Faina (13) z Donbasu píše Elle (12) ve vzdáleném Německu
RSS

Faina (13) z Donbasu píše Elle (12) ve vzdáleném Německu

Na úvod upozorňuji, že text níže je plně převzat z německých – tedy západních – médií. Jde o vzkaz třináctileté dívky, která žije na východě Ukrajiny, dívce z německého Hamburku, která pronesla politickou agitku v německé veřejnoprávní televizi.
Případné cenzory tak upozorňuji, že tímto nijak nebagatelizuji válku – a už vůbec nepodporuji. Naopak, chci upozornit na to, že vraždění civilistů je špatné, ať už se jej dopouští kdokoli a je třeba jej za všech okolností odsoudit. To je ovšem něco, čeho se od mainstreamových médií, která považují jedno vraždění civilistů za dobré a jiné za špatné, nedočkáme. A vraždění bezbranných  dětí je tím největším zločinem vůbec – a to bez ohledu na to, kdo se ho dopouští…
Ella, 12 let, z Hamburku (na titulním obrázku vpravo), promluvila ve večerním komentáři 5. dubna v ARD „Tagesthemen“ v 10:15 . Tam vyjádřila svůj názor na celosvětové a zejména ukrajinské uprchlické děti a strašlivého trýznitele Putina. Její slova obletěla svět a dorazila i na skutečnou Ukrajinu. Skutečné válečné dítě, Faina Savekova, 13 let, z Luhanska na Donbasu (na titulním obrázku vlevo), jí odpovědělo.
Ella z Hamburku: Putin zabíjí:

Krásně stylizovaná a nalíčená Ella řekla v Tagesthemen:
„Co je špatného na lidech, jako je Putin? Prezident Putin mění děti v uprchlíky. Pravděpodobně zapomněl, že jeho země podepsala Úmluvu o právech dítěte… Ve skutečnosti by děti měly vyrůstat v míru a mít právo na ochranu před násilím a válkou a právo na vzdělání. Ale Putin dělá pravý opak. Zabíjí a rozděluje rodiny a dělá z nich uprchlíky… Jaké by to bylo, kdybychom my v Německu byli vzorem pro svět, pokud jde o práva dětí? Proto vás vyzývám, pane Scholzi, abyste do základního zákona zahrnul práva dětí. Protože musíte dodržovat zákon.“ Celý komentář malé Němky je zde.

 
Faina z Donbasu, která se stala nepřítelem státu ve věku 12 let, jí odpověděla (výňatky):
„… Moji přátelé mi poslali výzvu kancléři Scholzovi od dívky Elly. V něm hovoří o potřebě respektovat práva dětí. Sbírá dary pro uprchlíky na Ukrajině a ze všeho viní strašlivého Putina. Skutečnost, že Evropa vážně začíná využívat děti jako já v politice, je velmi opovrženíhodná… Tak jsem se rozhodla odpovědět dívce z Hamburku:
„Ahoj Ello! Jsem dítě války, žiji v Donbasu, v Luhansku. My, děti války, existujeme. Nejsme uprchlíci, ale ti, kteří žijí pod palbou po většinu svého života. Jsme zvyklí usínat s modlitbou. Jsem jen o rok starší než ty, ale vím, co je válka a brutalita. Mluvíte o uprchlících z Ukrajiny. A co děti v Donbasu, Sýrii a Libyi? Jsou na vašem seznamu? Pochybuji o tom. Koneckonců je tu zákeřný Putin, který zahájil válku v Sýrii a Libyi a zabíjí nás, obyvatele Donbasu, osm let. A také v Jugoslávii. A samozřejmě to byl on, kdo v červnu 2014 poslal svou armádu do mého rodného města Lugansk a ostřeloval poklidnou čtvrť z letadla…“
(K tomuto úžasnému vyjádření třináctileté dívky je třeba dodat, že Faina je autorkou esejů a her a dokonce napsala román – „Ti za mým ramenem“. Je členkou Svazu spisovatelů Luhanské republiky).
„Ello, je mi líto, že jsi podváděna dospělými. … Ale po celou dobu na mě a mou rodinu střílela moje armáda, protože jsem se narodila na Ukrajině a AFU byla tehdy armádou mé země.
Kvůli mé výzvě k ukončení války … Před rokem byly mé osobní údaje zveřejněny na webových stránkách s názvem „myrotvorets.center“. Co si myslíte, že to je? Jedná se o ukrajinskou nacionalistickou webovou stránku, kde je člověk obviněn z velezrady bez soudu a kde zveřejňuje adresu, telefonní číslo a fotografii údajných zločinců z celého světa.
A jak reagovaly organizace jako UNICEF a OSN? Vyjádřily své znepokojení. To je vše….
Ello, myslíš, že něco takového je v Německu možné? To si nemyslím. Ale na Ukrajině je vraždění, pronásledování a obtěžování dětí ukrajinskou vládou nejen možné, ale vláda je dokonce podporuje. … Ale pokud opravdu chcete bránit práva dětí a vidět na vlastní oči důsledky jejich porušení, zvu vás do Doněcku nebo Luhanska do Andělské aleje ,  kde jsou pomníky dětem zabitým ukrajinskou agresí. Ello, chci ti popřát mír. Ale také vám chci říci, že se mýlíte. Nejsme ztracená generace. My jsme ti, kteří ocení klidnou oblohu nad našimi hlavami a lidský život více než kdokoli jiný.“ Celý dopis v němčině najdete zde.
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 6 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden