Švéd, který bojoval po boku Azováků, je dalším cizincem, kterému hrozí trest smrti (video)
RSS

Švéd, který bojoval po boku Azováků, je dalším cizincem, kterému hrozí trest smrti (video)

Po odsouzení dvou Britů a jednoho Maročana zřejmě čekají i další zahraniční žoldáky, kteří byli dopadeni na území Donbasu, obdobné verdikty. Obzvláštním kandidátem na trest smrti je nyní Švéd, který byl souzen již dřív i ve svojí domovině. Ten bojoval po boku nechvalně známých nácků z Azova, což je samozřejmě v jeho případě přitěžující okolnost. Stejně tak může být přitěžující i fakt, že již i na území Švédska byl stíhaným zločincem.
47letý Mathias Gustavsson čelí trestu smrti v Doněcké lidové republice, protože je obviněn z boje jako žoldnéř za nechvalně známý prapor Azov. Švéd údajně narukoval na Ukrajinu již v roce 2014 a předtím byl odsouzen za násilné trestné činy proti třem různým ženám doma ve Švédsku.
V pondělí začaly v Doněcku procesy s pěti cizími státními příslušníky obviněnými z bojů na Ukrajině jako žoldáci – což je v rozporu s mezinárodním právem. Jde o tři Brity, Chorvata a Švéda – Mathiase Gustavssona. Švédovi a dalším dvěma obžalovaným hrozí trest smrti, pokud budou shledáni vinnými.
Obviněným Švédem je 47letý Mathias Gustavsson, který se v květnu vzdal spolu se svými spolubojovníky v Mariupolu, kde bojoval za nechvalně známý prapor Azov, který byl obviněn z dlouhé řady válečných zločinů a zneužívání civilního obyvatelstva.
Podle  rozhovoru , který v roce 2017 zveřejnil samotný prapor Azov, se tento Švéd pod pseudonymem „Mikola“  připojil k ukrajinským silám již v květnu 2014 a od té doby byl několikrát zdůrazněn v propagandě praporu Azov.
Švéd je odváděn do soudní síně „Jestli tady Moskviče nezastavíme, budou pokračovat na západ. Putin se nespokojí s pokusem o okupaci Ukrajiny, bude pokračovat na západ a jednoho dne budou Rusové u mých dveří, v mém domě ve Švédsku ,“ říká v propagandistickém videu zveřejněném na oficiálním Twitteru Azova.

Добровольці з усього світу прямують до України, аби стати на її захист від московської орди. Вони впевнені – якщо не зупинити російських окупантів тут і зараз, то їх країни будуть наступними. pic.twitter.com/qgMve2Lnqq
— АЗОВ (@Polk_Azov) March 3, 2022

Obviněný Švéd měl pro odchod ze Švédska v roce 2014 i jiné, nepříliš ušlechtilé důvody. Byl obviněn z porušení zákazu kontaktu vůči bývalé přítelkyni a hrozilo mu za to vězení.
Gustavsson byl již dříve odsouzen za násilné trestné činy proti nejméně třem různým ženám, se kterými žil, má solidní trestní rejstřík, protože byl mimo jiné odsouzen za napadení, nezákonné vyhrožování, sexuální obtěžování, napadání u soudu a porušování domácího smíru vůči jeho bývalým partnerkám. Minimálně v jednom z případů žije Gustavssonova bývalá partnerka a jejich společné děti s chráněnými osobními údaji kvůli hrozbě, kterou představuje otec.
V lednu 2015, když se Švédská daňová agentura snažila zjistit, kde žije Mathias Gustavsson, přišla na to, že se vystěhoval ze Švédska, ale že neví do které země. Poté byl registrován jako „emigrant do neznámé země“ a jeho aktivity od té doby zůstaly nejasné, dokud nebyl letos zatčen ruskou armádou. Jeho identita pak unikla do ukrajinských médií.
Gustavsson byl také velmi aktivní na fórech a sociálních sítích, podle nichž se zdá, že má zkušenosti s protiimigračním hnutím a účastnil se různých švédských akcí v 90. letech.
Konečný verdikt nad Švédem i dalšími 4 žoldáky by měl být již brzy znám. Švéd má však vzhledem k příslušnosti k Azovu trest smrti takřka jistý…
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Švéd, který bojoval po boku Azováků, je dalším cizincem, kterému hrozí trest smrti (video) se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden