplatňovat sankce.
Jde samozřejmě  o vyhlášku stran šetření teplem  v nadcházející, podle všeho nelehké a komplikované zimě.
Stát nově nařizuje na kolik smí za pomoci centrálního vytápění mít domácnost v obýváku stupňů, kolik v koupelně, kolik na chodbě a bůh ví, kde ještě.
Pokud to někdo nebude dodržovat, hrozí pokuty až dvě stě klacků…
Bydlím v bytovém domě – paneláku, který je pod správou SVJ (sdružení vlastníků jednotek – majitelé bytů). Sám stát, a odborníci z teplárenského sektoru uznávají, že nelze žádným způsobem ze strany SVJ donutit jednotlivé uživatele bytů, jak budou, nebo nebudou doma vytápět. Přesto právě SVJ bude v případě porušení tepelného omezení sankcionováno onou dvou set tisícovou pokutou.
Ani teplárny nemohou mít kontrolu na dodávaným teplem, respektive nad konečným uživatelem, protože musí tyto podniky vytápět plošně stejně na určité úrovni, nelze spočítat, kolik stupňů jimi dodávaného tepla bude ve finále po cestě teplovody v bytových domech, natož v jednotlivých bytech, o místnostech v bytě už ani nemluvě.
Další nesmysl vidím v tom, že nevím, jak bude chtít stát organizovat v jednotlivých místnostech, třeba právě v panelácích předepsanou výši teplot. Pokud vím, do baráku prostě proudí jedno teplo o určité teplotě, jedním potrubím. Až v domě se z ono jednoho potrubí teplo rozděluje do jednotlivých stoupaček, které ohřívají ty které místnosti vertikálně umístěné po patrech nad sebou. Nikde mezi hlavním přívodem tepla do domu a jednotlivými stoupačkami není nic, co by dokázalo do stoupaček vedoucích do obýváků nastavit/regulovat tolik a tolik stupňů, do ložnic zase o něco méně, do koupelny více atd.
A to ani nepíšu nic o tom, že ne každý musí mít třeba ložnici v té samé místnosti  ( na té samé stoupačce…) , jako má soused pod ním, nebo nad ním, jednomu vyhovuje mít ji na východ, další preferuje ráno šero a večer západní slunce. To samé platí u obýváků…
Stát prý bude kontrolovat dodržování té bláznivé vyhlášky. Jak, ptám se?
To jako že mi bude někdo otravovat v devět večer, kdo zazvoní a bude chtít jít ke mně do bytu s teploměrem v ruce? A běda, když naměří o dva stupně více?
Klackem bych ho hnal nejdříve do přízemí a pak ještě nejméně dvě kolečka kolem baráku…!
A i kdyby takové kontroly měl stát na mysli, budou se opravdu všichni vlastnící jednotek skládat na dvě stě tisíc protože důchodkyně, co má věčně zmrzlé nohy, si chuděra dovolí mít doma o stupeň více?
A co když má někdo okna většinou na jih, a i v zimě, pokud venku svítí slunce, mu toto dost teplotně přilepší, na rozdíl od bytu situovaného převážně na severní stranu?
To jako budou mít „kontroloři“ k dispozici X – tabulek pro výpočet správné teploty dle toho, zda majitel čučí z okna na jih, nebo na severozápad…?
No možné to je, dočetl jsem se, že prý bude při kontrolách zohledněno jak moc je která stěna bytu takzvaně „venkovní“, tedy stěna, která nesousedí s jiným bytem ale je za ní už venkovní (studený) prostor, ovšem to ve smyslu toho, kolik tepla mu může skrze tuto stěnu drze utéct pryč.
Ne fakt nečtete nějakou fantasmagorii, to se opravdu plánuje, podívejte se na přímou citaci z článku, který mně uvařil žíly…
„Hranice se dále navyšuje podle toho, kolik mají místnosti venkovních stěn, kterými může teplo unikat. Jestliže má místnost jednu venkovní stěnu, zvýší se hranice o jeden stupeň. O dalšího půl stupně se navýší v prostorách se dvěma venkovními stěnami a místnosti se třemi venkovními stěnami se budou moct vytápět na teplotu vyšší o dva stupně…“
No pardon, tohle je ale magořina, a tohle všechno chce stát kontrolovat a stanovovat…?!
To spíše dojde k tomu, že se nebude topit vůbec, než aby fungovala taková šaškárna.
Takže na závěr, co s tím může dělat SVJ – cituji…
„Podle Martina Hanáka z technického oddělení Svazu českých a moravských bytových družstev není nikdo schopen ohlídat, že bude v případě stavu nouze například v koupelnách jen 19 stupňů. „Vlastní zdroj tepla lze někde centrálně seštelovat, ale v okamžiku, kdy bytové domy odebírají teplo centrálně, nemůže SVJ zařídit, aby majitelé bytů požadavky naplňovali,“ říká Hanák.“
Co s tím mohou dělat teplárny…?
„Teplárny nemají nástroje k tomu, jak distančně regulovat teplotu v bytech a budovách. „Regulace vytápění a nastavení teploty v bytě je na zodpovědnosti konečných odběratelů, dodavatel tepla do něj zasahovat nemůže,“ říká Pavel Kaufmann, mluvčí Teplárenského sdružení České republiky.“
Kdo bude dodržování těchto fantasmagorických nařízeních kontrolovat…?
„Nad dodržováním vyhlášky bude bdít Státní energetická inspekce (SEI). Inspektoři budou kontrolovat majitele budov nebo SVJ. „MPO předpokládá, že se většina kontrol uskuteční tak, jako je tomu nyní, a to na základě podnětu na nízkou nebo naopak vysokou teplotu v místnostech a bytech,“  (aneb teplý bonz – rychlejší než světlo, bacha, ať vás někdo z protějšího domu nevidí doma skrze okno v lednu v trenkách…)
A co když vlastník budovy či SVJ  (kteří z logiky věci a vzhledem k mnou výše popsanému, nemohou dodržování tohoto nařízení ovlivnit…!!!)  vyhlášku poruší?
„Za porušení vyhlášky hrozí peněžní pokuta, jejíž výše se může lišit případ od případu a odvíjí se od závažnosti přestupku. Může se však vyšplhat až na 200 tisíc korun.“
Nevím jak vám, ale mně se zdá, že tady stát jednoznačně aspiruje na titul debil roku…
Zdroj


Nejčtenější za týden