Švédsko se letos „chlubí“ rekordním počtem smrtelných střeleb, většina pachatelů nebyla dopadena
RSS

Švédsko se letos „chlubí“ rekordním počtem smrtelných střeleb, většina pachatelů nebyla dopadena

Ještě před dvaceti lety patřilo Švédsko k nejbezpečnějším zemím nejen v Evropě, ale dokonce i na světě. Za pouhých dvacet let se tato, co do počtu obyvatel stejně velká země jako ČR, dokázala dostat na opačnou stranu žebříčku.
Nyní je tedy Švédsko například druhou nejnebezpečnější zemí pro ženy na světě, předčí jej pouze JAR, kde ovšem dochází i na africké poměry k poměrně masivním útokům na ženy, jako třeba poměrně nedávno, kdy bylo hromadně znásilněno 8 mladých žen.
Ovšem Švédsko se nesnaží dohnat Afriku jen co se násilí na ženách týká. Podobné ambice dostat se na špici žebříčku kriminality má tato multikulturní země také v počtu smrtelných střeleb. Letos již došlo v zemi téměř k tolika vraždám zastřelením, jako za celý loňský rok. A co víc, většina stále není vyřešena. Ostatně, ono se příliš nehodí, když je pachatel odhalen. Zbytečně to „zhoršuje“ statistiky kriminality obohacujících (zatím) menšin.
Pouliční násilí ve Švédsku – a zejména střelba – dosahuje nových rekordních úrovní. Mezitím jsou pachatelé na svobodě a vraždy související s gangy jsou popisovány jako „obtížně objasnitelné“.
Počet smrtelných střeleb v letošním roce je nyní již 42 , což je rekordní počet ve srovnání s předchozími lety. To je už skoro tolik jako za celý loňský rok – v roce 2021 došlo za celý rok k celkem 45 smrtelným střelbám. Mezitím jsou podezřelí zadrženi jen v méně než čtvrtině vyšetřování vražd.
„Skutečnost, že ve vazbě je tak málo lidí, je dána tím, že tento typ trestné činnosti související s gangy je obtížné objasnit a obvykle trvá dlouho, než můžete někoho zatknout ,“ říká  Sven Granath, kriminolog a analytik policie.
„Pokud je případ nakonec vyřešen, dojde k tomu třeba až po roce nebo dvou. To je rozdíl od jiných vražd, kde často máte zatčenou osobu blízko místa činu. Zde můžete oproti tomu očekávat, že budete dlouhodobě intenzivně a trpělivě pátrat. Což z dlouhodobého hlediska znamená, že důkazy vyžadují čas,“ pokračuje kriminolog.
„Mnoho lidí, o nichž je známo, že jsou podezřelí, již může být v zahraničí. Tento typ smrtícího násilí je bohužel obtížné vyřešit,“ uzavírá Sven Granath.
Je však třeba dodat, že statistiky ukazují pouze počet potvrzených úmrtí při střelbě, počet střeleb bez jakýchkoli obětí nebo „jen“ se zraněním je výrazně vyšší.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 1 ] Článek Švédsko se letos „chlubí“ rekordním počtem smrtelných střeleb, většina pachatelů nebyla dopadena se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden